Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Ο δήμαρχος Καλύμνου υψώνει την ελληνική σημαία στα Ίμια

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν σήμερα»: Ο δήμαρχος Καλύμνου υψώνει την ελληνική σημαία στα Ίμια
Η κίνηση που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας.

Ο τότε δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης, θορυβημένος από το γεγονός ότι η Τουρκία εγείρει εδαφικές αξιώσεις στα Ίμια, ύψωσε την ελληνική σημαία στη Μικρή Ίμια στις 25 Ιανουαρίου 1996 συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου Γ. Ριόλα και δύο κατοίκους του νησιού ενώ την επόμενη μέρα υψώθηκε η σημαία και στην άλλη βραχονησίδα.

Τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν εικόνες με την ελληνική σημαία υψωμένη στα Ίμια, κάτι που προκάλεσε σάλο στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Δύο δημοσιογράφοι του γραφείου της εφημερίδας Χουριέτ στη Σμύρνη, μετέβησαν με ελικόπτερο στις 27 Ιανουαρίου στη Μικρή Ίμια, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ύψωσαν την τουρκική σημαία. Η όλη επιχείρηση των δημοσιογράφων βιντεοσκοπήθηκε και προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στη Χουριέτ. Το γεγονός αυτό πήρε σημαντικές διαστάσεις.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 26ης Ιανουαρίου

1821: Αρχίζει η Διάσκεψη της Βοστίτσας (Αίγιο). Ο Παπαφλέσας ανακοινώνει στους προκρίτους ότι η επανάσταση εναντίον των Οθωμανών έχει οριστεί για τις 25 Μαρτίου.

1925: Γεννήθηκε ο Πολ Νιούμαν, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ (1986) για την ταινία «Το χρώμα του χρήματος».

1932: Η αγροτική εξέγερση, λόγω της οικονομικής κρίσης, παίρνει πανελλαδικές διαστάσεις.

1936: Το ΚΚΕ μπαίνει για πρώτη φορά στη Βουλή με το σχήμα του «Παλλαϊκού Μετώπου», λαμβάνοντας 15 έδρες και 73.411 ψήφους. Η σχετική πλειοψηφία στους «Φιλελευθέρους» με 126 έδρες και ακολουθεί το «Λαϊκό Κόμμα» με 72. Ζυμώσεις για το σχηματισμό βιώσιμου σχήματος.

1955: Γεννήθηκε ο Έντι Βαν Χάλεν, Ολλανδοαμερικανός βιρτουόζος της κιθάρας και ιδρυτής του χέβι μέταλ συγκροτήματος που φέρει το όνομά του.

1994: Στις ΗΠΑ ο τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον επιτυγχάνει συμβιβασμό με την καταβολή υπέρογκης αποζημίωσης στην οικογένεια ενός 13χρονου, που τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.

1996: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης υψώνει την Ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.

1998: Εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αρνείται τις εικαζόμενες σεξουαλικές σχέσεις με την πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι.

2008: Έρευνα δείχνει ότι σε κάθε Ευρωπαίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «27» αναλογούν σχεδόν 500 κιλά σκουπίδια, κυρίως από την κατανάλωση τροφών και διάφορες συσκευασίες. «Πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Έλληνες, οι Ιρλανδοί και οι Κύπριοι, βάσει πληθυσμού και έκτασης.

2015: Σχηματίζεται κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ο Αλέξης Τσίπρας ορκίζεται πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο.