Ο Αμερικανός Πρόεδρος με το χαμηλότερο IQ δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

Ο Αμερικανός Πρόεδρος με το χαμηλότερο IQ δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι
Δεν είχαν όλοι οι Πρόεδροι στην ιστορία των ΗΠΑ τον ίδιο δείκτη νοημοσύνης. Ποιος, όμως, είχε τον μικρότερο;

To να είσαι Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής είναι σίγουρα μια δύσκολη δουλειά, η οποία απαιτεί μια κάποια ευφυΐα. Ως ο πιο ισχυρός άνθρωπος του κόσμου, ο πλανητάρχης, θα κληθεί να πάρει αποφάσεις, που θα καθορίσουν την πορεία της χώρας, ενώ θα μπορούσαν να έχουν και διεθνείς συνέπειες.

Επιπλέον, για να καταφέρει κάποιος να εκλεγεί Πρόεδρος, χρειάζεται να έχει διαγράψει πρώτα μια μακρά και επιτυχημένη καριέρα στην πολιτική, τις επιχειρήσεις, τη νομική ή σε οποιοδήποτε άλλον τομέα, ο οποίος απαιτεί έναν υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Έτσι δεν είναι; Προφανώς, αλλά δεν είχαν όλοι όσοι έκατσαν στην καρέκλα του οβάλ γραφείου την ίδια ευφυΐα. Κάποιοι είχαν υψηλότερη και κάποιοι χαμηλότερη.

Εδώ και κάποιες δεκαετίες ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) χρησιμοποιείται για να μετριέται προσεγγιστικά η ευφυΐα ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Το IQ κάθε ατόμου υπολογίζεται με διάφορες μεθόδους, οι οποίες περιλαμβάνουν συνήθως τεστ με ερωτήσεις ή διαδικασίες με καθορισμένα αντικείμενα. Και για να καταλαβαινόμαστε καλύτερα, να πούμε ότι ένας αριθμός γύρω στο 100 είναι στον μέσο όρο της ανθρώπινης ευφυΐας, ενώ κάποιος που έχει δείκτη νοημοσύνης άνω του 140, τότε ανήκει στης ιδιοφυΐες.

Βέβαια, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν δύο αστεράκια στο συγκεκριμένο θέμα. Πρώτον, όπως σημειώνει το Scientific American, η αντίληψη ότι ένα τεστ μπορεί να απεικονίσει με ακρίβεια τη νοημοσύνη κάποιου συχνά αμφισβητείται και δεύτερον το να καταφέρει να προσδιορίσει κάποιος τη νοημοσύνη ενός ατόμου μερικούς αιώνες μετά τον θάνατό, εμπεριέχει και το ενδεχόμενο λάθους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Money Wise, το 2015 ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια εξέτασε λεπτομερώς τις αποφάσεις όλων των Προέδρων του παρελθόντος και όρισε στον καθένα ένα συγκεκριμένο IQ. Στην έρευνά του υπάρχουν Πρόεδροι των ΗΠΑ με IQ που φτάνουν το 160, ενώ υπάρχει και κάποιος που βρίσκεται στο 120, μόλις δύο βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο ευφυΐας ενός απόφοιτου Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ (είναι περίπου στο 118).

Και όχι δεν είναι ο Donald Trump, ίσως γιατί όταν ολοκληρώθηκε η έρευνα το 2015, δεν είχε ακόμη εκλεγεί Πρόεδρος των ΗΠΑ. Πάντως, ο 75χρονος σήμερα πρώην πλανητάρχης ισχυριζόταν από το 2013 πως έχει έναν από τους υψηλότερους δείκτες νοημοσύνης εκεί έξω, άσχετα αν δεν το απέδειξε ποτέ.

Το tweet του Donald Trump

Στο θέμα μας, όμως. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ με το χαμηλότερο σκορ στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια φάνηκε πως είναι ο Ulysses S. Grant, ο 18ος Πρόεδρος στην ιστορία της Αμερικής, ο οποίος είχε αυτή τη θέση από το 1869 ως το 1877. Ο εκτιμώμενος δείκτης νοημοσύνης του ήταν στο 120, το οποίο θεωρείται φυσικά χαμηλό για έναν Πρόεδρο.

Ως παιδί ο Grant δεν ενδιαφερόταν και πολύ για το σχολείο, ενώ οι συμμαθητές του, του είχαν κολλήσει το παρατσούκλι «άχρηστος». Παρόλα αυτά φαίνεται πως στη συνέχεια αγάπησε τα βιβλία, ενώ κατάφερε να αποφοιτήσει από το West Point, την στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ.

Ο χρόνος του στο οβάλ γραφείο ήταν γεμάτος από διαφθορά και ανικανότητα, με πιο σοβαρό παράδειγμα την αποτυχία του αποτρέψει τον οικονομικό πανικό του 1873. Ένα γεγονός που οδήγησε σε μια βαθιά ύφεση τη χώρα, με εκατομμύρια Αμερικανούς να χρεοκοπούν, συμπεριλαμβανομένου και του Grant.