Η Apple θα καταπολεμήσει την κακοποίηση παιδιών με επεξεργασία φωτογραφιών στα κινητά των χρηστών

Παύλος Παπαπαύλου
Νέος τρόπος να μειωθούν τα φαινόμενα και να γίνουν άμεσα συλλήψεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, η Apple ετοιμάζει μετά από αρκετό καιρό ερευνών ένα update που θα επιτρέπει στο λογισμικό των iPhone να εντοπίζουν φωτογραφίες που μαρτυρούν παιδική κακοποίηση. Το σύστημα “neuralMatch”, όπως θα λέγεται, θα σαρώνει συνεχώς τις εικόνες που είναι αποθηκευμένες στο τηλέφωνο του χρήστη ή έχουν ανέβει στους servers του iCloud.

Ο μηχανισμός θα λειτουργεί απλά: στην περίπτωση που εντοπίσει σε μια λήψη χαρακτηριστικά που ταιριάζουν με τα δεδομένα που δίνουν οι υπηρεσίες που μάχονται κατά της παιδική κακοποίησης, θα ενημερώνει μια συγκεκριμένη ομάδα που θα καλείται να εξετάσει χειροκίνητα -πλέον- τα δεδομένα και να ενημερώσει κατάλληλα τις αρμόδιες αρχές.

Το neuralMatch έχει αναπτυχθεί μετά από μελέτη μιας βάσης δεδομένων από την σχετική υπηρεσία για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά στις ΗΠΑ και μπορεί να εντοπίσει με πολλαπλούς τρόπους σημάδια κακοποίησης. Σε πρώτη φάση, ο μηχανισμός θα λειτουργεί μόνο στα iPhone κατόχων που ζουν στις ΗΠΑ.

Όπως είναι λογικό, η απόφαση αυτή της Apple έχει ανοίξει ένα κύκλο συζητήσεων για το πόσο ασφαλές είναι να δοθεί πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και το που και πως θα υπάρχει ένα όριο.