Το ΚΕΠΕ και η Τράπεζα της Ελλάδας δεν θέλουν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Το ΚΕΠΕ και η Τράπεζα της Ελλάδας δεν θέλουν να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός
Η έκθεση του Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών είναι στα χέρια του Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος στο τέλος του μήνα θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις.

Μόνο αισιόδοξα δεν φαίνονται τα πράγματα αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία δύσκολα θα αποφασιστεί, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό επίπεδο, φέτος.

Αυτό φαίνεται από την περιρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά από την έθεσε που έφτασε στο Υπουργείο Εργασίας από το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών.

Και αυτό γιατί οι συντάκτες της, συμφωνούν με την θέση της Τράπεζας της Ελλάδας που ήταν αρνητική σε κάτι τέτοιο εξαιτίας της ύφεσης και των επιπτώσεων που άφησε και αφήνει η πανδημία του κορονοϊού στην χώρα μας.

«Μόλις παραλάβαμε την τελική έκθεση του ΚΕΠΕ η οποία προτείνει, λόγω της ύφεσης 8% το 2020 και των επιπτώσεων του κορονοϊού στην αγορά, να μη δοθούν αυξήσεις. Αντίστοιχες προτάσεις έχουν κάνει προηγουμένως η Τράπεζα της Ελλάδος και οι εργοδοτικοί φορείς (συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων). Αντίθετα, η ΓΣΕΕ προτείνει, όπως γνωρίζετε, αύξηση στα 751 ευρώ. Η κυβέρνηση θα σταθμίσει όλα τα στοιχεία με ένα τρόπο τεκμηριωμένο και επιστημονικό, με βάση τις αντοχές της οικονομίας και θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις στο τέλος Ιουλίου. Σεβόμενος τη διαδικασία, δεν θέλω να προσθέσω τίποτα παραπάνω. Αυτό που είναι θετικό για όλους, επιχειρηματίες και εργαζόμενους, είναι ότι η οικονομία έχει εξαιρετικά θετικές προοπτικές. Άρα, από εδώ και πέρα, με μία κυβέρνηση, όπως η σημερινή, που εγγυάται τις επενδύσεις, οι εργαζόμενοι θα έχουν ευνοϊκό ορίζοντα σε σχέση με τους μισθούς τους.», είπε σχετικά ο Κωστής Χατζηδάκης.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως υπάρχουν μέλη της, τα οποία ζητούν να υπάρξει μία αύξηση έστω και 4-5%, η οποία θα βοηθήσει στο ψυχολογικό κομμάτι την κίνηση στην αγορά.

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ προτείνει να πάει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια στα 809 που αποτελεί τον διάμεσο μισθό του ΟΟΣΑ.