H Apple μειώνει την παραγωγή του iPhone 13 κατά 11% λόγω έλλειψης chips

Παύλος Παπαπαύλου
H Apple μειώνει την παραγωγή του iPhone 13 κατά 11% λόγω έλλειψης chips
Τα προβλήματα συνεχίζονται για την αγορά της τεχνολογίας και το επόμενο θύμα είναι η Apple.

Η παγκόσμια έλλειψη σε chips που έχει ξεκινήσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας συνεχίζεται και αυτή τη φορά θύμα είναι η Apple με το iPhone 13. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg, η αμερικανική εταιρεία είχε στόχο την παραγωγή 90 εκατομμυρίων iPhone μέσα στους τελευταίους μήνες του 2021, ωστόσο αναγκάζεται να αναθεωρήσει τα πλάνα της στο -11% (δηλαδή 10 εκ. συσκευές λιγότερές), λόγω προβλημάτων στην παραγωγή τμημάτων που έρχονται από την Broadcom και την Texas Instruments.

Μπορεί το βασικό chip (A15) να παράγεται από την TSMC και να μην υπάρχουν προβλήματα διαθεσιμότητας εκεί, αλλά τα iPhone 13 χρησιμοποιούν άλλα τμήματα που η Apple αναγκάζεται να προμηθευτεί από αλλού. Σε αυτά περιλαμβάνονται πχ. τα chips για τα της απεικόνισης ενέργειας, για την ακτίνα του Face ID, για την συνδεσιμότητα μέσω USB, για την ασύρματη φόρτιση και για άλλες λειτουργίες.

Η εικόνα αυτή πάντως δεν προβληματίζει ιδιαίτερα την εταιρεία του Κουπερτίνο, καθώς ο CEO της, Τιμ Κουκ, είχε προειδοποιήσει τους μετόχους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο από τη σχετική ενημέρωση για τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Όπως φαίνεται, ούτε η Apple κατάφερε να προμηθευτεί όλα τα chips που ζήτησε και θα οδηγηθεί μοιραία και σε χαμηλότερες πωλήσεις. Μένει να δούμε πως και πόσο θα στοιχίσει όλο αυτό στη διαθεσιμότητα του iPhone 13 τους επόμενους μήνες.

Υπενθυμίζεται πως τα νέα μοντέλα της Apple ξεκινούν να διατίθενται και στη χώρα μας από αυτήν την Παρασκευή.