Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις τελευταίες στιγμές της πριγκίπισσας Νταϊάνα 24 χρόνια μετά το δυστύχημα (vid)

Συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις τελευταίες στιγμές της πριγκίπισσας Νταϊάνα 24 χρόνια μετά το δυστύχημα (vid)
Τις συγκλονιστικές τελευταίες στιγμές της πριγκίπισσας Νταϊάνας όπως τις βίωσαν μετά το τροχαίο στο Παρίσι, περιέγραψαν ο γιατρός και ο πυροσβέστης που έδωσαν τις πρώτες βοήθειες μη γνωρίζοντας ποια ήταν η βαριά τραυματισμένη γυναίκα μέσα στη θωρακισμένη Μercedes.

«Θεέ μου, τι έχει συμβεί;»: Αυτή ήταν η φράση που απηύθυνε η βαριά τραυματισμένη Νταϊάνα στο διασώστη που την πλησίασε, λίγο αφότου είχαν απεγκλωβίσει νεκρό το σύντροφό της Ντόντι αλ Φαγεντ, από τη θωρακισμένη Μercedes, η οποία είχε σμπαραλιαστεί σε σήραγγα στο Παρίσι.

Τις συγκλονιστικές μαρτυρίες όσων έζησαν τις τελευταίες στιγμές της Νταϊάνα, λίγο αφότου συνέβη το μοιραίο τροχαίο στο Παρίσι, φιλοξενεί η Daily Mail σε ένα εκτενές αφιέρωμα.

Ιδιαίτερα αναλυτική είναι η περιγραφή του γιατρού που περνούσε τυχαία από το σημείο, δευτερόλεπτα μετά το συμβάν και σταμάτησε για να βοηθήσει. Ακόμα και όταν ήρθαν τα σωστικά συνεργεία και ο γιατρός έφυγε, αγνοούσε ποια ήταν η γυναίκα στο πίσω κάθισμα, που εκείνος της έδωσε τις πρώτες βοήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα σκοτώθηκε μαζί με τον σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ και τον οδηγό του ΙΧ Ανρί Πολ σε τροχαίο στις 31 Αυγούστου 1997. Επέζησε μόνο ο σωματοφύλακάς της, Ρις Τζόουνς.

Ακολουθεί λεπτό προς λεπτό η περιγραφή που παραθέτει η Daily Mail

31 Αυγούστου 1997 12:18 Ο Ντόντι Αλ Φαγέντ και η πριγκίπισσα Νταϊάνα βγαίνουν από το το ξενοδοχείο Ritz και μπαίνουν σε πολυτελή λιμουζίνα πολιορκούμενοι από φωτορεπόρτερ. Ο σωματοφύλακάς της Τρέβορ Ρις Τζόουνς δείχνει ανήσυχος, ενώ ο οδηγός Ανρί Πολ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, γύρισε και είπε στους δημοσιογράφους «Μη μας ακολουθήσετε, δεν θα μας πρρολάβετε έτσι κι αλλιώς». Λίγα λεπτά μετά, το αυτοκίνητο του ζευγαριού βρίσκεται υπό πολιορκία...

12:20 Το αυτοκίνητο κινείται προς τη γέφυρα Pont de l’Alma. Δεν το ξέρουν, μα ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Στην είσοδο μιας σήραγγας, η θωρακισμένη Mercentes συγκρούεται με ένα λευκό Fiat Uno. Ο Πολ Ανρί χάνει τον έλεγχο του 2 τόνων αυτοκινήτου και αυτό χτυπάει με δύναμη στο κράσπεδο της σήραγγας. Τότε μπαίνει στο αντίθετο ρεύμα και από τη σύγκρουση σκοτώνονται ακαριαία ο Ντόντι και ο οδηγός. Ο Ρις Τζόουνς και η Νταιάνα τραυματίζονται βαριά. Εκείνη τη στιγμή, μέσα στη σήραγγα μπαίνουν με το αυτοκίνητό τους, ο γιατρός Φρεντερίκ Μεγιέζ Πεζό και ένας φίλος του. Ο γιατρός και η παρέα του επιστρέφουν προς το σπίτι από πάρτι γενεθλίων όπου είχαν βρεθεί νωρίτερα. Είχαν μάλιστα φύγει γιατί ο γιατρός είχε πρωί πρωί βάρδια και έπρεπε να ξεκουραστεί.

Η συγκλονιστική εξομολόγηση του γιατρού

«Είδαμε καπνό να βγαίνει από τη σήραγγα και έκοψα ταχύτητα» είπε ο γιατρός μιλώντας στη Daily Mail. Ο καπνός έβγαινε από την μηχανή του αυτοκινήτου που είχε κοπεί σχεδόν στα δυο. «Είδα ένα διαλυμένο αυτοκίνητο και κανέναν τριγύρω» είπε. Σταμάτησε το αυτοκίνητο και πλησίασε στη σκηνή. «Μέσα στο αυτοκίνητο υπήρχαν δύο νεκροί και δύο βαριά τραυματίες. Έτρεξα στο αυτοκίνητο και πήρα τον εξοπλισμό μου». «Έβαλα μια μάσκα και προσπάθησα να δώσω τις πρώτες βοήθειες στη νεαρή γυναίκα που είδα» είπε.

«Καθόταν στο πίσω κάθισμα. Διαπίστωσα ότι ήταν μια όμορφη νέα γυναίκα, η οποία δεν είχε τραυματιστεί καθόλου στο πρόσωπο. Ήταν όμως σχεδόν αναίσθητη και ανέπνεε με δυσκολία. Προσπάθησα να τη βοηθήσω να αναπνεύσει αλλά είχα ελάχιστο εξοπλισμό». Ο γιατρός κάλεσε ασθενοφόρο από το κινητό του. Δεν είχε ιδέα ότι η βαριά τραυματισμένη γυναίκα ήταν η Νταϊάνα. Ο παλμός της πριγκίπισσας ήταν αδύναμος. Όσο παλεύει να τη βοηθήσει να πάρει ανάσα, αρχίζει να συγκεντρώνεται κόσμος γύρω γύρω. Εκείνος πασχίζει να τη σώσει και πίσω του αστράφτουν φλας. Της μιλάει γαλλικά γιατί δεν έχει ακόμα καταλάβει ποια είναι. «Μίλα της αγγλικά» λέει κάποιος από τους συγκεντρωμένους. «Της είπα ότι ήμουν γιατρός και ότι θα τη βοηθήσω, αυτό λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις», είπε στη Daily Mail.
12:30 Στον τόπο του δυστυχήματος έχει φτάσει ένας αστυνομικός, ο οποίος την αναγνωρίζει αμέσως. Αμέσως μετά έρχεται και ο πυροσβέστης Ξαβιέ Γκουρμελόν με πλήρη ιατρική ομάδα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, η Νταϊάνα είναι σε θέση κάπως να κουνηθεί και να μιλήσει. Ο σωματοφύλακας της είναι πολύ βαριά τραυματισμένος και κάτι ψιθυρίζει στα αγγλικά. Ο πυροσβέστης βγάζει από το αυτοκίνητο τον Ντόντι και πλησιάζει την Νταϊάνα. Τότε, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, του μίλησε αγγλικά.

«Θεέ μου τι έχει γίνει;» του είπε σύμφωνα με τη μαρτυρία η γυναίκα. Της έβαλαν κολάρο, μάσκα για να πάρει ανάσα κια τη σκέπασαν με ισοθερμική κουβέρτα. Ο ασφυγμός της είχε σταθεροποιηθεί και εκείνη τη στιγμή ένιωσαν αισιόδοξοι.

12:40 Έφτασε το πρώτο ασθενοφόρο με αναισθησιολόγο - εντατικολόγο. Τότε, ο δρ Μεγιέζ, συστήνεται και αποχωρεί. «Έφυγα από το τροχαίο χωρίς να ξέρω ακόμα σε ποια είχα δώσει πρώτες βοήθειες». Η Νταϊάνα μεταφέρεται σε νοσοκομείο και αφήνει την τελευταία της πνοή...

Πηγή: Reader.gr