Αντιδράσεις στο twitter για Σαββόπουλο που χαιρέτησε στρατιωτικά τον Μίκη Θεοδωράκη: Οι πολλές ερμηνείες της κίνησης (pics)

Newsroom
Αντιδράσεις στο twitter για Σαββόπουλο που χαιρέτησε στρατιωτικά τον Μίκη Θεοδωράκη: Οι πολλές ερμηνείες της κίνησης (pics)
Πολλή κουβέντα γίνεται για τον στρατιωτικό χαιρετισμό του Διονύση Σαββόπουλου στον Μίκη Θεοδωράκη, κατά το λαϊκό προσκύνημα της σορού του.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος, όπως και πολλοί καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν ή απλά θαύμαζαν τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη, πήγε να αποτίσει φόρο τιμής στη σωρό του που τέθηκε σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα. «Αποχαιρέτησε» τον φίλο του με μια υπόκλιση και τον χαιρέτησε στρατιωτικά.

3

Αυτή η κίνηση δεν άρεσε σε πολλούς στο twitter για τον λόγο ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είχε βασανιστεί και εξοριστεί από τη Χούντα και αυτή η στρατιωτική κίνηση δείχνει ασέβεια. Άλλοι είπαν ότι ο Διονύσης Σαββόπουλος δεν είχε υπηρετήσει στον στρατό και μάλιστα είχε πάρει τρελόχαρτο. Δεν δίστασε μάλιστα- όταν ο γιος του πήγε φαντάρος- να γράψει ένα τραγούδι και να εξηγεί μέσα αναλυτικά αλλά και να… μετανιώνει.

Οι στίχοι

«Ο γιος μου πάει στον στρατό ενώ εγώ δεν πήγα / μόν’ πήγα κι απαλλάχτηκα κι εν τέλει μετανιώνω / καλύτερα στο στράτευμα παρά στους λουφαδόρους / νισάφι και η τρέλα τους και τα τρελόχαρτά τους. // Σαν έργο τρόμου είδαν την στρατώνα / οι κλάσεις του ’48 κι εδώ / κινδύνευες ν’ αποκηρύξεις εκεί μέσα τον ίδιο σου τον εαυτό / και σ’ όλη τη ζωή σου ντρεπόσουνα γι’ αυτό / και τότε είπα ο έξυπνος γιατί να το ρισκάρω / σαφώς τους εξαπάτησα / δεν υπηρέτησα εγώ επί δικτατορίας / παλιά μου τέχνη στρουθοκαμηλίας / είναι στιγμές που αμφισβητώ τον ίδιο μου τον ανδρισμό» ανέφερε στους στίχους του.

Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον Μίκη

Ο ίδιος στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, στο facebook για τον Μίκη Θεοδωράκη είχε επιλέξει μία φωτογραφία του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη που χαιρετούσε κι αυτός με ίδιο τρόπο, μέσα σε ένα πιλοτήριο και φορώντας το καπέλο του κυβερνήτη, οπότε ενδεχομένως να ήταν μία κίνηση μεταξύ των δύο, με μια ερμηνεία που γνώριζαν οι δυο τους, καθώς αναφέρει στο τέλος O Captain my Captain...

«Εφυγε σήμερα ο τελευταίος των μεγάλων. Των τελευταίων μεγάλων Ελλήνων. Είναι ημέρα πένθους, βαθιάς συγκίνησης αλλά και πνευματικής ανάτασης νομίζω, γιατί μετά τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, του Γιώργου Σεφέρη, του Γιάννη Ρίτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, και όλων των άλλων πνευματικών ηγετών μας, έρχεται τώρα και η αναχώρηση του Μίκη Θεοδωράκη, στην 200η επέτειο της Ανεξαρτησίας, σαν να μας λέει "κοιτάξτε τι έχει πραγματική αξία σε όλη αυτή την πορεία και αφήστε τα μικρά και τα ασήμαντα".

Ηταν παράφορος. Δεν τον χωρούσε ο τόπος. Ξεχείλιζε από μουσική, αιώνια νιάτα, πάθος και ρομαντισμό. Ηταν ένας μεγαλοφυής, ένας λεοντόκαρδος, ένας άνθρωπος αναγεννησιακός. Ενας οικουμενικός άνθρωπος.

Θα ζει πάντα στην μνήμη της Αντίστασης, στην τραγική μνήμη του εμφυλίου και της εξορίας, στους αγώνες της δεκαετίας του ΄60, στην φυλακή του αντιδικτατορικού αγώνα.
Μα πάνω από ολα θα ζει πάντα στο αιώνιο τραγούδι της ελληνικής λαλιάς με την συναρπαστική και θυελλώδη μουσική του.

«O Captain, my Captain

Η δάφνη κερδήθηκε

Ποτέ δεν θα πεθάνεις»

Διονύσης Σαββόπουλος»


Υπήρξαν φυσικά και διαφορετικές ερμηνείες της κίνησης του Διονύση Σαββόπουλου, όπως αυτή...