Η άβολη στιγμή που δημοσιογράφος ρωτάει τον Υπ. Οικονομικών πόσους φόρους πληρώνει (vid)

Newsroom
Η άβολη στιγμή που δημοσιογράφος ρωτάει τον Υπ. Οικονομικών πόσους φόρους πληρώνει (vid)
Η Κέι Μπέρλεϊ από το Sky News επέμεινε αλλά ο Ρίσι Σούνακ απέφυγε με… ντρίμπλες να απαντήσει, κάτι που εξόργισε τον κόσμο.

Ο Υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία Ρίσι Σούνακ βγήκε στο Sky News να ανακοινώσει μια σειρά περικοπών φόρων και αυξήσεων δαπανών, ως μέρος του φθινοπωρινού προϋπολογισμού. Ωστόσο δέχθηκε και μια ερώτηση που τον έφερε σε τρομερά άβολη κατάσταση και απέφυγε επιμελώς να απαντήσει.

Ο Σουνάκ θεωρείται πολυεκατομμυριούχος, ήταν τραπεζίτης και είναι παντρεμένος με μια από τις πιο πλούσιες γυναίκες στη Βρετανία. Σύμφωνα όμως με τη φορολογική νομοθεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, πληρώνει μόνο τις εισφορές του από τον ετήσιο μισθό του.

Το Sky News έκανε την έρευνά του και διαπίστωσε ότι ο Σουνάκ καταβάλλει επί του παρόντος εισφορές περίπου 8.500 λιρών, για τον μισθό του Υπουργού, ο οποίος είναι 148.000 λίρες.

2

Μετά τις ανακοινώσεις για τον προϋπολογισμό, η οικοδεσπότης Κέι Μπέρλεϊ αποφάσισε να τον ρωτήσει σχετικά με τα νούμερα που προέκυψαν από την έρευνα, ρωτώντας τον Υπουργό: «Δεδομένου ότι κερδίζετε έναν καλό μισθό και τα πηγαίνετε πολύ καλά, είστε άνετα… Πιστεύετε ότι είναι αρκετή η συνεισφορά σας;».

Ο Σούνακ δεν απάντησε εάν νιώθει ότι συνεισφέρει το δίκαιο μερίδιό του, αντίθετα υποστήριξε ότι πίστευε ότι το σύστημα «Εθνικής Ασφάλισης» είναι «ένας προοδευτικός τρόπος συγκέντρωσης χρημάτων»!
Πιεζόμενος από τη δημοσιογράφο να απαντήσει στην ερώτηση, ο Σουνάκ συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει τέλειος τρόπος να αυξηθεί ο φόρος».

Η δημοσιογράφος επέμεινε ότι «εάν καταβάλλεται 8.500 λίρες στο ταμείο Εθνικής Ασφάλισης και έχετε ένα πολύ καλό τραπεζικό υπόλοιπο, πιστεύετε ότι αυτό είναι δίκαιο;», ρώτησε πριν τη διακόψει ο Σούνακ.

Όλο αυτό αποδείχθηκε αρκετά άβολο και το twitter ήρε φωτιά, με έναν χρήστη να ρωτάει: «Σε ποιο πανεπιστήμιο πηγαίνουν οι πολιτικοί για να μάθουν πώς να αποφεύγουν να απαντούν τόσο καλά σε μια άμεση ερώτηση;». Πολλοί βέβαια εξοργίστηκαν με τις απαντήσεις που έδωσε και που απέφυγε με… ντρίμπλες να απαντήσει.