Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Γίνεται η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Γίνεται η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Σαν σήμερα, 15 Ιουλίου, το 2016 γίνεται η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία με τους στρατιώτες να βγαίνουν στους δρόμους με άρματα μάχης.

Το γεγονός αυτό συνέβη το 2016 κατά τις βραδινές ώρες της 15ης Ιουλίου και πρώτες πρωινές της 16ης Ιουλίου και διήρκεσε για αρκετές ώρες έως ότου πριν το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου είχε πλέον διαπιστωθεί πως είχε αποτύχει οριστικά.

Η ενέργεια φέρεται, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, να είχε ενορχηστρωθεί από ομάδα στρατιωτικών εντός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η απόπειρα προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές, 265 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Στην Άγκυρα , το τουρκικό Κοινοβούλιο και το Προεδρικό Μέγαρο βομβαρδίστηκαν.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά σε μεγάλα αεροδρόμια στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Οι αντιδράσεις για την απόπειρα ήταν σε μεγάλο βαθμό δυσμενείς τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία καταδίκασαν την απόπειρα. Διεθνείς ηγέτες -όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάλεσαν τους επίδοξους πραξικοπηματίες να σεβαστούν τους θεσμούς στην Τουρκία και τους εκλεγμένους αξιωματούχους.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στις 16 Ιουλίου το 2016, ότι η κατάσταση ήταν πλέον «υπό πλήρη έλεγχο». Αποκάλεσε την απόπειρα για πραξικόπημα μια «μαύρη κηλίδα στην τουρκική δημοκρατία».

Μαζικές συλλήψεις ακολούθησαν την απόπειρα πραξικοπήματος με 2.839 στρατιώτες να κρατούνται από την κυβέρνηση.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 15ης Ιουλίου...

  • 1870: Δημιουργούνται στον Καναδά η επαρχία Μανιτόμπα και τα Βορειοδυτικά Εδάφη, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στη χώρα από την Εταιρεία του Κόλπου Χάντσον.
  • 1888: Το ηφαιστειακό όρος Μπαντάι εκρήγνυται σκοτώνοντας εκατοντάδες άτομα, στο νομαρχιακό διαμέρισμα Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
  • 1918: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Δεύτερη Μάχη του Μάρνη με γερμανική επίθεση κοντά στον ποταμό Μάρνη.
  • 1927: 84 διαδηλωτές σκοτώνονται από την αυστριακή αστυνομία στη Βιέννη.
  • 1954: Πρώτη πτήση του Boeing 367-80, πρωτότυπου τόσο για τη σειρά Boeing 707 όσο και για το C-135.
  • 1960: Η κυβέρνηση του Κονγκό αξιώνει την αποχώρηση όλων των Βέλγων κατοίκων εντός 12 ωρών από τη χώρα. Στο μεταξύ, το Βέλγιο συνεχίζει την αποστολή στρατευμάτων στο Κονγκό, παρά την άφιξη των δυνάμεων του Ο.Η.Ε., και αναγνωρίζει την Κατάγκα ως ανεξάρτητο κράτος. Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ Βέλγων και Κονγκολέζων.
  • 1965: Παραιτείται η κυβέρνηση Παπανδρέου ύστερα από πλήρη διαφωνία ανακτόρων-πρωθυπουργού. Σχηματίζεται η νέα, βραχύβια κυβέρνηση υπό τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα, σηματοδοτώντας την περίφημη αποστασία.
  • 1967: Συλλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Αβέρωφ με την κατηγορία των παράνομων συναθροίσεων στην οικία του.
  • 1974: Στη Λευκωσία, Κύπρος, οι υποστηριζόμενοι από τη χούντα του Ιωαννίδη εθνικιστές πραγματοποιούν πραξικόπημα ανατρέποντας τον πρόεδρο Μακάριο και εγκαθιστώντας τον Νίκο Σαμψών ως πρόεδρο της Κύπρου.
  • 2008: Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ πλήττει τη Ρόδο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ γίνεται αισθητός και στην Κύπρο.

*Με πληροφορίες από wikipedia.