Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Newsroom
Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου
Η δολοφονία του νεαρού μαθητή προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις.

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφονεί τον δεκαπεντάχρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο στα Εξάρχεια.

Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Αφού πληροφορήθηκε το περιστατικό, ο υφυπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Χηνοφώτης κίνησε άμεσα η διαδικασία προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων.

Λίγο αργότερα οι εμπλεκόμενοι φρουροί προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, ενώ ορίστηκαν άμεσα τρεις εισαγγελείς προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του περιστατικού.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία στον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε, και στο συνάδελφό του άσκησε δίωξη για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Οι δύο ειδικοί φρουροί παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μόλις ενημερώθηκε για το περιστατικό μετέβη άμεσα στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για το περιστατικό για λόγους ευθιξίας. Παρά ταύτα, οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή.

Ομόθυμη ήταν η καταδίκη του περιστατικού από την πολιτεία, ενώ συλλυπητήριες επιστολές απέστειλε στην οικογένεια του θύματος ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το συμβάν «τραύμα στο κράτος δικαίου» της Ελλάδος.

Μετά τη δολοφονία, διαδηλώσεις και ταραχές έλαβαν μεγάλη έκταση. Ο πραγματικός χαρακτήρας των γεγονότων έγινε αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής τριβής και διχογνωμιών σχετικά με τη φύση και τα αίτιά τους.

Η δολοφονία του νεαρού μαθητή το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Δεκεμβρίου 2008 στο κέντρο της Αθήνας προκάλεσε αντιδράσεις από πολίτες σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο.

Τα σημαντικότερα της 6ης Δεκεμβρίου

  • 1916: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Κεντρικές Δυνάμεις καταλαμβάνουν το Βουκουρέστι.
  • 1917: Η Φινλανδία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Ρωσία.
  • 1917: Έκρηξη στο Χάλιφαξ: Έκρηξη πυρομαχικών κοντά στο Χάλιφαξ, στη Νέα Σκωτία, σκοτώνει περίπου 2.000 άτομα.
  • 1921: Υπογράφηκε η Αγγλοϊρλανδική συνθήκη (1921) στο Λονδίνο από εκπροσώπους της βρετανικής κυβέρνησης (μεταξύ των οποίων ήταν ο Πρωθυπουργός David Lloyd George, ο οποίος ήταν επικεφαλής των Βρετανών αντιπροσώπων) και εκπρόσωπους της Ιρλανδικής Δημοκρατίας.
  • 1940: Ελληνοϊταλικός Πόλεμος: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρεια Ήπειρο.
  • 1944: Ξεκινά η Μάχη του Μακρυγιάννη μεταξύ της Χωροφυλακής και του ΕΛΑΣ κατά την περίοδο των Δεκεμβριανών.
  • 1953: Ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ ολοκληρώνει το αμφιλεγόμενο μυθιστόρημά του Λολίτα.
  • 1956: Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1956 στη Μελβούρνη, διεξάγεται βίαιος αγώνας υδατοσφαίρισης μεταξύ της Ουγγαρίας και της Ε.Σ.Σ.Δ. με φόντο την Ουγγρική Επανάσταση του 1956.
  • 1973: Εικοστή πέμπτη τροπολογία: Η Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) με 387 ψήφους έναντι 35 επικυρώνει τον Τζέραλντ Φορντ ως αντιπρόεδρο των Η.Π.Α.
  • 1978: Επικυρώνεται με δημοψήφιμα το Σύνταγμα της Ισπανίας.