Η Αριζόνα θέλει να εκτελεί τους θανατοποινίτες με το αέριο των Ναζί

Η Αριζόνα θέλει να εκτελεί τους θανατοποινίτες με το αέριο των Ναζί
Το χημικό αέριο που χρησιμοποιήθηκε από τους Ναζί στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο στο «Ολοκαύτωμα» παρασκευάζει η Αριζόνα για να εκτελεί τους θανατοποινίτες.

Μία απόφαση που έχει ξεσηκώσει πολλαπλές αντιδράσεις και φωνασκίες έχει παρθεί στην Αριζόνα, στην οποία ήδη παρασκευάζουν τα συστατικά για το θανατηφόρο αέριο που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στο “Ολοκαύτωμα”.

Σύμφωνα με την Guardian, έχουν αγοραστεί συστατικά αξίας 2.000 δολαρίων για να φτιαχτεί αέριο κυανιούχου υδροξειδίου, το οποίο ήταν γνωστό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ως «Zyklon B».

2

Στο σύμπλεγμα φυλακών στην Πολιτεία της Αριζόνα, το “Florence”, ο θάλαμος αερίων είναι σφραγισμένος από το 1999 (δημιουργήθηκε το 1949), ύστερα από μια αποτυχημένη εκτέλεση εκείνη τη χρονιά, κατά την οποία ο καταδικασμένος σε θάνατο τρόφιμος πέθανε από ασφυξία μετά από 18 λεπτά.

Είχε παύσει η θανατική ποινή μέχρι το 2014, αλλά και εκεί η εκτέλεση προκάλεσε περισσότερο μαρτύριο παρά ακαριαίο θάνατο, καθώς είχε χρειαστεί να τρυπήσουν 15 φορές τον τρόφιμο με τη θανατική ένεση.

Πλέον όμως βρίσκεται και πάλι σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2020 και το προσωπικό της φυλακής έχει κάνει δοκιμές στον θάλαμο αερίων. Έχουν πετάξει ακόμα και χειροβομβίδα αερίου για να δουν αν υπάρχει διαρροή και το αέριο βγαίνει έξω από τους τοίχους του θαλάμου.

Εκτός από το χημικό αέριο που παρασκευάζει, η Αριζόνα αγόρασε επίσης τον Οκτώβριο του 2020 “πεντοβαρβιτάλη” αξίας 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Μιλάμε για ένα ηρεμιστικό που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια θανατηφόρων ενέσεων. Πιστεύετε ότι αυτά τα χάπια θα μπορούσαν να επηρεάσουν ανάλογα τους 115 περίπου κρατούμενους που βρίσκονται σε ποινή θανάτου στο κράτος.

22

Μιλώντας στη Guardian, ο Ρόμπερτ Ντάναμ, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Πληροφοριών για τη Θανατική ποινή, είπε χαρακτηριστικά: «Αναρωτιόμαστε όλοι τι σκέφτηκε η Αριζόνα πιστεύοντας ότι το 2021 θα είναι αποδεκτό να εκτελούνται άνθρωποι σε θάλαμο αερίου με κυανιούχο αέριο. Αλήθεια, έχει μελετήσει κάποιος την ιστορία του Ολοκαυτώματος;».