PSP: 16 χρόνια από την ευρωπαϊκή κυκλοφορία της πρώτης φορητής κονσόλας PlayStation (vids)

Παύλος Παπαπαύλου
PSP: 16 χρόνια από την ευρωπαϊκή κυκλοφορία της πρώτης φορητής κονσόλας PlayStation (vids)
Το PSP (PlayStation Portable) προσπάθησε να γράψει ιστορία. Τα κατάφερε;

Η Sony επιχείρησε να μπει στην αγορά των φορητών κονσολών με το PSP και…να μπει στο μάτι της Nintendo που κυριαρχούσε στην αγορά με το Nintendo DS. Μετά την τεράστια επιτυχία των πρώτων κονσολών PlayStation (που προέκυψαν μετά από κόντρα με την Nintendo, μην ξεχνιόμαστε), η Sony αποκάλυψε το φιλόδοξο πλάνο της να μεταφέρει τη δράση των γνωστών της franchises σε φορητό περιβάλλον. Τα πράγματα, ωστόσο, δεν πήγαν όπως θα ήθελε.

Αποκάλυψη-κυκλοφορία
Το PSP ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην έκθεση E3 του 2003 από τον τότε CEO της εταιρείας Ken Kutaragi, όπου και το κοινό έμαθε για πρώτη φορά πως η ιαπωνική εταιρεία μπαίνει σε άλλη μια κατηγορία, ενώ γνώρισε και τα UMD, τα ειδικά δισκάκια που θα χρησιμοποιούνταν ως το βασικό αποθηκευτικό μέσο. Ο επικεφαλής της ιαπωνικής εταιρείας δεν δίστασε τότε να το χαρακτηρίσει ως το «Walkman του 21ου αιώνα», θέλοντας να το προμοτάρει ως μια εξίσου σημαντική συσκευή στην ιστορία της Sony.

Η πλήρης αποκάλυψη της κονσόλας έγινε ένα χρόνο μετά και συγκεκριμένα στις 11 Μαΐου 2004 και εκεί γνωρίσαμε για πρώτη φορά το σχήμα της και είδαμε τις δυνατότητές της. Η κονσόλα μπορούσε να συνδεθεί με τα PS2 και PS3, αλλά και το Internet, ενώ προσέφερε και αρκετές multimedia δυνατότητες. Μαζί με το σχήμα της και τις πρώτες πληροφορίες, η Sony αποκάλυψε πως 99 studios ετοιμάζουν ήδη παιχνίδια, θέλοντας να δώσει το μήνυμα της ισχυρής υποστήριξης που είχε ήδη το σύστημα από την αγορά.

Το PSP κυκλοφόρησε τελικά στις 12 Δεκεμβρίου 2004 στην Ιαπωνία, στις 24 Μαρτίου 2005 στην Αμερική και την 1η Σεπτεμβρίου 2005 στην Ευρώπη. Αρχικά, ήταν προγραμματισμένη η ταυτόχρονη κυκλοφορία του σε Αμερική και Ευρώπη, ωστόσο στις 15 Μαρτίου 2005 η εταιρεία ανακοίνωσε πως η Ευρώπη θα ακολουθήσει αργότερα. Η κονσόλα κυκλοφόρησε και έκανε επιτυχία σε Ιαπωνία και ΗΠΑ πουλώντας 200.000 και 500.000 συστήματα στο λανσάρισμα στις δύο περιοχές. Στην Ευρώπη, το PSP εμφανίστηκε στα €249 και μόνο στην αγορά της Μ. Βρετανίας πέτυχε πωλήσεις της τάξης των 185.000 συστημάτων

Η κονσόλα
Αυτό που ξεχώριζε στο PSP ήταν η ανάλυση και ο σχεδιασμός του. Έδειχνε από την πρώτη ματιά πιο “premium” κονσόλα από το Nintendo DS, είχε οθόνη LCD διαγωνίου 4.3 ιντσών με ανάλυση 480x272 pixels, ενώ στο δεξί του μέρος συναντούσαμε και όλα τα κλασικά πλήκτρα εντολών του PlayStation με τα τέσσερα σχετικά σύμβολα. Στο επάνω μέρος είχε δύο shoulder buttons, καθώς και μια θύρα USB 2.0, ενώ συνδεόταν και ασύρματα στο διαδίκτυο. Η μπαταρία του είχε χωρητικότητα 1800mAh στην πρώτη έκδοση του συστήματος και προσέφερε περί τις 4-6 ώρες σε παιχνίδι ή 4-5 ώρες αναπαραγωγής video.

Εκδόσεις
Όσο προχωρούσαν τα χρόνια και η τεχνολογία, η Sony αποφάσισε να βελτιώσει το PSP και έτσι έριξε στην αγορά συνολικά 5 εκδόσεις: το αρχικό PSP-1000 και μετέπειτα τα PSP-2000, PSP-3000, PSP Go και PSP Street. Το PSP-2000 ήταν η πρώτη σημαντική αλλαγή, αφού από μερικούς χαρακτηριζόταν και ως το PSP Slim. Κυκλοφόρησε στην Ευρώπη στις 6 Σεπτεμβρίου 2007 και είχε αρκετά πιο μικρές διαστάσεις και πιο φωτεινή οθόνη.

Το PSP-3000 κυκλοφόρησε με ακόμη καλύτερη οθόνη LCD (με λιγότερες αντανακλάσεις και πολύ καλύτερη αντίθεση χρωμάτων) στις 17 Οκτωβρίου 2008 στην Ευρώπη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση του PSP ήρθε το 2009 με την ονομασία PSP Go. O σχεδιασμός της διέφερε κατά πολύ από τα πρώτα μοντέλα, γιατί η οθόνη του ανέβαινε προς τα επάνω αποκαλύπτοντας τα πλήκτρα εντολών σε ένα setup που θύμιζε περισσότερο κάτι από clamshell κινητά. Η οθόνη του είχε διαγώνιο 3.8 ιντσών, ενώ δεν είχε drive για UMD discs, αλλά δούλευε περισσότερο στη λογική των ψηφιακών games που αποθηκεύονταν στην εσωτερική μνήμη των 16GB και σε έξτρα κάρτες μνήμης που ανέβαζαν το διαθέσιμο χώρο έως και κατά 32GB.

Η τελική έκδοση της κονσόλας ήταν η PSP Street (E1000) που ανακοινώθηκε στην Gamescom 2011 και κυκλοφόρησε στις 26 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς. Είχε διαφορετικό φινίρισμα για να θυμίζει το PS3 και εμφανίστηκε ως η low budget προσέγγιση της φορητής κονσόλας.

<iframe width="1010" height="571" src="https://www.youtube.com/embed/5u8vzuMtvuw" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Πειρατεία
Τον Ιούνιο του 2005, hackers κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στον κώδικα του PSP και «έσπασαν» την κονσόλα, έτσι ώστε να μπορεί να δέχεται πειρατικά παιχνίδια. Αυτονόητα, το PSP έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα το παιχνιδάκι των hackers που το μετέτρεψαν και σε μια εξαιρετική συσκευή για emulation παλαιότερων συστημάτων.

Τα games
Συνολικά κυκλοφόρησαν πάνω από 1350 παιχνίδια μέσα στα 10 χρόνια ζωής του PSP, με τα πιο επιτυχημένα από αυτά να είναι τα GTA: Vice City Stories, Monster Hunter Portable 3rd, Gran Turismo, God of War: Ghost of Sparta, Daxter και Metal Gear Solid: Peace Walker.

To τέλος
Το PSP πούλησε σχεδόν 80 εκ. κονσόλες στην δεκαετή πορεία του στην αγορά και το 2014 η Sony αποφάσισε να βάλει οριστικά ταφόπλακα στην πρώτη της απόπειρα. Μπορεί να μην κέρδισε την μάχη με το Nintendo DS, αλλά σίγουρα το πρώτο βήμα για τη Sony στο φορητό gaming είχε προκαλέσει αίσθηση.