Το FBI πουλάει το «κατασκοπευτικό» αεροπλάνο που παρακολουθούσε τους Black Lives Matter

Το FBI πουλάει το «κατασκοπευτικό» αεροπλάνο που παρακολουθούσε τους Black Lives Matter
Το «Cessna Citation» έχει επιχειρήσει σε μερικές από τις μεγαλύτερες εξαρθρώσεις εγκλημάτων από το FBI.

Το προηγμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος του FBI που χρησιμοποιήθηκε για να παρακολουθήσει τις διαμαρτυρίες του κινήματος «Black Lives Matter» στην Ουάσινγκτον, πέρυσι, έχει βγει προς πώληση και όποιος ενδιαφέρεται καλοδεχούμενος.

Πρόκειται για το «Cessna Citation» το οποίο έχει σχεδιαστεί για επίμονη παρακολούθηση από μεγάλο υψόμετρο. Διαθέτει αισθητήρες υπερύθρων, μπορεί να παρακολουθεί στόχους τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα ενώ τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για μερικές από τις σημαντικότερες αποστολές παρακολούθησης του FBI.

Όπως; Στην επιχείρηση σύλληψης μελών συμμορίας για εμπορία ναρκωτικών και όπλων στη Βόρεια Καλιφόρνια το 2018, διακίνησης ναρκωτικών στο Πουέρτο Ρίκο το 2018 και το 2019, και συλλήψεις ναρκωτικών, πυροβόλων όπλων και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Αλαμπάμα το 2019.

Παρά τις διαχεύσεις του FBI, το BuzzFeed News ανέφερε πως το «Cessna Citation» παρακολούθησε επίσης πέρσι τον Ιούνιο στην Ουάσινγκτον, τις διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter», μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό της Μινεάπολης Ντέρεκ Τσόβιν.
Επίσης, το αεροπλάνο έκανε τον γύρο της Βαλτιμόρης τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015 μετά τον θάνατο του Freddie Grey. Αποτέλεσμα σκληρών τραυματισμών από την κράτησή του σε αστυνομικό τμήμα.

Μην … φοβάστε πάντως πως θα ξεμείνει το FBI, καθώς διαθέτει έναν αεροπορικό στόλο 120 κατασκοπευτικών αεροπλάνων, καταχωρημένα σε… πλασματικές εταιρείες. Πρόκειται κυρίως για μικρότερα ελικοφόρα αεροπλάνα που πετάνε σε υψόμετρο 5.000 ποδιών.

Το αεροσκάφος «Cessna Citation» πάντως είναι το μόνο αεροσκάφος του τύπου του, που έχει εγγραφεί σε γνωστά μέτωπα του FBI και συνήθως παρακολουθούσε τους στόχους του από 15.000 πόδια ή και μεγαλύτερο ύψος καθιστώντας δυσκολότερο τον εντοπισμό από το έδαφος.

Το FBI βέβαια αρνήθηκε να απαντήσει σε κάθε ερώτημα αναφορικά με την πώληση του αεροπλάνου.