Νικόλαος Πέντζος: Η αλληλεγγύη είναι ένα πολύ βασικό συστατικό για την ευτυχία στον άνθρωπο (vid)

Newsroom
Ο Νικόλαος Πέντζος μιλά στον Γενικό Διευθυντή Marketing Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Χρήστο Κιούση, για τις δραστηριότητες του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή την επερχόμενη φιλανθρωπική συναυλία με τη Μαρινέλα και τον Μάριο Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη.

Ο πολυπράγμων κ. Νικόλαος Πέντζος μιλά στον Γενικό Διευθυντή Marketing Ομίλου ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 Χρήστο Κιούση, για τις δραστηριότητες του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή την επερχόμενη φιλανθρωπική συναυλία με τη Μαρινέλα και τον Μάριο Φραγκούλη στη Θεσσαλονίκη.

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στις βραβευμένες εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, με την επιμέλεια του τομέα ΜΜΕ & Ήχου.

- Κύριε Πέντζο είστε ένας πολυπράγμων άνθρωπος. Βρίσκεστε στο τιμόνι της βιομηχανίας ΖΑΝΑΕ, συνεχίζοντας μια οικογενειακή παράδοση πολλών ετών. Διατελέσατε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) και φυσικά είστε ο πρόεδρος του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής. Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, καθώς το δίκτυο είναι μια συλλογική προσπάθεια των επιχειρηματιών και βιομηχάνων της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Έχω μια ενασχόληση ετών με τον Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων, ενώ είχα διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ από το 2009 έως το 2013. Ήμουν μάλιστα ο νεότερος πρόεδρος, προερχόμενος από τη λεγόμενη «γενιά του καναπέ». Ήμουν και είμαι της άποψης πως δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο στην κριτική, αλλά να βγούμε και μπροστά και είμαι πολύ περήφανος που έγινε αυτό, γιατί κινητοποιήσαμε πάρα πολύ κόσμο να ασχοληθεί με τα κοινά και πιστεύω βοήθησαν. Καθώς ήταν άνθρωποι της καθημερινότητας και αναδείξαμε προβλήματα της πραγματικής οικονομίας που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικά να λύνονται.

Tο 2011 εμπνευστήκαμε την ανάδειξη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, με γνώμονα οι εταιρίες μας να είναι πολύ κοντά στην κοινωνία. Ως πρόεδρος τότε θεώρησα πως έπρεπε να μπει στην βασική στρατηγική του Συνδέσμου Βιομηχανιών και μπήκε. Όμως πέρα από την επικεφαλίδα θεωρήσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε και την ουσία. Αυτό που κάναμε τότε πιλοτικά ήταν να ιδρύσουμε ένα δίκτυο μέσα στους κόλπους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, όπου θα ακτινογραφούσαμε τις ανάγκες των ιδρυμάτων που θα θέλαμε να συνεργαστούμε. Στόχος μας ήταν να κινητοποιούσαμε τα μέλη μας προς την ικανοποίηση των αναγκών σε είδος πρώτα για εκείνη την εποχή και αν αυτό ευδοκιμούσε, να το μετατρέπαμε σε έναν οργανισμό και να το φέρναμε στην μορφή που ίσως είναι σήμερα. Έτσι, ήταν η σύλληψη αυτής της ιδέας! Υπήρξε πολύ μεγάλη ικανοποίηση από τους επιχειρηματίες εκείνης της εποχής, είδα και την αγάπη που είχε ο κόσμος στο να θελήσουν να βοηθήσουν και η ιδέα άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά».

Η γένεση ενός κοινωνικού φορέα μέσα από τους κόλπους της βιομηχανίας

Πριν βγει στην κοινωνία σκεφτήκαμε πως θα πρέπει στην χώρα μας να μαθαίνουμε να δίνουμε τα καλά παραδείγματα. Δεν θα υπήρχε καλύτερο παράδειγμα από το να βρεθούμε πολλοί μαζί και να συνεργαστούμε για έναν απώτερο σκοπό! Έτσι, ιδρύσαμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, όπου οι βασικοί εταίροι είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Οι κύριοι επιχειρηματικοί φορείς της Βορείου Ελλάδος ίδρυσαν ένα φορέα με κύριο σκοπό την κινητοποίηση των επιχειρήσεων - μελών μας σε ανάληψη δράσεων εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης και βοήθειας στην καθημερινότητα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

-Επειδή έχουμε μια εικόνα που πιθανόν να είναι και στρεβλή, όταν μιλάμε για έναν επιχειρηματία, για ένα βιομήχανο, για έναν άνθρωπο ο οποίος είναι στο «τιμόνι» μιας πολύ μεγάλης επιχείρησης αισθανόμαστε ότι μιλάμε εξατομικευμένα γι' αυτόν και δυσκολευόμαστε να τον φέρουμε στο πλαίσιο μιας συλλογικής δράσης και μιας συλλογικής σκέψης. Είστε ευχαριστημένος από την πρόοδο των ετών και από το πώς μπορέσατε να λειτουργήσετε με μια συλλογικότητα;

Ναι, φυσικά και είμαι ευχαριστημένος και θα ξεκινήσω με ένα παράδειγμα: Το 2012 είκοσι (20) ιδρύματα, ενδιάμεσοι φορείς και συσσίτια υποστηρίζονταν από περίπου 150 επιχειρήσεις. Το 2021 τα ιδρύματα, οι ενδιάμεσοι φορείς και τα συσσίτια που υποστηρίζονται ξεπερνούν πλέον τα 100, ενώ οι επιχειρήσεις που είναι κοντά μας είναι χιλιάδες! Θα σας έλεγα πως είμαι ευχαριστημένος γιατί αυτή η ένωση πήρε «σάρκα και οστά» και στην πράξη της. Είμαι ευχαριστημένος που όλοι αγάπησαν αυτή τη προσπάθεια και θα έλεγα ότι πάντα εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και πιστεύω και προσδοκώ πολύ μεγαλύτερα αποτελέσματα, γιατί τα μέλη μας είναι πάνω από 40 χιλιάδες. Αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο που τελικά η κινητοποίηση του κόσμου θα γίνει μόνο αν ακουστεί αυτό το δίκτυο, αν γνωρίζουν το έργο που κάνουμε και γενικότερα και ως επιχειρηματίας, αλλά και ως πρόεδρος, που έχω την τιμή να είμαι σε αυτό το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής, μας ενδιαφέρει πρώτα απ' όλα το αποτέλεσμα. Να δείχνουμε το έργο μας και μετά να ζητάμε από τον κόσμο να έρθει κοντά μας. Ένα παράδειγμα: Πέρσι με το ξέσπασμα του covid-19 βγάλαμε ένα πρόγραμμα που λεγόταν ''Προσφέρω στην υγεία", ζητήσαμε την συνδρομή των επιχειρήσεων και πολλών ανθρώπων και καταφέραμε να μαζέψαμε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ για το πρόγραμμα "Προσφέρω στην υγεία"!

«Το δίκτυο είναι ανοιχτό και σε απλούς πολίτες»

Με το πρόγραμμα "Προσφέρω στην υγεία" καταφέραμε να μαζέψουμε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία τα πήγαμε στα νοσοκομεία αναφοράς, σε μηχανήματα τα οποία θα μείνουν στο σύστημα υγείας και για την επόμενη μέρα όχι μόνο για τον covid. Και άνθρωποι που ρωτούσαν τί θα κάνω τα χρήματα μου, αυτή τη στιγμή είναι μέρος ενός στόχου ο οποίος επετεύχθη και είναι όλοι πολύ χαρούμενοι και πολύ υπερήφανοι που μπόρεσαν με αυτά τα χρήματα να πάρουμε τόσες ΜΕΘ και τόσα μηχανήματα για τα νοσοκομεία αναφοράς και για τους συμπολίτες μας σε μια δύσκολη περίοδο.

-Η μεθοδολογία σας είναι να σκανάρετε εσείς την κοινωνία και να προσπαθήσετε να εντοπίσετε τους ανθρώπους ή τους φορείς που έχουν ανάγκη την ενίσχυση ή να υποδέχεστε τα αιτήματα από όλες τις πλευρές και να τα εξετάζετε;

Γίνεται και με τους δυο τρόπους. Καταρχάς ο τρόπος που δουλεύουμε είναι να σκανάρουμε τα προβλήματα της κοινωνίας και γενικότερα των οργανισμών και φορέων, που είμαστε ήδη σε συνεργασία. Έχουμε συνεργασία με περισσότερους από 100 οργανισμούς και φορείς. Μια με δυο φορές τον χρόνο στέλνουμε στους φορείς και μας λένε τις ανάγκες τους και εμείς τα κατηγοριοποιούμε. Μπορεί να είναι μικρές ανάγκες ή πολύ μεγάλες, όπως ένα ασθενοφόρο ή ένα λεωφορειάκι για παιδιά, ή να συντηρηθεί ένα κτίριο, ή τρόφιμα. Μετά τις στέλνουμε στα μέλη για να δούμε τί μπορούμε από αυτά, να προσελκύσουμε άμεσα και τί μπορούμε να προσελκύσουμε μέσα από χορηγίες. Από εκεί και πέρα αν δούμε ότι υπάρχει κάτι το οποίο εξελίσσεται μπροστά μας και πρέπει το δίκτυο να βοηθήσει, αμέσως επεμβαίνουμε. Όπως τώρα με τον covid, όπως στην φωτιά στο Μάτι, όπως όταν εκδηλώθηκαv σεισμοί. Το δίκτυο βγάζει αμέσως πρόγραμμα και οι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν και νιώθουν την ανάγκη να βοηθήσουν, έρχονται κοντά μας να δώσουν τα χρήματα τους ή να φέρουν σε είδος κάποια πράγματα και εμείς πάμε να βοηθήσουμε.

- Είστε άνθρωποι που λόγω της επαγγελματικής σας δραστηριότητας έχετε μάθει να λειτουργείτε πολύ τεχνοκρατικά με προϋπολογισμούς, ισολογισμούς, με στοχοθεσίες με τέτοιου είδους έννοιες μέσα στο μυαλό σας και στην καθημερινότητα σας. Αν το μεταφέρουμε αυτό στο δίκτυο, στις δραστηριότητες του δικτύου ποιος θα λέγατε ότι είναι ο πιο κοντινός, εφικτός και μεγάλος στόχος που έχετε θέσει;

Καταρχάς έχετε απόλυτο δίκαιο ότι με αυτή τη λογική λειτουργεί και το δίκτυο, γι’ αυτό και σας είπα ότι δεν γίνεται τίποτα και δεν αφήνω να γίνει, αν δεν έχει από την αρχή ξεκάθαρο στόχο: Πού θέλουμε να φτάσουμε, όπως και απολογισμό αν το πετύχαμε, γιατί ναι ή όχι. Όπως επίσης το κάθε ευρώ που θα δοθεί, έχει το αντίστοιχο τιμολόγιο και το δελτίο αποστολής. Ο άνθρωπος δηλαδή που θα έχει δώσει τα 20 ευρώ θα ξέρει ανά πάσα στιγμή όλη τη σειρά. Από την αρχή ως το τέλος του τιμολογίου, τα δελτία αποστολής, πώς εξελίσσεται το έργο και θα έχει και τις φωτογραφίες της εξέλιξης του έργου. Αυτό είναι αντίστοιχα όπως ένας στόχος σε μια εταιρία που θέλει να βάλει ένα μπάτζετ, έναν στόχο πωλήσεων.

-Δεν σας αρέσει ούτε στο δίκτυο η θεωρητική προσέγγιση των πραγμάτων!

Έτσι ξεκίνησε αυτή η ιδέα, έτσι μπαίνουν στόχοι. Ένας από τους στόχους που ξεκινήσαμε πριν κάποια χρόνια ήταν να μπούμε και στα συσσίτια της Βορείου Ελλάδος και όχι μόνο. Ακτινογραφήσαμε λοιπόν τα συσσίτια και είπαμε να γίνει ένας βραχίονας βοήθειας του δικτύου προς τα συσσίτια. Σήμερα επετεύχθη και αυτός ο στόχος. Βλέπουμε πάρα πολλά συσσίτια σε όλη την Βόρειο Ελλάδα, με χιλιάδες ωφελούμενους, άρα λοιπόν οι στόχοι μπαίνουν κάθε φορά ανάλογα και με τις εξελίξεις και με το πόσο μπορούμε να τους κάνουμε εφικτούς.

Πάρα πολλοί φίλοι, πάρα πολλοί επιχειρηματίες το γνώρισαν στην Αθήνα και ήθελαν να έρθουν κοντά μας, αλλά ήθελαν να βοηθήσουν και την Νότια Ελλάδα. Οπότε αυτό έδωσε το έναυσμα το δίκτυο να έχει πανελλαδική κάλυψη, μέσα από μια συνεργασία που κάναμε με την LIDL, εδώ και περίπου 2 χρόνια . Η LIDL μας ανακήρυξε σαν τον στρατηγικό της εταίρο σε θέματα κοινωνίας και μαζί με τον Δήμο Αθηναίων, τον κ. Μπακογιάννη και το ΚΥΑΔΑ υποστηρίζουμε πλέον πάνω από 400 οικογένειες μέσω του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αρωγής και του LIDL. Άρα επετεύχθη και αυτός ο στόχος.

Η UNESCO ανακήρυξε το Δίκτυο ως την καλύτερη πρακτική στην Ελλάδα

Μέσα από όλη αυτή τη λειτουργία και περιπέτεια η UNESCO μας ανακήρυξε ως την καλύτερη πρακτική για την χώρα μας το 2018-2019 και γίναμε η καλύτερη πρακτική για την χώρα μας και στο Παρίσι. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ υπερήφανος που τα χρώματα του δικτύου είναι στο Παγκόσμιο βιβλίο της UNESCO και αναφέρεται στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι από τα μεγαλύτερα παράσημα που μπορούμε να έχουμε γιατί δείχνει το πόσο σωστό έργο κάνουμε και πόσο έχουμε βοηθήσει.
Μάλιστα πέρα από το καθαυτό έργο που κάνει, το δίκτυο προσπαθεί να ανεβάσει την κουλτούρα της αλληλεγγύης, του εθελοντισμού και αγάπης στην κοινωνία. Το μήνυμα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την νέα γενιά, γιατί πέρα από ισολογισμούς, κέρδη, ζημίες και πέρα από στόχους, η πραγματική ανάγκη των ανθρώπων είναι να έχουμε την ισορροπία μας και την ευτυχία μας. Και κατά την άποψή μου δεν μπορεί κανένας άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος, αν δεν έχει ισορροπήσει μέσα του και σε άλλα ζητήματα και η αλληλεγγύη είναι ένα πολύ βασικό συστατικό για την ευτυχία στον άνθρωπο. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι από καλές πρακτικές από την βοήθεια προς τους συνανθρώπους μας ενισχύεται ο εθελοντισμός. Καλούμε τον κόσμο να έρθει κοντά μας, γιατί στο τέλος μέσα από αυτό, πέρα από την όμορφη προσέγγιση προς τους ανθρώπους θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και θα έχουμε μια καλύτερη κοινωνία και οι αυριανοί ηγέτες όταν έχουν τέτοιες ευαισθησίες, δεν υπάρχει περίπτωση να μη κυβερνήσουν πολύ καλύτερα τη χώρα μας!

-Στο πέρασμα των χρόνων- εκτός από την εξέλιξη που θα θέλαμε να έχουμε ως κοινωνία – και Επειδή έχουμε περάσει ειδικά στην Ελλάδα και την οικονομική κρίση και την κρίση της πανδημίας των τελευταίων ετών, οι ανάγκες ενίσχυσης φορέων και ανθρώπων μεγαλώνουν, δεν μικραίνουν. Είναι σαν να βγάζεις νερό από την θάλασσα. Μάλλον δεν τελειώνει ποτέ η ανάγκη του να βγάλεις αυτό το νερό…

Θα ήταν μεγάλη χαρά να κλείσει το δίκτυο και να πούμε ότι δεν υπάρχουν ανάγκες, αλλά δυστυχώς έχετε απόλυτο δίκαιο. Οι ανάγκες μεγαλώνουν ολοένα και περισσότερο και γι’ αυτό και πρέπει να υπάρχει μια δυναμική προσέγγιση στο γίγνεσθαι και γενικώς τα προγράμματα να είναι ανάλογα και με τις ανάγκες της κοινωνίας και φυσικά δεν πρέπει να είναι τίποτα παρωδικό. Το δίκτυο είναι μια φυσική εξέλιξη, ένα κύτταρο της κοινωνίας όπως όλες οι επιχειρήσεις, όπως όλες οι δουλειές μας και εξελίσσεται και θα εξελίσσεται. Απεύχομαι να υπάρχουν αυτές οι ανάγκες αλλά δυστυχώς βλέπουμε ότι και ο κορονοϊός χτύπησε μια ήδη λαβωμένη κοινωνία από την οικονομική κρίση και τα μνημόνια. Πάνω εκεί που πήγε η χώρα λίγο να αναθαρρήσει τα μνημόνια έφεραν μια τεράστια οικονομική δυστοκία, που θεωρώ πως θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα και θα δώσει το αποτύπωμα σε ανθρώπους που ήδη μπορεί να έχουν χάσει την δουλειά τους ή μπορεί η δουλειά τους να κινδυνεύει.
Άρα λοιπόν το δίκτυο πρέπει και θα είναι κοντά σε οικογένειες, σε οργανισμούς, σε ανθρώπους που θα το χρειαστούν, με δεδομένο ότι θα αγκαλιαστεί και θα αγκαλιάζεται στο μέλλον από πολλές επιχειρήσεις και επιχειρηματίες. Να κάνουμε το χρέος μας και να είμαστε κοντά στην κοινωνία, γιατί και η κοινωνία είναι τόσα χρόνια κοντά στις επιχειρήσεις. Υπάρχει μια αλληλεξάρτηση και είναι αλληλένδετο αυτό και η έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ξεκίνησε σε μας τουλάχιστον το 2011, αλλά ήταν τότε ένα όνειρο, ένα όραμα. Σήμερα η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι στο βασικό πρόγραμμα όλων των επιχειρήσεων και δεν υπάρχει σύγχρονη επιχειρηματικότητα χωρίς την εταιρική κοινωνική ευθύνη στα τμήματά της

-Μια ερώτηση που έρχεται μοιραία σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν γνωρίζουν το έργο και την μεθοδολογία της αλληλεγγύης θα την αποτυπώσω με μια μικρή φράση. Δίκτυο και κράτος, υπάρχει σχέση; Αισθάνεστε τελικά ότι υποκαθιστάτε την λειτουργία του κράτους, πολλές φορές παρεμβαίνοντας και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες εκεί που το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί;

Θέλουμε να δρούμε συμπληρωματικά, είμαστε πάντα συνεργάτες σε κάποιον που κάνει κάτι, είτε είναι ιδιωτικός φορέας, είτε είναι κράτος. Δεν θέλουμε να βλέπουμε τους εαυτούς μας σε καμία περίπτωση σαν αντίπαλο σε κανέναν, είμαστε μόνο βοήθεια. Κάποια στιγμή εντάξαμε στους ωφελούμενους και κάποιους Δήμους και περιφέρειες - που δεν ήταν στο πρόγραμμα στην αρχή - γιατί είδαμε πως υπάρχουν ανάγκες και η ανάγκη δεν έχει ονοματεπώνυμο, δεν έχει χρώμα, δεν έχει εθνικότητα, έχει απλά την ανάγκη! Όταν υπάρχει ανάγκη και η κουλτούρα του δικτύου είναι ότι πρέπει να είμαστε κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, είτε λέγεται δήμος είτε οτιδήποτε πρέπει να είμαστε κοντά.

«Είμαστε κοντά σε όποιον μας έχει ανάγκη»

Έτσι , συνάψαμε κάποιες συνεργασίες με δημόσιους φορείς με δημόσια νοσοκομεία, με δήμους και κοινότητες. Ένα καταπληκτικό έργο που κάναμε στον Δήμο Μαρώνειας που φέραμε το seatrack. Ένα μηχάνημα για τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες που τους δίνει πρόσβαση στην θάλασσα με ασφάλεια. Αυτό λέγεται ποιότητα ζωής και δεν μπορεί σε ανθρώπους που έχουν ειδικές ανάγκες να μην υπάρχει πρόγραμμα σε μια σύγχρονη χώρα και να μη μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ζουν ισότιμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις που είδαμε τέτοιες ανάγκες πήγαμε και βοηθήσαμε έναν δήμο και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό. Γιατί στην πραγματικότητα στο τέλος εμείς βλέπουμε το κοινωνικό αποτύπωμα. Βλέπουμε το χαμόγελο των ανθρώπων που έχουν ωφεληθεί και για μας είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση. Όσο υπάρχουν ανάγκες ακόμα και στους δημόσιους φορείς - κακά τα ψέματα υπάρχουν και εκεί κάποια θέματα- θα είμαστε κοντά όσο μπορούμε να βοηθάμε και εκεί.

-Πάμε και σε μια συγκεκριμένη δράση που έχουμε μπροστά μας, μια πολύ σημαντική συναυλία που θα γίνει εδώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με δυο πολύ αγαπημένους καλλιτέχνες οι οποίοι είναι πολύ φειδωλοί και προσεκτικοί στο πού και πότε εμφανίζονται. Για τις ανάγκες όμως του δικτύου και για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία την δική σας, θα δώσουν το «παρών».

Ναι, είμαστε πολύ χαρούμενοι που οι δυο καλλιτέχνες, η Μαρινέλα που είναι μια μορφή για το ελληνικό τραγούδι στην χώρα μας, όπως και ο Μάριος Φραγκούλης, θα κάνουν μια φιλανθρωπική συναυλία. Αυτή η συναυλία γίνεται σε συνεργασία με την Στοργή που κλείνει τα 30 της χρόνια. Το Δίκτυο κλείνει τα 10 του χρόνια και έτσι αποφασίσαμε μαζί να κάνουμε μια συναυλία στο Θέατρο Γης. Θα τηρηθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, και εύχομαι να μπορέσουμε να το κάνουμε εκείνη την εποχή και να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το κόστος των εισιτηρίων θα δοθεί σε δράσεις και της Στοργής και του δικτύου.

Μια φαντασμαγορική συναυλία με φιλανθρωπικό χαρακτήρα

Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι τα δικά μας τα έσοδα θα κατευθυνθούν στο Νοσοκομείο Παπανικολάου, στην καρδιολογική πτέρυγα, όπου εδώ και δυο χρόνια έχει αγοραστεί ένας στεφανιογράφος και δυστυχώς δεν έχει μπει ακόμα μέσα στους θαλάμους. Εμείς θα συνδράμουμε στο να φτιάξουμε κάποιους θαλάμους, περίπου 50χιλιάδες ευρώ για να μπορέσει να μπει ο στεφανιογράφος και να σωθούν πολλές ζωές. Είναι πολύ ωραίος ο στόχος των χρημάτων που θα "πάρουμε" αν έχει επιτυχία η συναυλία και θεωρώ ότι θα έχει. Κατά καιρούς το δίκτυο κάνει κάποιες συναυλίες με σοβαρούς καλλιτέχνες για να μαζέψει κάποια έσοδα για κάποιον τέτοιο ιερό σκοπό. Εύχομαι ο κόσμος να υποστηρίξει αυτή τη συναυλία. Αυτή είναι η ελπίδα και προτρέπω τον κόσμο να έρθει, γιατί όχι μόνο θα ακούσει κάτι πολύ όμορφο, αλλά θα ενισχύσει και την Στοργή που είναι ένα πολύ μεγάλο σωματείο με τεράστια αναγνωρισιμότητα και έργο προς τα παιδιά, που έχουν προβλήματα, αλλά και εμείς με όλα αυτά που κάνουμε θα είναι χαρά μας να τους δούμε και να περάσουμε ένα ωραίο και ευχάριστο βράδυ όλοι μαζί.

- Η δράση του δικτύου, οι πρωτοβουλίες του δικτύου και η σύνδεσή του με την νέα γενιά. Με την νέα γενιά όχι μόνο των ανθρώπων που είναι μέσα στις επιχειρήσεις ως νεότερα στελέχη και θα έρθουν κάποια στο προσκήνιο το επιχειρηματικό και άρα στην διαδοχή και του δικτύου, αλλά με την νέα γενιά της κοινωνίας μας με την εκπαίδευση, με τα σχολεία, με τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο αυτό και δεν μπορεί το δίκτυο να μην δεν ήταν μέσα σε αυτή τη προσπάθεια της σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με την νέα γενιά και την εκπαίδευση. Υπάρχουν κάποια προγράμματα "Προσφέρω στην εκπαίδευση" εδώ και κάποια χρόνια που έχουμε ενισχύσει πάρα πολλά σχολεία, τα οποία είχαν προβλήματα σε κάποιες ανακαινίσεις και σε κάποιες κατασκευές, που έπρεπε να γίνουν. Έχουμε ενισχύσει βιβλιοθήκες, ειδικά σε ακριτικές περιοχές, σε οργανισμούς ειδικών αναγκών, έχουμε πάει γραφομηχανές braille για την σχολή τυφλών, όπως και πάρα πολλά θρανία σε περιπτώσεις σχολείων που είχαν ανάγκη. Το πρώτο κομμάτι του δικτύου ήταν να ενισχύσει τις δομές εκεί που χρειαζόταν με προγράμματα πάνω σε αυτό το σκοπό. Από εκεί και πέρα αυτό που θέλαμε να κάνουμε, ήταν να προσελκύσουμε και επιχειρήσεις εκπαίδευσης και όλοι μαζί να φτιάξουμε προγράμματα ad hoc, δομημένα προγράμματα και να δημιουργούμε επικοινωνία στη νέα γενιά για τους σκοπούς του Δικτύου, αλλά παράλληλα προγράμματα που θα ήταν χρήσιμα για την νέα γενιά και θα ενίσχυαν το θέμα του εθελοντισμού αγάπης και αλληλεγγύης στην κοινωνία αλλά θα ήταν χρήσιμα και γι' αυτούς.

Το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 είναι υπερήφανο μέλος του Δικτύου!

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένας πολύ μεγάλος οργανισμός όπως το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 έγινε μέλος του Δικτύου και τα τελευταία χρόνια υποστηρίζει το δίκτυό μας. Μαζί με το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 μπορούμε και θα φτιάξουμε κάποια προγράμματα για να ενισχυθεί το δίκτυο μέσα από τα προγράμματα εκπαίδευσης, που θα κάνουμε όλοι μαζί. Εμείς προσδοκούμε μαζί με εταιρίες και οργανισμούς που είναι έμπειροι στο θέμα της εκπαίδευσης να χτίσουμε προγράμματα προς την νέα γενιά. Άρα δεν είναι μόνο να βοηθήσουμε τους οργανισμούς αυτούς με τις ανάγκες που έχουν, είναι να φτιάξουμε και προγράμματα υπέρ των παιδιών, που να ενισχύουν και τον εθελοντισμό αλλά και την κατάρτισή τους.

-Κάνοντας την εξαίρεση στην χώρα μπορεί όπως και το Δίκτυο το οποίο εδρεύει στην Θεσσαλονίκη αλλά απευθύνεται σε Πανελλαδικές δράσεις και Πανελλαδικούς σκοπούς, έτσι και το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 ως ένας εκπαιδευτικός οργανισμός ο οποίος εδρεύει στην Θεσσαλονίκη αλλά έχει Πανελλαδική δράση, να αποκεντρώσουμε το θέμα της αλληλεγγύης, το θέμα της ενίσχυσης της κοινωνίας μας και να ξεκινήσει μια μεγάλη πανελλαδική προσπάθεια από την Θεσσαλονίκη και όχι απαραίτητα πάντα από την πρωτεύουσα.

Αυτή είναι μια πάρα πολύ ωραία ιδέα. Θα ήταν μεγάλη μας χαρά να βρούμε αυτή τη δράση ξεκινώντας από την Θεσσαλονίκη με το ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 να κάνουμε κάτι Πανελλαδικό, να μείνει στον τόπο και να μνημονεύεται σαν την απαρχή μιας τέτοιας προσπάθειας. Όπως έγινε με τις προσπάθειες «κοινωνία» και «συσσίτια» και «οικογένειες», να γίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα και να ξεκινήσει αυτή τη συνεργασία, θα ήταν πάρα πολύ όμορφο και χρήσιμο.