Η θεωρία συνωμοσίας που είχε... πεθάνει τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ των Beatles και ο δίσκος με τα κρυφά μηνύματα (vid)

Μάκης Σταθάτος
Η θεωρία συνωμοσίας που είχε... πεθάνει τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ των Beatles και ο δίσκος με τα κρυφά μηνύματα (vid)
Μια θεωρία συνωμοσίας ήθελε τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ να έχει πεθάνει το 1966, ωστόσο ο θρυλικός κιθαρίστας των Beatles στα 79 του ζει και βασιλεύει...

Όλα ξεκίνησαν το 1966, όταν κυκλοφόρησε ένας αστικός μύθος που πήρε μεγάλες διαστάσεις στη συνέχεια, σύμφωνα με τον οποίο ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ των Beatles έχασε τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αντικαταστάθηκε από τον Μπίλι Σέαρ.

Πράγματι, το αυτοκίνητο του «σκαθαριού» είχε εμπλακεί σε τροχαίο μόνο που ο ίδιος δεν βρισκόταν μέσα σε αυτό. Τον Ιανουάριο του 1967 η φήμη για τον «θάνατο» του ΜακΚάρτνεϊ φούντωσε. Σε αυτό βοήθησε και το γεγονός ότι ο κιθαρίστας των Beatles είχε σταματήσει τις δημόσιες εμφανίσεις και έμενε απομονωμένος με την σύντροφό του στην Σκωτία.

Οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν να παίρνουν τεράστιες διαστάσεις. Σύμφωνα με αυτές, στο τραγούδι «Revolution 9» υπήρχε ένα κρυφό μήνυμα. Αν κάποιος έπαιζε ανάποδα το τραγούδι ακουγόταν η φράση «turn me on, dead man», σε ελεύθερη μετάφραση, «στρέψτε μου τον νεκρό».

Κάτι αντίστοιχο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, συνέβαινε και με το τραγούδι «Strawberry Fields Forever», στο οποίο ο Λένον φαινόταν να τραγουδά «I buried Paul», δηλαδή «έθαψα τον Πολ». Λίγο αργότερα ο Λένον ανέφερε ότι αρχικά ήθελε να πει «cranberry sauce» και ότι ανάποδα ακουγόταν η φράση «I am very bored», δηλαδή «βαριέμαι πολύ».

Αυτοκίνητο ΜακΚάρτνεϊ

Οι συνωμοσιολόγοι δεν σταμάτησαν εκεί και το προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Το εξώφυλλο του «Abbey Road» που τα τέσσερα «σκαθάρια» διασχίζουν τον δρόμο, επί της ουσία αποτελούσε μια νεκρώσιμη πομπή για τον ΜακΚάρτνεϊ. Ο Πολ ήταν ο μοναδικός που διέσχιζε τον δρόμο ξυπόλητος, κάτι που παρέπεμπε στους λαούς που θάβουν τους νεκρούς τους χωρίς παπούτσια.

Ο Τζον Λένον φορούσε άσπρο κοστούμι και αντιπροσώπευε μια αγγελική φιγούρα. Ο Ρίνγκο Σταρ ήταν ντυμένος στα μαύρα και συμβόλιζε τον νεκροθάφτη. Ο Τζορτζ Χάρισον στα τζιν ήταν ο άνθρωπος που έσκαψε το μνήμα και ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ συμβόλιζε τον νεκρό. Επιπλέον, τον συγχρονισμένο βηματισμό «χαλούσε» ο Πολ με το δεξί πόδι μπροστά σε αντίθεση με το αριστερό των υπόλοιπων «σκαθαριών».

Abbey Road

Ο ΜακΚάρτνεϊ σπάει τη σιωπή του και καταρρίπει τον μύθο

Τον Νοέμβριο του 1969 οι θεωρίες συνωμοσίας κατέρρευσαν όταν ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ παραχώρησε μια συνέντευξη, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μπορεί η φήμη να ξεκίνησε γιατί δεν εμφανίζομαι πολύ δημοσίως τελευταία. Έχω κάνει αρκετές δημόσιες εμφανίσεις για μια ζωή και δεν έχω κάτι να πω αυτές τις μέρες. Είμαι χαρούμενος με την οικογένεια μου και θα δουλέψω όταν θέλω να δουλέψω. Δούλευα επί 10 χρόνια χωρίς ρεπό, τώρα έχω ρεπό. Θα ήθελα να είμαι λιγότερο διάσημος».

Το 1993, αρκετά χρόνια μετά την διάλυση των Beatles, ο ΜακΚάρτνεϊ ως σόλο τραγουδιστής, διακωμώδησε εκείνες τις θεωρίες ονομάζοντας τον δίσκο του «Paul is Live» (Ο Πολ είναι ζωντανός). Μάλιστα, με τα χρόνια λύθηκαν και κάποιες απορίες που ενίσχυσαν τότε τις θεωρίες συνωμοσίας. Όπως εκείνη με τα ξυπόλητα πόδια του ΜακΚαρτνεϊ στο εξώφυλλο του «Abbey Road». Είχε φωτογραφηθεί με σανδάλια και χωρίς. Ωστόσο, προτιμήθηκε αυτή που ήταν ξυπόλητος επειδή ήταν η μόνη από τις έξι φωτογραφίες που τα τέσσερα «σκαθάρια» είχαν τα πόδια τους σε ρυθμό.

Όσο γιατί ο ΜακΚάρτνεϊ είχε βγάλει τα σανδάλια του; Όπως εξήγησε ο ίδιος «στο Abbey Road φορούσαμε τα συνηθισμένα μας ρούχα. Περπατούσα ξυπόλητος διότι ήταν μια ζεστή μέρα. Μπορείτε να διαδώσετε ότι είμαι ένας απλός άνθρωπος και επιθυμώ να ζήσω ειρηνικά;».