Ο πραγματικός λόγος που αλλάζουμε την ώρα

Newsroom
Ο πραγματικός λόγος που αλλάζουμε την ώρα
Υπάρχουν πολλοί «μύθοι» γιατί αλλάζουμε την ώρα από θερινή σε χειμερινή και το ανάποδο.

Ούτε μία εβδομάδα πριν γυρίσαμε και πάλι πίσω τα ρολόγια μας και ως είθισται την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου μπήκαμε στην χειμερινή ώρα, ωστόσο έχει αναρωτηθεί κανείς, γιατί αλλάζουμε την ώρα; Και όχι, ο λόγος δεν είναι για να νυχτώνει πιο αργά το καλοκαίρι που κάνουμε βόλτες και διακοπές.

«Μύθος» για τους αγρότες

Η θερινή ώρα ξεκίνησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως μια προσπάθεια εξοικονόμησης καυσίμων, σύμφωνα με το «The Old Farmer's Almanac». Για χρόνια υπήρχε η αντίληψη (πλέον μύθος) ότι αυτό έγινε για να βοηθήσει τους αγρότες, ώστε να περνάνε περισσότερο χρόνο στο χωράφι, ωστόσο η αλήθεια είναι, πως αυτό το μέτρο το «πολέμησαν».

Γι αυτούς, δεν είχε νόημα το νέο μέτρο με μερικές επιπλέον ώρες ηλιοφάνειας, γιατί τα ζώα τους μπερδεύτηκαν από την αλλαγή της ώρας.
Προσπάθεια εξοικονόμησης καυσίμων

Όταν «χτύπησε» το 1974 η ενεργειακή κρίση, ο νόμος για τη θερινή ώρα έγινε «έκτακτος» και έδινε στους Αμερικανούς όλο το χρόνο, μεγαλύτερη διάρκεια ημέρας σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν καύσιμα. Ο νόμος όμως απέτυχε, επειδή οι άνθρωποι μισούσαν τόσο πολύ το σκοτάδι το πρωί, ειδικά οι γονείς που έπρεπε να παρακολουθούν νευρικά τα παιδιά τους να περιμένουν σχολικά λεωφορεία σε δρόμους και γωνίες που δεν είχε φως.

«Νίκη» για το εμπόριο

Η επόμενη μεγάλη αλλαγή ήρθε το 2005 με τον νόμο για την Ενεργειακή Πολιτική, ο οποίος άλλαξε τις ημερομηνίες έναρξης και λήξης της θερινής ώρας, καθιστώντας την να ξεκινά τον Μάρτιο αντί τον Απρίλιο και να τελειώνει τον Νοέμβριο και όχι τον Οκτώβριο. Όταν έλαβε χώρα αυτή η νέα εξέλιξη, ορισμένοι το αντιμετώπισαν ως νίκη για το εμπόριο, όπως οι ζαχαροπλάστες που πρόσθεσαν επιπλέον θερινή ώρα για το Halloween στις ΗΠΑ.

Το μεγαλύτερο λόμπι

«Αυτό που δεν συνηθίζουμε να γνωρίζουμε ως Αμερικανοί είναι ότι το μεγαλύτερο λόμπι για λογαριασμό της θερινής αποταμίευσης από το 1915 σε αυτή τη χώρα είναι το Εμπορικό Επιμελητήριο», δήλωσε ο Μάικλ Ντάουνινγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tufts και συγγραφέας του "Spring Forward: The Annual Madness of Daylight Saving Time".

Πρόσθεσε δε: «Κάτι κατάλαβαν πάντως πολύ νωρίς: Αν δίνεις στους εργαζομένους έξτρα φως της ημέρας, όταν φεύγουν από τη δουλειά τους, είναι ικανοί να σταματήσουν και να ψωνίσουν στο δρόμο για το σπίτι τους».