Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Το ύψος της επιδότησης και ποιες συσκευές αφορά

Newsroom
Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Το ύψος της επιδότησης και ποιες συσκευές αφορά
Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται να τρέξει ένα νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει στα πλάνα του να υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα απόσυρσης παλαιών και ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών και επιδότησης αγοράς νέων. Θα είναι στα πρότυπα του προγράμματος «Αλλάζω Κλιματιστικό» του 2009, έχει ξεκινήσει να σχεδιάζεται και σύντομα θα ανακοινωθεί ο οδηγός με τις τελικές λεπτομέρειες. Ο προϋπολογισμός του αναμένεται να κυμανθεί από 50 εκατ. ευρώ έως και 100 εκατ. ευρώ.

Ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το αν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, ένας παράγοντας που θα βοηθούσε ώστε να έχουν προτεραιότητα τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Επιπλέον, εξετάζεται αν στους δικαιούχους του προγράμματος θα είναι και επιχειρήσεις, πέραν των φυσικών προσώπων.

Αυτή η πλατφόρμα δεν αποκλείεται να είναι έτοιμη στα τέλη Φεβρουαρίου ή το αργότερο στις αρχές Μαρτίου. Αν προχωρήσει αυτό το χρονοδιάγραμμα, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα κάνει «πρεμιέρα» προς τα τέλη Απριλίου ή τον Μάιο.

Οι συσκευές που θα αποσύρονται

Όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες στο πρόγραμμα θα υπάρχουν δυο τύποι συσκευών. Η πρώτη κατηγορία είναι τα κλιματιστικά, για τα οποία ενδέχεται το πρόγραμμα να επιτρέπει την απόσυρση και αντικατάσταση δυο ή και περισσότερων συσκευών.

Ο δεύτερος τύπος συσκευής που θα μπορούν να αποσύρουν και να αντικαταστήσουν οι δικαιούχοι θα είναι τα ψυγεία και οι καταψύκτες. Το σκεπτικό της ομάδας εργασίας του ΥΠΕΝ είναι ότι τα ψυγεία είναι συσκευές που είναι μονίμως στην πρίζα και προκαλούν σημαντικό φόρτο.

Οι συσκευές που δεν έχουν πάρει ακόμα το «πράσινο φως» αλλά εξετάζονται για το πρόγραμμα απόσυρσης και αντικατάστασης είναι τα πλυντήρια ρούχων και ίσως και οι ηλεκτρικοί φούρνοι.

Το ύψος της επιδότησης

Το πιθανότερο σενάριο είναι η επιδότηση να φτάσει το 35%. Το ΥΠΕΝ αναμένεται να θέσει και ένα χρηματικό «ταβάνι» για την επιδότηση, όπως για παράδειγμα τα 500 ευρώ ανά νοικοκυριό, προκειμένου να συμμετάσχουν περισσότεροι δικαιούχοι και να μην εξαντληθεί τάχιστα ο προϋπολογισμός.

Με το σενάριο του 35% και το όριο των 500 ευρώ προκύπτουν τα εξής παραδείγματα:

  • Για την αγορά ενός κλιματιστικού αξίας 1.000 ευρώ, το πρόγραμμα θα επιδοτεί τον δικαιούχο με 350 ευρώ
  • Για αγορά ενός ψυγείου 500 ευρώ, ο δικαιούχος θα επιδοτείται με 175 ευρώ
  • Για την προμήθεια δυο κλιματιστικών συνολικής αξίας 2.000 ευρώ ο δικαιούχος θα λαμβάνει 500 ευρώ