Κι όμως, ο παλαιότερος δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Αθήνα

Κι όμως, ο παλαιότερος δρόμος της Ευρώπης βρίσκεται στην Αθήνα
Σίγουρα έχεις περπατήσει κι εσύ σε αυτό το δρομάκι της Αθήνας, ηλικίας περίπου 2.500 ετών, το οποίο θεωρείται ως το παλαιότερο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η Πλάκα είναι από τις λιγοστές συνοικίες της πρωτεύουσας -αν όχι η μοναδική- η οποία κατοικείτο αδιάκοπα από την αρχαιότητα. Οπότε, όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, είναι μια περιοχή γεμάτη ιστορικές αναφορές. Μάλιστα, διαθέτει και τον αρχαιότερο δρόμο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για την οδό Τριπόδων, η οποία αναφέρεται στο βιβλίο με τα ελληνικά ρεκόρ Γκίνες, ως ο μακροβιότερος δρόμος της πόλης, ο οποίος έχει διατηρήσει την ίδια ονομασία για σχεδόν 25 αιώνες.

Κάποτε ήταν από τους φαρδύτερους δρόμους της αρχαίας Αθήνας, με πλάτος έξι μέτρα. Ήταν ο δρόμος του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών. Ο πιο σύντομος δρόμος, που οδηγούσε κατευθείαν από το Θέατρο στην Αγορά.

Πήρε το όνομά του από τους χάλκινους τρίποδες που τοποθετούνταν κατά μήκος του. «Έστι δε οδός από του πρυτανείου καλουμένη Τρίποδες∙ αφ’ ου καλούσι το χωρίον, ναοί όσον ες τούτο μεγάλοι και σφισιν εφεστήκασι τρίποδες, χαλκοί», αναφέρει ο Παυσανίας στο «Ελλάδος Περιήγησις». Τα τρίποδα ήταν έπαθλα χορηγών στους θεατρικούς αγώνες που αφιερώνονταν συχνά στον θεό Απόλλωνα.

H οδός Τριπόδων στην Πλάκα

Ένα μεγάλο τμήμα της σημερινής οδού Τριπόδων αποτελεί συνέχεια της αρχαίας αυτής οδού. Σίγουρα σε κάποια βόλτα σου στην Πλάκα τον έχεις διασχίσει κι εσύ τον συγκεκριμένο δρόμο.