Η μέρα που πέθανε η μουσική: Το αεροπορικό δυστύχημα με θύματα τους Buddy Holly, Big Bopper και Ritchie Valens (vids)

Newsroom
Η μέρα που πέθανε η μουσική: Το αεροπορικό δυστύχημα με θύματα τους Buddy Holly, Big Bopper και Ritchie Valens (vids)
Σαν σήμερα το 1959 «πέθανε η μουσική», στο μοιραίο αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τρεις αστέρες του rock and roll.

Η ιστορία τους και το τραγικό τέλος στο απόγειο της δόξας τους έγινε τραγούδι. Ο στίχος «η μέρα που πέθανε η μουσική» από το τραγούδι «American Pie» του Don McLean αναφέρεται στον χαμό των τριών αστέρων του rock and roll, των Buddy Holly, J.P «Big Bopper» Richardson και Ritchie Valens.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1959, οι τρεις μουσικοί ετοιμάζονταν για περιοδεία, όμως το λεωφορείο που θα τους μετέφερε δεν είχε θέρμανση. Αρκετά από τα μέλη του συγκροτήματος του Buddy Holly είχαν αρρωστήσει, επειδή είχαν ταξιδέψει με το συγκεκριμένο λεωφορείο και οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές.

Έτσι ο Holly νοίκιασε ένα μικρό αεροσκάφος για να ταξιδέψουν στη Μινεσότα. Το αεροπλάνο είχε μόνο τέσσερις θέσεις. Ωστόσο, ο μπασίστας του Holly, ο Waylon Jennings πρόσφερε τη θέση του στον «Big Bopper» που ήταν άρρωστος και ήταν αδύνατο να ταξιδέψει με το λεωφορείο.

Τότε ο Holly είπε χιουμοριστικά στον συνεργάτη και φίλο του: «Ελπίζω το παλιολεωφορείο να παγώσει ολόκληρο», με τον Jennings να του αναταποδίδει το πείραγμα λέγοντας του: «Κι εγώ ελπίζω το παλιοαεροπλάνο σου να πέσει».

Τα λόγια αυτά θα στοίχειωναν τον Jennings μέχρι το τέλος της ζωής του, καθώς το πείραγμα στο φίλο του, έγινε πραγματικότητα. Λίγο πριν την απογείωση ο Tommy Allsup, κιθαρίστας του Holly παραχώρησε τη θέση του στον 17χρονο Ritchie Valens. Ο τελευταίος πήρε τη θέση κερδίζοντας στο κορώνα ή γράμματα».

Η χιονοθύελλα και το τραγικό δυστύχημα

Ο πιλότος του Beechcraft Bonanza B35 είχε δουλέψει 17 ώρες εκείνη την ημέρα, αλλά συμφώνησε να κάνει μία ακόμα πτήση. Στη 1 τα ξημερώματα το αεροπλάνο απογειώθηκε από το δημοτικό αεροδρόμιο του Μέισον Σίτι, αμέσως μετά τη συναυλία τους. Ο πιλότος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης, κάτι που θα έπραττε στην πορεία. Όμως, μετά από λίγο χάθηκαν τα ίχνη του μονοκινητήριου αεροπλάνου.

Οι επαναλαμβανόμενες κλήσεις της εταιρείας προς τον πιλότο δεν βρήκαν ανταπόκριση κι έτσι στις 3:30 το πρωί το αεροπλάνο κηρύχθηκε αγνοούμενο. Έξι ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9:15 το πρωί τα συντρίμμια του εντοπίσθηκαν πέντε μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου. Οι εμπειρογνώμονες αποφάνθηκαν ότι η πτώση του οφειλόταν στις κακές καιρικές συνθήκες και σε λάθη του νεαρού και άπειρου πιλότου.

Το αεροπλάνο είχε πέσει σε ένα χωράφι με καλαμπόκια σε ταχύτητα 354χλμ. Οι τρεις επιβάτες εκτινάχθηκαν έξω από το αεροπλάνο. Μόνο ο πιλότος βρέθηκε μέσα σε αυτό. Ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος. Εξαιτίας της κακοκαιρίας ήταν δύσκολη η πρόσβαση στο σημείο της πτώσης. Τα πτώματά τους έμειναν για 10 ώρες στα χιόνια.

Η σύζυγος του Holly που ήταν έγκυος έμαθε για το δυστύχημα από τις ειδήσεις και λίγο αργότερα απέβαλλε. Από τότε αποφασίστηκε στις ΗΠΑ να μην επιτρέπεται η αναφορά ονομάτων νεκρών σε αεροπορικά δυστυχήματα από τα ΜΜΕ.

Ο Buddy Holly ήταν 23 ετών, ο J.P. «Big Bopper» Richardson 29 και o Ritchie Valens μόλις 17. Και οι τρεις εκείνη την εποχή μεσουρανούσαν...