FIFA ή eFootball; Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες απαντά στο ερώτημα

FIFA ή eFootball; Ένας από τους κορυφαίους Έλληνες παίκτες απαντά στο ερώτημα
Συνέντευξη με τον Σταύρο Σταυρακίδη, έναν από τους καλύτερους eSports players της χώρας.

Η μάχη FIFA Vs. PES ή FIFA Vs. eFootball έχει ανάψει στα ποδοσφαιρικά στέκια των gamers και της χώρας μας και ήρθε η ώρα να πάρουμε απάντηση από κάποιον που έχει «φάει» άπειρες ώρες μπροστά από την οθόνη σε football games. Το Gazzetta μίλησε με τον Σταύρο “Stavattack” Σταυρακίδη, επαγγελματία παίκτη eSports και φανατικό των ποδοσφαιρικών παιχνιδιών για το θέμα και την competitive σκηνή της χώρας μας γενικότερα.

Πως βλέπεις τα δύο ποδοσφαιρικά games στην πορεία των ετών; Τι έχει κάνει σωστά η Konami και τι ΕΑ;
Εμείς οι 30αρηδες που ζήσαμε την εξέλιξη των 2 games-εταιριών όλα αυτά τα χρόνια μόνο ευγνώμονες και χαρούμενοι πρέπει να είμαστε. Οι 2 εταιρίες ανέβαιναν βήμα-βήμα ως προς την βελτίωση του προϊόντος τους μέχρι τα τελευταία χρόνια. Προσωπικά τα 2 αυτά games είναι οι παιδικές μου αναμνήσεις, από τα soundtrack μέχρι τον εξαιρετικό Χρήστο Σωτηρακόπουλο στο FIFA 2000.

Stavattack

Ποια είναι τα σημαντικότερα λάθη κάθε σειράς παιχνιδιών (και του εκάστοτε developer);
Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει αυτή η ‘’κόντρα’’ μεταξύ των fans των 2 games. Η αλήθεια όμως, όπως στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα πράγματα στη ζωή, κρύβεται κάπου στη μέση. Είναι προφανές πως και οι 2 εταιρίες έχουν κάνει λάθη τα οποία στοίχισαν είτε φθηνά είτε ακριβά. Από την αρχή της συνύπαρξης των 2 games μέχρι και το 2010, το PES δεν είχε αντίπαλο. Το FIFA δεν μπορούσε να κερδίσει κοινό λόγω του πολύ άγευστου gameplay, ενώ την ίδια περίοδο γράφτηκαν ακόμα και τραγούδια για το PES. Ποιος άλλωστε δεν έχει ξενυχτίσει με την παρέα του παίζοντας PES; Tο μεγαλύτερο λάθος του PES έγινε το 2014, όπου άλλαξε η μηχανή γραφικών στην FOX Engine χωρίς να κυκλοφορήσει το παιχνίδι στο νέο τότε, PlayStation 4. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να υποστηρίξει το PlayStation 3 το παιχνίδι, γεγονός που απογοήτευσε πολύ τον κόσμο, ο οποίος γύρισε σε FIFA. Από εκεί ξεκίνησε μία συνεχόμενη κατηφόρα για το PES, το οποίο έφτασε σε σημείο να γίνει το rebrand σε eFootball 2022 φέτος. Τέλος ένα ακόμα μεγάλο λάθος του PES είναι ότι δεν μπόρεσε ποτέ να αντιμετωπίσει το FIFA Ultimate Team με το πολύ ρηχό αντίστοιχο mode MyClub.

Πάμε στα φετινά παιχνίδια. Πως σου φάνηκε το eFootball ως μετεξέλιξη της σειράς PES;
To eFootball 2022 ξεκίνησε με τις καλύτερες ανακοινώσεις πριν από δύο χρόνια, οι οποίες δημιούργησαν προσδοκίες. Το αποτέλεσμα -δυστυχώς μέχρι στιγμής τουλάχιστον- είναι μακριά από αυτές, καθώς το παιχνίδι δεν είναι έτοιμο ακόμα, την ίδια στιγμή που το FIFA βγήκε έτοιμο. Κακό gameplay, πολύ αργό, αφύσικες κινήσεις της μπάλας και των σωμάτων των παικτών, αστεία πρόσωπα και πολλά άλλα κάνουν δικαιολογημένα τον γύρο του διαδικτύου τον το τελευταίο καιρό. Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, τίποτα δεν έχει τελειώσει καθώς το παιχνίδι θα κυκλοφορήσει ολόκληρο και έτοιμο με update τον Νοέμβριο.

Stavattack

Κρύβει παραπάνω ρίσκο από το προφανές αυτή η στροφή της Konami σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο (αυτό του free-to-play με paid content);
Μετά την αποτυχία του PES να φτάσει την δημοτικότητα του FIFA σε όλους τους τομείς (esports, content, streams) κλπ, ήταν φυσικό επακόλουθο πως υπήρχε ανάγκη ριζικής αλλαγής. Η Konami έχει ήδη ανακοινώσει εδώ και κάποια χρόνια πως θέλει να επικεντρωθεί στα mobile games. Προσπάθησε λοιπόν να συνδυάσει και τα δύο κομμάτια με το free to play και cross play. Προσωπικά θεωρώ τεράστιο λάθος να υπάρχει η δυνατότητα να «βρεθεί» ένας παίκτης από κινητό με έναν από το PlayStation 5. Βέβαια θα μπορείς να επιλέγεις με ποιας πλατφόρμας χρήστες επιθυμείς να έρχεσαι αντιμέτωπος. Πάλι όμως το παιχνίδι αυτή τη στιγμή που έχει κυκλοφορήσει με 9 ομάδες είναι καθαρά ένα mobile game όπου κάποιος που έχει παίξει PES παλαιότερα στο κινητό μπορεί να το καταλάβει εύκολα.
Όλη αυτή η αρνητική διαφήμιση που έχει δεχτεί το eFootball, όμως, μπορεί να λειτουργήσει και σαν θετικό καθώς μετά από πολλά χρόνια όλος ο κόσμος ασχολήθηκε μαζί του. Τώρα είναι στο χέρι της Konami να μπορέσει να ανατρέψει την κατάσταση με ένα δυνατό ανατρεπτικό update. Η επιτυχία δεν έχει ποσοστά, είναι ολόκληρη και κάθε μεγάλη επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς με δόση ρίσκου.

To FIFA που είναι κατά κανόνα καλύτερο τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που είναι απλά καλό και κάνει μικροδιορθώσεις ή υπάρχει περιθώριο; Αν ναι, σε τι επίπεδο, θεωρείς;
Όταν δεν έχεις ανταγωνισμό είναι λογικό να μην υπάρχει ανάγκη τρομερής βελτίωσης. Το FIFA -κακά τα ψέματα- δεν έχει ανταγωνισμό τα τελευταία χρόνια. Βέβαια προσωπικά θεωρώ πως φέτος έγιναν καλές αλλαγές και είναι ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Περιθώριο βελτίωσης πάντα θα υπάρχει σε όλους τους τομείς. Είτε σε γραφικά, είτε σε αντιδράσεις παικτών, μα πάνω από όλα στον πιο σημαντικό εξωτερικό παράγοντα διασκέδασης: τους servers.

Αν σου έλεγαν να φτιάξεις το ιδανικό παιχνίδι ποδοσφαίρου, τι θα έπαιρνες από το FIFA 22 και τι από το eFootball;
Δεν θα έπαιρνα κάτι από αυτά τα 2 παιχνίδια αλλά θα σας ταξιδέψω λίγο στο παρελθόν. Θα έπαιρνα στοιχεία από το FIA 98, PES 6, PES 11, FIFA 17. Το soundtrack του FIFA 98, την αγνότητα του PES 6, το passing game του PES 11 και την ατμόσφαιρα που δημιούργησε το FIFA 17. Θα άφηνα έξω όμως τον παράγοντα του script, της τύχης. Δεν θέλω τύχη σε ένα παιχνίδι, θέλω όλα να κρίνονται από το skill, αν θέλω πραγματικό ποδόσφαιρο, μπορώ να πάω να παίξω ή να παρακολουθήσω. Βέβαια φήμες λένε πως έρχεται στην αγορά ένα νέο ποδοσφαιρικό game, το UFL. Αυτό που με συγκίνησε είναι το σλόγκαν τους: Free to play, Fair to play.

Stavattack

Πες μας λίγο σε τι φάση σε βρίσκουμε στα των eSports. Σε ποια ομάδα είσαι, τι κάνεις τώρα και τι περιμένουμε από σένα στο μέλλον;
Αυτή τη στιγμή είμαι σε αναμονή ανανέωσης συμβολαίου με την ομάδα που άνηκα την σεζόν που μας πέρασε, την Γαλατάσαραϊ. Για να είμαι ειλικρινείς ακόμα δεν είμαι σίγουρος πιο παιχνίδι θα παίξω. Αν παίξω eFootball προφανώς και θα υπογράψω σε κάποια ομάδα επαγγελματικά. Αν παίξω FIFA θα επενδύσω για λίγο καιρό στο stream μέχρι να νιώσω δυνατός για συμβόλαιο. Η βασική μου δουλειά όμως, είναι eSports manager στην μεγαλύτερη αλυσίδα gaming stations, την Battlenet. Θέλει θυσίες και πολύ συγκέντρωση στον στόχο σου για να πετύχεις. Κατάφερα λοιπόν να είμαι επαγγελματικά σε κάτι που αγαπώ γιατί δεν άκουσα κανέναν ποτέ μου, παρά μόνο την καρδιά μου. Έβλεπα πως τα eSports θα φτάσουν εδώ που είναι σήμερα, από τα πρώτα μου βήματα στη σκηνή το 2010, κάτι που δεν έβλεπε σχεδόν κανείς θετικά. Πλέον όμως η ιστορία, το παρών και το μέλλον μας δείχνουν πως τα esports είναι από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως. Έτσι λοιπόν να ακολουθείτε πιστά τα όνειρά σας, γιατί είναι δικά σας.

Πως σου φαίνεται η ιδέα να ξεκινήσουν ξανά τα τουρνουά με κόσμο; Θα βοηθήσει την εγχώρια competitive σκηνή;
Είναι ένα όνειρο που βλέπουμε σιγά σιγά να γίνεται πραγματικότητα. Τα oflline τουρνουά φέρουν μόνο θετικά. Το community γνωρίζεται μεταξύ του, δημιουργούνται πραγματικές φιλίες. Εγώ για παράδειγμα έχω φίλους που τους ξέρω 12 χρόνια μέσα από το PES, από διάφορες πόλεις. Επίσης τα offline τουρνουά είναι ο τρόπος βελτίωσης του skill σου. Εκεί παίζεις από κοντά υπό διαφορετικές συνθήκες, άλλη τηλεόραση, άλλο κάθισμα, πανηγυρισμοί δίπλα σου κλπ. Εκεί μαθαίνεις τον εαυτό σου σαν παίκτη, εκεί χτίζεις eSports χαρακτήρα. Μαθαίνεις να αντιδράς σωστά όταν τρέμεις από το άγχος, φτιάχνεις γενικά το mentality σου. Τα eSports δεν στα μαθαίνει ποτέ κανείς. Δεν μαθαίνονται τα eSports, είναι αποτέλεσμα ενασχόλησης και εμπειρίας. Έτσι λοιπόν τα offline τουρνουά ανεβάζουν πολλά επίπεδα την competitive σκηνή της χώρας. Δεν είναι τυχαίο πως από το 2016 που τελείωσε η PESLEAGUE GREECE το επίπεδο της Ελλάδας στο PES έπεσε κατακόρυφα. Μεγάλους παίκτες έχουμε και θα έχουμε μία η άλλη, αλλά η ποσότητα έχει πέσει πολύ. Βέβαια σαν διοργανωτής περιμένω πώς και πώς να προσφέρω αυτό που θέλω εγώ να συμμετέχω στον κόσμο. Γιατί κανείς δεν ξέρει καλύτερα από κάποιον που είναι ή έχει υπάρξει παίκτης σε top επίπεδο.

Stavattack

Τώρα που ετοιμάζεται το σχετικό νομοσχέδιο για ενίσχυση των ομάδων για δημιουργία τμημάτων eSports, τι πιστεύεις πως πρέπει να γίνει;
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι 3 λέξεις: Ελληνική Ομοσπονδία eSports. Πρέπει να φύγει από τα μυαλά των εκάστοτε συλλόγων ο παλιομοδίτικος ξεπερασμένος τρόπος σκέψης. Πρέπει να επενδύσουν όλοι οι σύλλογοι στα eSports. Είναι άθλημα, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους. Επαναλαμβάνεται η ιστορία του ποδοσφαίρου τα παλιά χρόνια. Πήγαινε μία ομάδα να ζητήσει έναν παίκτη από το σπίτι του, άνοιγε ο πατέρας του την πόρτα έλεγε όχι, λέγοντας στον γιο του: «Τι θα κάνεις στη ζωή σου ρε, θα κλωτσάς μια μπάλα; Έχουμε και δουλείες». Ε λοιπόν, όχι, δεν πατάμε απλά κάποια κουμπιά, είμαστε επαγγελματίες αθλητές και ναι, είναι δουλειά.

Σε ποια ελληνική ομάδα θα πήγαινες με κλειστά μάτια αν σε καλούσε;
Αν μιλάμε για ελληνική ομάδα αυτή δεν είναι άλλη από την μεγάλη μου αγάπη τον Π.Α.Ο.Κ. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Τούμπα κοντά στο γήπεδο. Αναπόφευκτο να γίνω Π.Α.Ο.Κ. Είναι μεγάλη ευλογία να εκπροσωπείς την αγαπημένη σου ομάδα. Προφανώς όμως σαν επαγγελματίας θα διαπραγματευόμουν οποιαδήποτε πρόταση. Τί να κάνουμε όμως, έχουμε και μία μεγάλη αγάπη ΑΦΟΥ!