Η σύλληψη του Πάσσαρη: Ο λόγος που ορκίστηκε εκδίκηση να σκοτώνει αστυνομικούς και η γκάφα στην απόδραση

Newsroom
Η σύλληψη του Πάσσαρη: Ο λόγος που ορκίστηκε εκδίκηση να σκοτώνει αστυνομικούς και η γκάφα στην απόδραση
Σαν σήμερα το 2000 η αστυνομία συλλαμβάνει τον Κώστα Πάσσαρη αλλά από κει και ύστερα ξεκινάει το λουτρό αίματος.

Σαν σήμερα το 2000, η αστυνομία συλλαμβάνει σε μπαρ της Πλατείας Αμερικής, ύστερα από στενή παρακολούθηση, τον Κώστα Πάσσαρη! Η επιχείρηση είναι συντονισμένη και δεν προλαβαίνει να χρησιμοποιήσει το όπλο του.

Κατά τις ανακρίσεις κατονομάζει τον συνεργό του Νικολάε Γκορέα, με τον οποίο ήταν μαζί στη συμπλοκή της πλατείας Βάθης. Εκεί ξεκίνησαν όλα. Λίγες ώρα αργότερα, κατά την επιχείρηση σύλληψης στην πλατεία Πετρούπολης, ο Γκορέα πέφτει νεκρός ύστερα από συμπλοκή με αστυνομικούς και ο Πάσσαρης, στο άκουσμα της είδησης, παθαίνει αμόκ.

Τον Γκορέα, τον είχε γνωρίσει όταν ήταν 15 ετών στις φυλακές της Κασσαβέτειας και είχαν αναπτύξει αδερφική σχέση. Ο Πάσσαρης έπαθε επιληπτικές κρίσεις με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο και ορκίζεται εκδίκηση. Εκδίκηση για τον θάνατο του φίλου του.

2

«Γεννήθηκα για να σκοτώνω… Θα τους σκοτώσω όλους», φώναζε μετά το μακελειό που προκάλεσε στο Γενικό Κρατικό, σκοτώνοντας εν ψυχρώ τους Aθανάσιο Δρακόπουλο (47 ετών) και Διονύσιο Aλεβιζόπουλος (49 ετών), ενώ είχε τραυματίσει σοβαρά τον ειδικό φρουρό του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ανδρέα Φυσέκη (33 ετών), για τον οποίο ο Πάσσαρης είχε πει: «Χαίρομαι που επιβίωσε ο Φυσέκης.

«Θα σκοτώσω τρεις αστυνομικούς για να εκδικηθώ», είχε πει και σχεδόν το κατάφερε, παρόλο που υποστήριξε μετά από χρόνια: «Δεν ήθελα να πυροβολήσω κανέναν… Σκοπό είχα να τους αφοπλίσω και να φύγω, αλλά ο Αλεβιζόπουλος τράβηξε όπλο κι από κει δεν υπάρχει γυρισμός. Έκανα δεκάδες ληστείες χωρίς να πυροβολήσω κανέναν κι ας υπήρχαν ένοπλοι φρουροί».

Ο ειδικός φρουρός Ανδρέας Φυσέκης, είχε περιγράψει: «Πήγαινα μπροστά για τις πληροφορίες. Πίσω μου ακολουθούσαν ο κρατούμενος και οι δύο αρχιφύλακες. Ξαφνικά ακούω μπαμ-μπαμ, γυρνάω, είδα τον κρατούμενο να στρέφει πάνω μου ένα όπλο φορώντας χειροπέδες. Μετά δέχτηκα τις σφαίρες και δεν θυμάμαι τίποτε άλλο».

2

Χρόνια αργότερα, στη Ρουμανία που κρατούνταν είχε αναφέρει: «Δεν έχω κάτι προσωπικό με τους ανθρώπους, αν δεν ήθελαν να με συλλάβουν δεν θα σκότωνα κανέναν από αυτούς. Απλά οι αστυνομικοί πρέπει να πεθαίνουν, όπως και οι ίδιοι σκοτώνουν πριν δώσουν την ευκαιρία της απολογίας. Σκοτώνουν γιατί έτσι τους αρέσει».

Ο Πάσσαρης από μικρός, είχε εμπλακεί στην παρανομία. Ήθελε να γίνει καπετάνιος, αλλά στη Ναυτική Σχολή στις Οινούσσες που υπηρετούσε ξεκίνησε τις κλοπές. Ο εισαγγελέας του είχε πει «καλύτερα επαίτης, παρά κλέφτης».

Ακόμα και όταν πήγε φαντάρος, είχε ρημάξει την Κομοτηνή. Έβγαλε το όνομα «ο ληστής με το καλσόν», που έμπαινε και ρήμαζε σπίτια. Πέρασε στρατοδικείο, αλλά κατάφερε να αποδράσει από την Αυλώνα και να έρθει στην Αθήνα.

Συνέχισε τις ληστείες, αλλά με την απειλή όπλου ενώ στις καταδιώξεις από τους αστυνομικούς δεν δίσταζε να το χρησιμοποιήσει. Στη συνέχεια έκτισε ποινή φυλάκισης στις φυλακές Kασσάνδρας στη Xαλκιδική, όπου γνωρίστηκε με τον Pουμάνο Nικολάε Γκόρεα.

2

Όταν αποφυλακίστηκαν συνεργάστηκαν στο έγκλημα μαζί τους, μαζί με τον επίσης Ρουμάνο Iον Bασίλι. Έκαναν ληστείες σε ξενοδοχεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και ταξιδιωτικά γραφεία στο κέντρο της Aθήνας.

Στις 19 Φεβρουαρίου το 2000 σε ένα τυχαίο μπλόκο, ξεκίνησε αιματηρή εμπλοκή στην Πλατεία Βάθης, με τους τρεις τους να «γαζώνουν» με αυτόματα όπλα το πλήρωμα του περιπολικού, τραυματίζοντας τους Παναγιώτη Πολύχρονο και Προκόπη Βλάση. Σώθηκαν από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα. Απώλειες είχε όμως η τριάδα, καθώς νεκρός είχε πέσει ο Ρουμάνος Βασίλε Ίον.

Τον Ιούνιο του 2001 η αστυνομία έκανε έφοδο σε διαμέρισμα του Νέου Κόσμου, στο οποίο υπήρχαν όπλα, χειροβομβίδες, ασύρματοι και ναρκωτικά. Συνελήφθη επί τόπου ο πρώην κατηγορούμενος 24χρονος Δημήτρης Πολυδωρόπουλος, ο οποίος ήταν συγκάτοικος με τον Πάσσαρη στη φυλακή.

«‘Αγνωστο και ύποπτο άτομο πλησιάζει την είσοδο της πολυκατοικίας», δόθηκε σήμα από τους ασυρμάτους», πιστεύοντας πως έχουν στη φάκα τον Πάσσαρη, αλλά οι αστυνομικοί φώναξαν από μέσα, πριν καν μπει στο διαμέρισμα: «Αστυνομία! ακίνητος». Έπεσαν πυροβολισμοί, μια σφαίρα τον πέτυχε στο πόδι, αλλά κατάφερε να κατέβει τους δύο ορόφους και να εξαφανιστεί.

2

Στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2001 διέφυγε με πλαστό διαβατήριο για τη Ρουμανία συνεχίζοντας την εγκληματική του δράση. Κατά τη διάρκεια ληστείας σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος του Βουκουρεστίου, σκότωσε τον ιδιοκτήτη κι έναν υπάλληλο, κλέβοντας 16.000 δολάρια, αλλά χάνοντας το κινητό του τηλέφωνο.

Οι Ρουμάνοι συνέλαβαν έναν ύποπτο, που βρισκόταν στις τελευταίες κλήσεις του Πάσσαρη (και που αποδείχθηκε ότι είχε σχέση με κυκλώματα μαστροπείας) και μετά από πολύωρες ανακρίσεις αποκάλυψε τα πέντε διαμερίσματα του Πάσσαρη.

Τηλεφώνησε μάλιστα στον Πάσσαρη για να συναντηθούν και οι Ρουμάνοι αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν. Του επιβλήθηκε η ποινή της ισόβιας κάθειρξης (δις) για τη ληστεία και τη διπλή ανθρωποκτονία.

Σήμερα ο Κώστας Πάσσαρης μέσα την φυλακή της Ρουμανίας δηλώνει μετανιωμένος και αφοσιωμένος στο Θεό. Υποστηρίζει ότι άλλαξε τρόπο σκέψης και θέλει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.