Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Το αιματοκύλισμα στο «Περλ Χάρμπορ»

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Το αιματοκύλισμα στο «Περλ Χάρμπορ»
Σαν σήμερα το 1941 οι Ιάπωνες βομβαρδίζουν τον στόλο των Αμερικανών στη Χαβάη.

Σαν σήμερα το 1941 έλαβε χώρα η επίθεση στο Περλ Χάρμπορ, όταν η αυτοκρατορική ιαπωνική αεροπορία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίθεση κατά των αμερικανικών πλοίων στη ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ της Χαβάης.

Σε σημαντικά γεγονότα της 7ης Δεκεμβρίου είχαμε:

1869: Ο Αμερικανός κακοποιός Τζέσε Τζέιμς πραγματοποιεί την πρώτη του επιβεβαιωμένη ληστεία τράπεζας στο Μιζούρι.

1912: Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κορυτσά.

1941: Οι Ιάπωνες με 200 αεροσκάφη καταστρέφουν την αμερικανική ναυτική βάση του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Χιλιάδες οι νεκροί και οι τραυματίες.

1946: Πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Ατλάντα σκοτώνει 119 άτομα. Πρόκειται για την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην αμερικανική ιστορία.

1963: Συλλαμβάνεται ως ύποπτος για τις δολοφονίες που αποδίδονται στο "Δράκο του Σέιχ Σου", ο Αριστείδης Παγκρατίδης, ο οποίος υποβάλλεται σε εξαντλητική ανάκριση. Αρνείται αρχικά την ενοχή του, ομολογεί τέσσερις ημέρες αργότερα ότι αυτός είναι ο "δράκος" που τρομοκρατεί επί τέσσερα χρόνια τη Θεσσαλονίκη, για να ανακαλέσει στη συνέχεια την ομολογία του, επικαλούμενος πιέσεις.

1965: Με ταυτόχρονες λειτουργίες στην Κωνσταντινούπολη και στη Ρώμη από τον Πατριάρχη Αθηναγόρα και τον Πάπα Παύλο ΣΤ’ γίνεται αμοιβαία άρση του αλληλοαφορισμού.

1972: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν το διαστημόπλοιο Apollo 17, στην τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo στη Σελήνη.

1983: Boeing 727 της Iberia Líneas Aéreas de España συγκρούεται με DC-9 της Aviaco, ενώ τα δύο αεροπλάνα τροχοδρομούσαν μέσα σε πυκνή ομίχλη στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μαδρίτης Μπαράχας, σκοτώνοντας 93 άτομα.

1994: Ο υπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού στο χωριό «Μπελογιάννης», στη Βουδαπέστη, όπου οι κάτοικοι είναι κυρίως ελληνικής καταγωγής, πολιτικοί πρόσφυγες.

2008: Επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα επεισόδια για το θάνατο του 16χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από σφαίρα ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια. Πυρπολούνται καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας. Δεν γίνονται αποδεκτές από τον πρωθυπουργό οι παραιτήσεις του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού του, Παναγιώτη Χηνοφώτη.