Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η απόβαση των συμμάχων στο Φάληρο και οι συγκρούσεις με τον στρατό

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η απόβαση των συμμάχων στο Φάληρο και οι συγκρούσεις με τον στρατό
Σαν σήμερα το 1916 ο βασιλιάς Κωνσταντίνος γίνεται στόχος των συμμάχων γιατί η Ελλάδα μένει ουδέτερη Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σαν σήμερα τι 1916 είχαμε τα Νοεμβριανά. Τα συμμαχικά αγήματα έκαναν απόβαση στο Φάληρο και οι συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό ήταν αναπόφευκτες.
Στόχος ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που υποστήριζε την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα είναι ήδη χωρισμένοι στα «κράτη» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

Σε σημαντικά γεγονότα της 18ης Νοεμβρίου είχαμε:

1826: Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχωβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.

1902: Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών.

1906: Γεννήθηκε ο Άλεκ Ισιγώνης, ελληνικής καταγωγής βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper.

1916: Απόβαση συμμαχικών αγημάτων στο Φάληρο και συγκρούσεις με τον ελληνικό στρατό. Στόχος ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, που υποστηρίζει την ουδετερότητα της Ελλάδος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Ελλάδα είναι ήδη χωρισμένοι στα «κράτη» των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. (Νοεμβριανά)

1940: Πέθανε ο Μίμης Πιερράκος. Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο.

1947: Πυρκαγιά σε πολυκατάστημα στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας σκοτώνει 41 άτομα. Είναι η χειρότερη καταστροφή από πυρκαγιά στην ιστορία της Νέας Ζηλανδίας.

1976: Εγκαθιδρύεται Δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. Η απόφαση λαμβάνεται με ψήφους 425 «υπέρ» και 59 «κατά», από τα Κορτές, τη διορισμένη από τον Φράνκο Βουλή της Ισπανίας και θεωρείται προσωπικός θρίαμβος του μεταβατικού πρωθυπουργού Αδόλφο Σουάρεθ.

1991: Μετά από πολιορκία 87 ημερών, η κροατική πόλη Βούκοβαρ συνθηκολογεί με τον γιουγκοσλαβικό λαϊκό στρατό και τις συμμαχικές σερβικές παραστρατιωτικές δυνάμεις.

1992: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,7 Ρίχτερ με επίκεντρο το Γαλαξίδι.

1996: Εκδηλώνεται πυρκαγιά σε τρένο που διέρχεται τη σήραγγα της Μάγχης από τη Γαλλία προς την Αγγλία, προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς και καταστρέφοντας περίπου 500 μέτρα σήραγγας.