Για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς αιώνες ο πληθυσμός της Γης θα μειωθεί (vid)

Newsroom
Για πρώτη φορά έπειτα από πολλούς αιώνες ο πληθυσμός της Γης θα μειωθεί (vid)
Μια νέα μελέτη κάνει λόγο για μείωση του πληθυσμού της Γης σε μερικές δεκαετίες.

Για πρώτη φορά έπειτα από αιώνες, ο παγκόσμιος πληθυσμός πρόκειται να μειωθεί σε μερικές δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός είναι 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και ο αριθμός αυτός αναμένεται να κορυφωθεί το 2064.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet», ο πληθυσμός θα φτάσει στην κορύφωσή του τα 9,7 δισεκατομμύρια και στη συνέχεια θα πέσει στα 8,8 δισεκατομμύρια έως το 2100.

Ο Stein Emil Volset, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας ανέφερε σχετικά: «Η τελευταία φορά που ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε ήταν στα μέσα του 14ου αιώνα, εξαιτίας της Μαύρης Πανώλης. Εάν η πρόβλεψή μας είναι σωστή, θα είναι η πρώτη φορά που η μείωση του πληθυσμού θα οφείλεται στη μείωση της γονιμότητας, σε αντίθεση με γεγονότα, όπως η πανδημία ή ο λιμός».

Το σημαντικότερο είναι ότι ο πληθυσμός 23 χωρών θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται οι Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Νότια Κορέα. Ακόμα και η πολυπληθυσμική Κίνα, θα μπορούσε να πέσει από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που είχαν καταγραφεί το 2017, σε 732 εκατομμύρια το 2.100.

Κόσμος

«Υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες: η βελτίωση της πρόσβασης στη σύγχρονη αντισύλληψη και η εκπαίδευση κοριτσιών και γυναικών», εξήγησε ο Volset. «Αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν το ποσοστό γονιμότητας. Ο μέσος αριθμός παιδιών που γεννά μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας του πληθυσμού», πρόσθεσε.

«Το παγκόσμιο συνολικό ποσοστό γονιμότητας προβλέπεται να μειώνεται σταθερά, από 2,37 το 2017 σε 1,66 το 2100, πολύ πιο κάτω από το ελάχιστο ποσοστό (2,1 γεννήσεις ανά γυναίκα) που θεωρείται απαραίτητο για τη διατήρηση του πληθυσμού», συμπλήρωσε.

Ο Dr Richard Horton, αρχισυντάκτης του Lancet, δήλωσε σχετικά: «Ο 21ος αιώνας θα δει μια επανάσταση στην ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού μας. Η Αφρική και ο αραβικός κόσμος θα διαμορφώσουν το μέλλον μας, ενώ η επιρροή της Ευρώπης και της Ασίας θα υποχωρήσει αισθητά. Μέχρι το τέλος του αιώνα, ο κόσμος θα αλλάξει, με τις Ινδία, Νιγηρία, Κίνα και ΗΠΑ να αποτελούν τις κυρίαρχες δυνάμεις. Θα είναι ένας νέος κόσμος, για τον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούμε σήμερα».