Ο Οικονόμου προανήγγειλε αλλαγή στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ

Newsroom
Ο Οικονόμου προανήγγειλε αλλαγή στον τρόπο διοίκησης της ΕΠΟ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, αναφέρθηκε στο τί θα αλλάξει μετά το περιστατικό με την δολοφονία του Άλκη και προανήγγειλε εξελίξεις στην ΕΠΟ.

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, προανήγγειλε ο Γιάννης Οικονόμου.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε αρχικά στο γεγονός οτι η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να εξιχνιάσει πολύ γρήγορα την δολοφονία του Άλκη, με την σύλληψη 9 εκ των 11 δραστών.

Κάτι που όπως είπε, έγινε με τη βοήθεια των νέων νομοσχεδίων που έχουν περάσει, μιλώντας συνέχεια για τις πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν προκειμένου να εξαλειφθεί η οπαδική βία.

Όπως τόνισε αυτές θα κινούνται σε τρεις άξονες..

  • Αυστηροποίηση θεσμικού πλαισίου για τους συνδέσμους
  • Αναγκαίες προσαρμογές ποινικού κώδικα
  • Ενταντικοποίηση των ελέγχων

Μάλιστα, προανήγγειλε και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της ΕΠΟ, αλλά δεν είπε κάτι περισσότερο.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε...

Σε συνέχεια των ενεργειών που έγιναν μετά την άγρια δολοφονία του 19χρονου Άλκη, που συγκλόνισε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού σύσκεψη με την συμμετοχή όλων των αρμόδιων Υπουργών.

Η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε σε πολύ σύντομο χρόνο να εξιχνιάσει την αποτρόπαια αυτή δολοφονία. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια βοήθησαν ουσιαστικά ώστε να καταφέρει η ΕΛ.ΑΣ. να οδηγηθεί γρήγορα στον εντοπισμό και στην σύλληψη των 9 από τους 11 υπόπτους της δολοφονίας.

Θυμίζω ότι το Υπουργείο Αθλητισμού με τους νόμους 4639 τον Νοέμβριο του 2019 και 4809 τον Ιούνιο του 2021 θέσπισε μεταξύ άλλων:

  • -Τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται η Ελληνική Αστυνομία. Έτσι, κάθε ποινική πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, θα μπορεί να διακριβώνεται και να τιμωρείται.
  • -Επέκτεινε τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο που δεν συνδέεται με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ., «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).
  • -Επανήλθε το «ιδιώνυμο». Δηλαδή, η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας.

Παράλληλα και τον νόμο 4855/2021, που αφορούσε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου αυστηροποιήθηκαν οι προβλεπόμενες ποινές για αδικήματα με στοιχεία βίας.

Πάγια βούληση του Πρωθυπουργού είναι να συνεχίσουμε την έμπρακτη προσπάθεια, χωρίς βαρύγδουπες εξαγγελίες για να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας. Οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν θα κινούνται σε 3 επίπεδα:

  • -Στην ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, αλλά και του ρόλου και των πραγματικών ευθυνών των ΠΑΕ στη λειτουργία αυτή.
  • -Στις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα.
  • -Στην εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ.

Παράλληλα, αλλαγές θα γίνουν και στον τρόπο διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι νομοθετικές παρεμβάσεις θα περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες.

Η αντιμετώπιση της οπαδικής, αλλά και της νεανικής βίας αποτελεί χρέος μας προς την κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νέα γενιά, αλλά και προς την υγιή αθλητική κοινότητα και τα εκατομμύρια των σωστών φιλάθλων στη χώρας μας.

Τα δύο τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Η Κυβέρνηση, θα συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή και περιμένουμε από όλους να συνδράμουν την ελληνική Πολιτεία στην προσπάθεια εξάλειψης της αθλητικής βίας. Πρόκειται άλλωστε για ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους.