Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η μάχη του Βατερλώ!

Τα 10 σημαντικότερα «Σαν Σήμερα»: Η μάχη του Βατερλώ!
Έμεινε στην ιστορία και σήμανε το τέλος της εξουσίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.

Περιβόητη έκφραση την οποία χρησιμοποιούμε για να αποτυπώσουμε το μέγεθος μιας μεγάλης αποτυχίας, ανάλογη με αυτήν που υπέστη ο Ναπολέων Βοναπάρτης στο Βατερλώ. Ένα μέρος το οποίο πολλοί πιστεύουν πως βρίσκεται στη Γαλλία, αλλά είναι στο Βέλγιο.

Ο Γάλλος στρατάρχης υπέστη μεγαλειώδη ήττα, λόγω στρατηγικών αστοχιών από Βρετανούς και Προύσσους, με αποτέλεσμα το τέλος της εξουσίας του και την εξορία του στη νήσο της Αγίας Ελένης.

Την 18η Ιουνίου είχαμε λοιπόν…

1815: Η Μάχη του Βατερλώ. Οι ενωμένες δυνάμεις Βρετανών και Πρώσων, υπό τους στρατηγούς Ουέλινγκτον και Μπλίχερ αντίστοιχα, συντρίβουν τις γαλλικές δυνάμεις, των οποίων ηγείται ο αυτοκράτορας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1821: Κάτοικοι των Καλαρρυτών και του Συρράκου της Ηπείρου κηρύσσουν επανάσταση κατά των Τούρκων. Αμπατζήδες Τούρκοι επιτίθενται κατά των Κρητών επαναστατών στον Άγιο Βασίλειο.

1904: Ο Υπουργός Παιδείας, Σπυρίδων Στάης, σκοτώνει σε μονομαχία τον βουλευτή Τρικάλων Κόκο Χατζηπέτρο. Ο Χατζηπέτρος είχε εξυβρίσει τον Στάη, επειδή του είχε αρνηθεί ρουσφέτι και ο υπουργός, κατά τα ειωθότα της εποχής εκείνης, ζήτησε μονομαχία για να αποκαταστήσει την τρωθείσα τιμή του, την οποία απεδέχθη ο Χατζηπέτρος.

1932: Ιδρύεται στη Γενεύη η FIBA, η παγκόσμια ομοσπονδία του μπάσκετ. Μεταξύ των οκτώ ιδρυτικών μελών είναι και η Ελλάδα, που εκπροσωπείται από τους Συμεών Μαυροσκούφη και Γεώργιο Αμπατζίογλου.

1934: Γεννήθηκε ο Δημήτρης Μυταράς, διακεκριμένος έλληνας ζωγράφος και σκηνογράφος, από τους σημαντικότερους της γενιάς του εξήντα.

1953: Πόλεμος της Κορέας: Το ελληνικό εκστρατευτικό σώμα αποκρούσει ισχυρή επίθεση κινεζικού συντάγματος στο ύψωμα Χάρρυ (440).

1953: Ανακηρύσσεται η Δημοκρατία της Αιγύπτου από πραξικοπηματίες και καταργείται η Βασιλεία, η δε στρατοκρατία που επιβλήθηκε διατηρήθηκε περισσότερο από μισό αιώνα.

1961: Κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην Καισαρεία του Ισραήλ, ανακαλύπτεται μία πλάκα με το όνομα του Πόντιου Πιλάτου, η οποία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ύπαρξης του ιστορικού αυτού προσώπου.

1967: Ο Τζίμι Χέντριξ βάζει φωτιά στην κιθάρα του πάνω στη σκηνή του Μοντερέι Ποπ Φεστιβάλ.

1983: Η αστροναύτης Σάλλυ Ράιντ γίνεται η πρώτη Αμερικανίδα που πετά στο διάστημα.