Ποιοι εξαιρούνται από το AstraZeneca και η αλλαγή μέσω sms!

Ποιοι εξαιρούνται από το AstraZeneca και η αλλαγή μέσω sms!
Στους πολίτες κάτω των 60 που έχουν κλείσει ήδη την πρώτη δόση με AstraZeneca θα σταλεί sms με σύσταση αλλαγής εμβολίου. Οι εξαιρέσεις για την 2η δόση του εμβολίου...

Η Επιτροπή Εμβολιασμού ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/6) πως το AstraZeneca θα χορηγείται πλέον στους άνω των 60 ετών, ενώ έγινε σύσταση να συνεχίσουν αυτοί που ήδη έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο και στην 2η δόση, πλην εξαιρέσεων. Οι υπόλοιποι κάτω των 60 θα μπορούν να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson).

Από τη σύσταση για τον εμβολιασμό και με την 2η δόση AstraZeneca εξαιρούνται:

α. Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την πρώτη δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η δεύτερη δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

β. Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της δεύτερης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).

γ. Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την πρώτη δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Αίτημα ο ιατρός και όχι ο πολίτης

Για να αλλάξει πάντως το εμβόλιο στην δεύτερη δόση θα πρέπει ο θεράπων ιατρός να υποβάλει σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα και όχι ο πολίτης. Η πλατφόρμα για να υποβάλλονται αιτήσεις από τους γιατρούς θα ανοίξει την ερχόμενη Δευτέρα (21/6).

Το sms της αλλαγής

Από κει και πέρα, αν κάποιος έχει ήδη κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση με AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών, θα του σταλεί ένα ενημερωτικό sms για το αν θέλει να αλλάξει εμβόλιο. Αν το επιθυμεί να αλλάξει το εμβόλιο και να κάνει ένα από τα άλλα τρία, μπορεί να το κάνει, απαντώντας στο sms.

Ο Κικίλιας για τα AstraZeneca και τη 2η δόση

Η συντριπτική πλειονότητα των συμπολιτών μας έκανε σήμερα τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Β.Κικίλιας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Οι πολίτες που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση και εκκρεμεί η δεύτερη, θα κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca εκτός αν υπάρχει αντένδειξη και αίτημα από τον γιατρό τους για κάποιον σοβαρό λόγο.

Σας πληροφορώ ότι σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει σπεύσει και κάνει τις δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Και έτσι πρέπει. Και νομίζω ότι όλοι οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η διευθύντρια του ΕΜΑ η κα Κουκ επανέλαβε σήμερα στο Λουξεμβούργο ότι τα εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου είναι σαφώς περισσότερα από τις όποιες ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε».

Φτάσαμε τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας η Επιτροπή κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους. «Όπως γνωρίζετε, ήδη 60 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έχουν κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και όλοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα και θα κάνουν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Σήμερα έχουμε φτάσει στα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το πρόγραμμα προχωράει πάρα πολύ καλά. Πράγματι, το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε πολλά θέματα επικοινωνιακά, αλλά η ουσία παραμένει. Τα εμβόλια είναι ασφαλή, οι επιστήμονές μας το επιβεβαιώνουν», κατέληξε .