Οι φυλακές Strangeways που πήγε ο Μεντί είχαν ρεκόρ αυτοκτονιών: Χτίστηκαν για εκτελέσεις (vid)

Newsroom
Οι φυλακές Strangeways που πήγε ο Μεντί είχαν ρεκόρ αυτοκτονιών: Χτίστηκαν για εκτελέσεις (vid)
Η τρομακτική ιστορία των φυλακών Strangeways του Μάντσεστερ που μεταφέρθηκε ο Μπέντζαμιν Μέντι της Μάντσεστερ Σίτι.

Καμία φυλακή στον κόσμο δεν αποτελεί ευχάριστο περιβάλλον για κανέναν άνθρωπο... Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για μία που έχει την ιστορία των Strangeways στο Μάντσεστερ, στην οποία μεταφέρθηκε πρόσφατα από την HMP Altcourse του Λίβερπουλ, ο Μπέντζαμιν Μέντι της Σίτι

Από όπου και αν το πιάσεις, το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα μυρίζει... θάνατο. Από την ημέρα που κατασκευάστηκε το 1868 και αποτελούσε μέρος εκτελέσεων, μέχρι την σύγχρονη εποχή που έφτασε να έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών στην χώρα.

Η ιστορία του

Οι πόρτες του «HM Prison Manchester» όπως είναι το τυπικό όνομα της συγκεκριμένης φυλακής, άνοιξαν στις 25 Ιουνίου του 1869 για να αντικαταστήσει την New Bailey στο Σάλσφορντ. Το συνολικό κόστος της κατασκευής έφτανε τα 200.000 ευρώ και κάποιοι τοίχοι του φημολογείται οτι έχουν πάχος 4 μέτρα που καθιστά αδύνατο να τους σπάσει κάποιος...

Φυλακή εκτελέσεων

Στην αρχική κατασκευή της είχε ένα υπόστεγο στην Β' Πτέρυγα που γίνονταν οι εκτελέσεις, ενώ μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χτίστηκε μία ειδική αίθουσα, αλλά και ένα κελί ειδικό για τον θανατοποινίτη που θα βίωνε την εσχάτη των ποινών. Μάλιστα ήταν ένα από τα ελάχιστα σωφρονιστικά ιδρύματα που είχαν μόνιμη αγχόνη, με την πρώτη εκτέλεση να λαμβάνει χώρα στις 29 Μαρτίου του 1869, με το κρέμασμα του 20χρονου δολοφόνου Michael Johnson.

Συνολικά 100 απαγχονισμοί πραγματοποιήθηκαν εκεί, εκ των οποίων οι 29 τα 20 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, ενώ μέσα στον 20 αιώνα, έγιναν άλλοι 71, συμπεριλαμβανομένου και αυτού του James Inglis από τον Albert Pierrepoint που έγινε μόλις σε 7 δευτερόλεπτα.

Η εξέγερση του 1990

Την 1η Απριλίου ξεκίνησαν τα λεγόμενα «Strangeways riots», τα οποία αποτέλεσαν μία από τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις που έχουν γίνει σε φυλακές στην χώρα. Διήρκησαν 25 ημέρες και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 147 υπαλλήλων και 47 κρατούμενων, με έναν φύλακα να χάνει τελικά την ζωή του από πρόβλημα στην καρδιά.

Το μεγαλύτερο μέρος των παλιών εγκαταστάσεων καταστράφηκε, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ανακατασκευή τους που κόστισε περίπου 95 εκατομμύρια ευρώ και ολοκληρώθηκε το 1994.

Πλέον έχει χωρητικότητα 1.269 άτομα και χωρίζεται σε 9 πτέρυγες, με τα κελιά να φιλοξενούν ένα ή δύο άτομα.

Το μαύρο ρεκόρ των αυτοκτονιών

Από το 1994, το συγκεκριμένο σωφρονιστικό ίδρυμα είναι γνωστό για το μεγάλο ποσοστό αυτοκτονιών, καθώς μέχρι το 2003 είχε το δεύτερο στις φυλακές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2004 όμως συνολικά 6 άνθρωποι αφαίρεσαν την ζωή τους εκεί, με αποτέλεσμα να περάσουν στην πρώτη θέση.

Το πρόβλημα των οπαδών

Εκτός όμως από το... μαύρο αυτό παρελθόν, o Μπέντζαμιν Μεντί έχει να αντιμετωπίσει και ένα άλλο πρόβλημα, όπως αποκάλυψε πηγή της Sun. Αυτό των πολλών οπαδών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που βρίσκονται εκεί, πολλοί εκ των οποίων δεδομένα θα επιχειρήσουν να κάνουν την ζωή δύσκολη του Γάλλου ποδοσφαιριστή.