Το θρυλικό «Smells Like Teen Spirit» κόστισε στους Nirvana λιγότερο από 50.000 δολάρια (vid)

Το θρυλικό «Smells Like Teen Spirit» κόστισε στους Nirvana λιγότερο από 50.000 δολάρια (vid)
Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το βίντεο κλιπ του τραγουδιού «Smells Like Teen Spirit» που έχει παίξει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο στο MTV.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 1991 οι Nirvana κυκλοφόρησαν το τραγούδι που έμελλε να σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά. Το «Smells Like Teen Spirit» έγινε σύμβολο της «Generation X» και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία του rock μουσικής.

Στις 17 Αυγούστου 1991 οι Nirvana βρέθηκαν στα GMT Studios της Καλιφόρνια, για να γυρίσουν το βίντεο του «Smells Like Teen Spirit» που τους κόστισε κάτι λιγότερο από 50.000 δολάρια.

Το single ήταν άκρως επιτυχημένο στα chart, αφού κατάφερε να μπει σε αρκετές δεκάδες παγκοσμίως, φτάνοντας και νούμερο 1 σε αρκετές χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Νέα Ζηλανδία, αλλά και στις ΗΠΑ, στα US Alternative Songs (Billboard) ενώ έγινε Χρυσό στη Νέα Ζηλανδία και και στη Σουηδία και πλατινένιο στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone το κατέταξε, στη λίστα του Κατάλογος με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, στην 9η θέση. Το Kerrang! στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Single όλων των εποχών το κατέταξε 1ο, ενώ στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Rock Τραγούδια το κατέταξε στην κορυφή.

Ο τηλεοπτικός σταθμός VH1, στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Τραγούδια της Δεκαετίας του 1990, το κατέταξε 1ο, ενώ, το NME, στα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών, το κατέταξε κι αυτό 1ο. Το βίντεο κλιπ του είναι το πιο πολυπαιγμένο στο MTV.

Η μουσική του τραγουδιού πιστώνεται σε όλα τα μέλη των Nirvana ωστόσο, οι στίχοι του ανήκουν στον Kurt Cobain. Η έμπνευση πίσω από το τραγούδι ήταν ένα γυναικείο ελαφρύ άρωμα, το οποίο φορούσε η Tobi Vail, το κορίτσι του Cobain εκείνη την εποχή.

Οι φίλοι του τραγουδιστή των Nirvana έλεγαν ότι ο ίδιος «κολλούσε» αυτή τη μυρωδιά κάθε φορά που βρισκόταν μαζί της. Καθώς οι φίλοι του συνήθιζαν να τον πειράζουν γι΄ αυτή τη μυρωδιά, ο ίδιος αποφάσισε να την κάνει τραγούδι.

Ο ίδιος ο Cobain είχε δηλώσει, ότι όταν έγραψε το τραγούδι «Smells Like Teen Spirit» νόμιζε ότι οι φίλοι του είχαν υπόψη τους κάποιο πιο βαθύ και επαναστατικό νόημα σε αυτή τη μυρωδιά που «κουβαλούσε» μαζί του, αλλά κατάλαβε τον πραγματικό λόγο αφού το τραγούδι είχε ήδη γίνει επιτυχία...