Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η εκτέλεση του Τσε Γκεβάρα

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Η εκτέλεση του Τσε Γκεβάρα
Σαν σήμερα το 1967, ο μαρξιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα εκτελείται για απόπειρα υποκίνησης επανάστασης στη Βολιβία.

Μετά την καταδίωξη του στη Βολιβία, ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα συνελήφθη. Μετά από μερικές ανακρίσεις στο σχολείο του χωριού, ο ηγέτης της Κούβας δολοφονήθηκε, σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου το 1967, από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Mario Terán.

Αρχικά δίστασε να εκτελέσει την εντολή, αλλά τελικά πυροβόλησε τον αιχμάλωτο, ο οποίος φέρεται να του είπε «Ήρθατε να με σκοτώσετε. Ρίξε, δειλέ, έναν άντρα θα σκοτώσεις».

Ο θάνατός του σημειώθηκε λίγο μετά τις μία το μεσημέρι.

Σε σημαντικά γεγονότα της 9ης Οκτωβρίου είχαμε:

1831: Δολοφονείται ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας.

1912: Ο ελληνικός στόλος, υπό το ναύαρχο Κουντουριώτη, καταλαμβάνει τη Λήμνο (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).

1912: Α΄ Βαλκανικός πόλεμος: Αρχίζει η μάχη του Σαρανταπόρου μεταξύ των ελληνικών και των οθωμανικών δυνάμεων.

1931: Η κυβέρνηση Βενιζέλου περικόπτει τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατά 4% των κατωτέρων και κατά 6% των ανωτέρων, λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας.

1940: Γεννήθηκε ο Τζον Λένον, Βρετανός μουσικός, μέλος των Beatles.

1944: Κατά τη διάρκεια συνάντησης των Τσόρτσιλ και Στάλιν στη Μόσχα συμφωνείται να παραμείνει η Ελλάδα στη βρετανική σφαίρα επιρροής (Συμφωνία των Ποσοστών ή της Μόσχας). Το περιεχόμενο της συμφωνίας το αγνοεί η ελληνική πολιτική ηγεσία, αλλά και η ηγεσία του ΚΚΕ.

1944: Γερμανικό αεροπλάνο βομβαρδίζει το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα στην Αθήνα, τρεις μέρες προτού εγκαταλείψουν την πόλη οι Ναζί. 6 νεκροί και 20 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός. 8 σπίτια καταρρέουν.

1967: Μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, ο μαρξιστής επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα εκτελείται για απόπειρα υποκίνησης επανάστασης στη Βολιβία.

1974: Πέθανε ο Όσκαρ Σίντλερ, γερμανός επιχειρηματίας, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος. Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ».

1996: Σεισμός με επίκεντρο την Πάφο γίνεται αισθητός σε Κύπρο, Κρήτη και Δωδεκάνησα, με απολογισμό 2 νεκρούς και 50 τραυματίες.