Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Οι Τούρκοι μετατρέπουν σε ισόβια την ποινή του Οτσαλάν από θανατική ποινή

Newsroom
Τα 10 πιο σημαντικά «Σαν Σήμερα»: Οι Τούρκοι μετατρέπουν σε ισόβια την ποινή του Οτσαλάν από θανατική ποινή
Σαν σήμερα το 2002, το τουρκικό δικαστήριο μετατρέπει σε ισόβια τη θανατική ποινή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Αρκετά σημαντικά γεγονότα σημειώθηκαν, σαν σήμερα, με κυρίαρχο ίσως την απόφαση των Τούρκων να μετατρέψουν την ποινή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε ισόβια από θανατική ποινή, το 2002.

Σαν σήμερα το 1926, άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες της η ΔΕΘ, ενώ το 2004 συνελήφθη από τις γαλλικές αρχές ο φερόμενος ως αρχηγός της ΕΤΑ, Μικέλ Άτζα.

Δύο χρόνια αργότερα, είχε σημειωθεί αεροπειρατεία σε τουρκικό αεροσκάφος που βρισκόταν στο FIR Αθηνών και ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα-Κωνσταντινούπολη. Ελληνικά F-16 το συνόδευσαν έως τα όρια του FIR και αυτό κατέληξε στην Ιταλία. Ο δράστης παραδόθηκε και ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Σε σημαντικά γεγονότα της 3ης Οκτωβρίου είχαμε:

42 π.Χ.: Η πρώτη Μάχη των Φιλίππων. Ο Μάρκος Αντώνιος και ο Οκταβιανός επικρατούν των δολοφόνων του Καίσαρα, Βρούτου και Κάσσιου. Ο Κάσσιος αυτοκτονεί.

1866: Θεμελιώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών.

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Χαλέπας μεταξύ Κρητών επαναστατών και Τούρκων, με την οποία οι Κρήτες αποκτούν τα πρώτα επίσημα προνόμια αυτοδιοικήσεως.

1926: Ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1977 θα μετονομαστεί σε HELLEXPO.

1988: Η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει συναυλία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, με τη συμμετοχή των Μπρους Σπρίνγκστιν, Στινγκ, Τρέισι Τσάπμαν, Γιουσού Ν’ Ντουρ και Γιώργου Νταλάρα.

2001: Οι Ταλιμπάν ζητούν διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς, ενόψει των στρατιωτικών αντιποίνων. Οι ΗΠΑ αρνούνται κάθε διαπραγμάτευση. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εντόπισαν 23 στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών.

2002: Σε ισόβια μετατρέπεται η θανατική ποινή του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, με απόφαση τουρκικού δικαστηρίου.

2003: Ένας αστεροειδής με διάμετρο έως και δέκα μέτρα πέρασε τα ξημερώματα πλησιέστερα στη Γη από οποιονδήποτε άλλον, αλλά έγινε αντιληπτός περίπου 10 ώρες αργότερα από Αμερικανούς αστρονόμους.

2004: Συλλαμβάνεται από τις γαλλικές αρχές ο φερόμενος ως αρχηγός της ΕΤΑ, Μικέλ Άτζα.

2006: Αεροπειρατεία σε τουρκικό αεροπλάνο έχει αίσιο τέλος στην Ιταλία. Η αεροπειρατεία έλαβε χώρα την ώρα που το αεροσκάφος βρισκόταν στο FIR Αθηνών και ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο Τίρανα-Κωνσταντινούπολη. Ελληνικά F-16 το συνόδευσαν έως τα όρια του FIR και αυτό κατέληξε στην Ιταλία. Ο δράστης παραδόθηκε και ζήτησε πολιτικό άσυλο.