Η G7 αποφάσισε για επιβολή ελάχιστου φόρου 15% στις εταιρείες-κολοσσούς της τεχνολογίας

Η G7 αποφάσισε για επιβολή ελάχιστου φόρου 15% στις εταιρείες-κολοσσούς της τεχνολογίας
Για να μπει ένα τέλος στη φοροδιαφυγή.

Σε μια ιστορική συμφωνία προχώρησε η G7, καθώς αποφασίστηκε η φορολόγηση των πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας, όπως οι Amazon, Google, Apple, Microsoft και Facebook. Οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 συναντήθηκαν στο Λονδίνο και αποφάσισαν από κοινού να εξαφανίσουν το φαινόμενο των φορολογικών παραδείσων για τις μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας και πληροφορικής.

Ο φόρος 15% θα είναι ο ελάχιστος που θα επιβάλλεται στις εταιρείες και θα αποδίδεται στο κράτος της έδρας τους. Η συζήτηση για το θέμα θα συνεχιστεί στο G20 τον Οκτώβριο και όλοι συμφώνησαν πως αυτό το ποσοστό είναι μια καλή αρχή για εταιρείες που μέχρι και σήμερα έβρισκαν τρόπους να μην αποδίδουν στην παγκόσμια οικονομία το ανάλογο μερίδιο.

Στην παρούσα φάση, αν μια εταιρεία πληρώνει σε μια χώρα που έχει δηλώσει την έδρα της μικρότερο φόρο, θα κληθεί να συμπληρώσει τη διαφορά για να φτάσει στο ελάχιστο ποσό του 15%. Η απόφαση αυτή θα σταματήσει και τις προσπάθειες συγκεκριμένων κρατών που για να προσελκύσουν επενδύσεις, έταζαν σημαντικά φορολογικά κίνητρα στις πολυεθνικές.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται επί της ουσίας σαν αποδοχή της πρότασης Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να δηλώνει πως με αυτήν την εξέλιξη θα υπάρχει ένα πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα για όλους. Με τα νέα δεδομένα, τα κράτη θα βάλουν στα ταμεία αρκετά δισεκατομμύρια για κάθε επόμενη χρονιά, ενώ η ανεξάρτητη αρχή Tax Observatory εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξασφαλίζει πλέον πέραν των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μέχρι στιγμής, Google και Facebook δείχνουν να συμφωνούν με την επιβολή αυτού του φόρου, όπως τουλάχιστον αναφέρουν δηλώσεις τους που μοιράστηκαν επίσημα στα διεθνή ΜΜΕ.