10 λόγοι που λατρεύουμε το καφενείο του χωριού

Το μέρος που έχει ταυτιστεί με μερικές από τις όμορφες αναμνήσεις των διακοπών μας.

Συνήθως βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κάτω από έναν πελώριο πλάτανο, που διεκδικεί τον τίτλο του μακροβιότερου της περιοχής. Τα τραπέζια του απλώνονται στην σκιά του πλατάνου και είναι γεμάτα από τις εφτά το πρωί μέχρι λίγο μετά τα μεσάνυχτα που κλείνει. Καθημερινά θα περάσουν από εκεί ο δάσκαλος, ο αστυνομικός, ο παπάς, ο ταχυδρόμος, τουρίστες, τα παιδιά που θα ζητήσουν νερό γιατί κοράκιασαν παίζοντας κρυφτό γύρω από την πλατεία. Ο λόγος για το καφενείο του χωριού, το μέρος με το οποίο έχουμε ταυτίσει μερικές από τις πιο όμορφες αναμνήσεις των διακοπών μας.

Στα τραπέζια του έχουμε πιει πορτοκαλάδες για να ξεδιψάσουμε, έχουμε γευτεί με λαιμαργία υποβρύχια, έχουμε συνδυάσει μεζέδες με τσίπουρο Δεκαράκι Ροδίτη για κάθε γούστο παρέα με τους φίλους μας, έχουμε πιει ελληνικό καφέ για να συνέλθουμε από ξενύχτι. Έχουμε άπειρους λόγους που λατρεύουμε το καφενείο του χωριού.

Παρακάτω θα βρείτε τους 10 σημαντικότερους από αυτούς:

1. Στο καφενείο του χωριού συναντάμε τους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε περάσει μαζί τα καλοκαίρια μας. Που έχουμε κάνει μαζί τα πρώτα μας μπάνια, που έχουμε πάει μαζί στα πρώτα μας πανηγύρια. Που από όταν κάναμε τις δικές μας οικογένειες, καθόμαστε στα τραπέζια του, ενώ γύρω του πια παίζουν τα παιδιά μας.

2. Το καφενείο για το χωριό είναι κάτι σαν τα headquarters ενός δημοσιογραφικού ομίλου. Εκεί γίνονται τα καλύτερα ρεπορτάζ και σχόλια σχετικά με όσα συνέβησαν στο χθεσινό πανηγύρι, ενώ βγαίνουν και οι φήμες (βάσιμες/αβάσιμες) για τις σχέσεις μεταξύ των χωριανών.

3. Γιατί ο καφετζής του χωριού ξέρει από καλό τσίπουρο και αν το αφήσουμε πάνω του θα μας φέρει ένα Δεκάρακι Ροδίτη που ταιριάζει με όλα τα γούστα.

4. Μαζί με το τσίπουρο θα έρθει και μεζές. Χωρίς να τον έχειμε παραγγείλει. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η τομάτα και το αγγούρι στον μεζέ να είναι από το μποστάνι του καφετζή, ενώ το κρέας από το ταψί που έβαλε η γυναίκα του το μεσημέρι και περίσσεψε.

5. Γιατί αν θελήσουμε να παραγγείλετε έξτρα μεζέ, εκεί θα βρούμε ό,τι μεζέ συνδυάζεται καλύτερα το Δεκαράκι Ροδίτης. Από ελαφριές σαλάτες και αλοιφές μέχρι τηγανητά και μαριναρισμένα θαλασσινά.

6. Στο καφενείο του χωριού ο ένας κερνάει τον άλλο χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο. Πριν φτάσει το τσίπουρο που έχουμε παραγγείλει στην μέση, κάποιος από ένα άλλο τραπέζι θα μας κεράσει το δεύτερο μπουκάλι. Δεν το κάνει μόνο γιατί είμαστε συγγενείς ή φίλοι του. Το κάνει γιατί μοιραζόμαστε μαζί του το καφενείο του χωριού.

7. Αποτελεί το καλύτερο μέρος για να παρακολουθήσουμε τους εναπομείναντες αγώνες του Euro. Θα είμαστε με φίλους στην σκιά και θα τρώμε και θα πίνουμε ενώ θα σχολιάζουμε τα ματς. Τι άλλο θέλουμε από το καλοκαίρι μας;

8. Γιατί εκεί θα συναντήσουμε τους πάντες χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε νωρίτερα μαζί τους ραντεβού. Επίσης, εκεί θα μας βρουν οι πάντες. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν μας έχει βρει στο καφενείο κάτι που έχει αφήσει ο ταχυδρόμος από την Αθήνα;

9. Εκεί μπορούμε να αρχίσουμε τα τσίπουρα σαν προθέρμανση για κάποιο γλέντι σε γειτονικό χωριό ή ακόμα καλύτερα μπορεί κάποιος να φέρει εκεί ένα μουσικό όργανο και να ξεκινήσει ένα επιτόπιο απρογραμμάτιστο γλέντι.

10. Γιατί είναι γεμάτο γλυκές αναμνήσεις, αφού εκεί φάγαμε το πρώτο μας υποβρύχιο και ήπιαμε το πρώτο μας τσίπουρο.

Το καφενείο το χωριού είναι τα καλοκαίρια μας. Περιμένουμε πώς και πώς μετά από μια δύσκολη χρονιά να καθίσουμε ξανά στις καρέκλες του και να παραγγείλουμε τσίπουρο Δεκαράκι Ροδίτη για όλα τα γούστα.