Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας 

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η ρουκέτα στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας 
Σαν σήμερα το 2007, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπέλυσε ρουκέτα στην Αμερικανική Πρεσβεία.

Δυο λεπτά πριν τις 6 το πρωί, τα ξημερώματα της 12ης Ιανουαρίου του 2007, σημειώθηκε έκρηξη στο τρίτο όροφο της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, από ρίψη ρουκέτας 2,36 ιντσών. Η ρίψη έγινε από τον περιβάλλοντα χώρο της πρεσβείας. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ή τραυματισμοί αλλά μόνο υλικές ζημιές.

Λίγο αργότερα σε τηλεφώνημα που έγινε σε αμερικανική εταιρεία, την ευθύνη ανέλαβε επίσημα η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας». Ο Αμερικανός πρέσβης αλλά και η ελληνική πολιτική ηγεσία καταδίκασε το περιστατικό, λέγοντας πως μια τέτοια πράξη βίας δεν είχε καμιά δικαιολογία και πως τέτοια περιστατικά πλήττουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Ήταν συνολικά το όγδοο χτύπημα της οργάνωσης που ξαναχτύπησε τον Απρίλιο του 2007 στο Αστυνομικό Τμήμα Νέα Ιωνίας με αυτόματα όπλα. Ύστερα από αυτές τις δυο επιθέσεις, ο «Επαναστατικός Αγώνας» αναγνωρίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκρατική οργάνωση, ενώ δυο χρόνια αργότερα οι ΗΠΑ την αναγνώρισαν επίσημα ως επικίνδυνη «ξένη τρομοκρατική οργάνωση».

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 12ης Ιανουαρίου

1822: Μάχη εναντίον των Τούρκων στα Στύρα της Εύβοιας, κατά την οποία σκοτώνεται ο επικεφαλής των Ελλήνων, Ηλίας Μαυρομιχάλης.

1833: Η Αντιβασιλεία συνάπτει δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων με την τράπεζα Ρότσιλντ των Παρισίων.

1913: Ο Ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν» (ατσάλινος άνθρωπος).

1934: Γεννήθηκε η Τζένη Καρέζη, γεννημένη ως Ευγενία Καρπούζη. Ήταν μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου, με σημαντική αντιδικτατορική δράση, αλλά και σημαντική θεατρική επιχειρηματίας.

1959: Ιδρύεται η αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Motown, που θα βάλει τη μαύρη μουσική και ιδιαίτερα τη σόουλ στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

1962: Μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι ο Γεώργιος απανδρέου κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ ενημέρωσε διάφορους παράγοντες για τη βία και νοθεία στις εκλογές του 1961, οι σχέσεις του με την κυβέρνηση ψυχραίνονται και παραιτείται από τη θέση του συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος.

1964: Γεννήθηκε ο Τζέφρι Μπέζος, Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδρυτής του διαδικτυακού βιβλιοπωλείου Amazon.com.

1976: Πέθανε η Άγκαθα Κρίστι, αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.

1998: 19 ευρωπαϊκά κράτη συμφωνούν να απαγορεύσουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση.

2007: Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.