Σούκερ στο gazzetta.gr: «Γι' αυτό δεν ήρθα στον Παναθηναϊκό!»

Σούκερ στο gazzetta.gr: «Γι' αυτό δεν ήρθα στον Παναθηναϊκό!»

bet365

Ο τεράστιος Νταβόρ Σούκερ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο gazzetta.gr μιλώντας για τις συναντήσεις με τον Παναθηναϊκό, τους οπαδούς των «πρασίνων», τα γκολ στον Ολυμπιακό, την εθνική Κροατίας, αλλά και όσα έζησε κατά την διάρκεια της σπουδαίας καριέρας του!

Ανταγωνιστικές αποδόσεις στο Ιρλανδία – Δανία με 0% Γκανιότα*. *Το 0% γκανιότα αφορά την επιλογή ''Νικητής αγώνα'' πριν την έναρξη σε επιλεγμένα παιχνίδια. (21+)!

Παικταράς, πρώτος σκόρερ στο Μουντιάλ του 1998, τρίτος κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου την ίδια χρονιά, δήμιος για τους οπαδούς του Ολυμπιακού, «ήρωας» για τους φίλους του Παναθηναϊκού, ένας από τους 100 κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών.

Ο Νταβόρ Σούκερ μια εμβληματική προσωπικότητα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου παραμένει στις επάλξεις οδηγώντας από το πόστο του προέδρου της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για τρίτη φορά την «Χρβάτσκα» στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης.

Αναγορεύεται ως ένας από τους υπέρτερους φορ της Ευρώπης την δεκαετία του '90 με τεράστια καριέρα κυρίως σε Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Σεβίλλη και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στο λυκαυγές της καριέρας του μεταπήδησε στην Αγγλία για λογαριασμό των Άρσεναλ και Γουέστ Χαμ. Έριξε αυλαία στη Μόναχο 1860 το 2003 με το κοντέρ του να καταγράφει 203 γκολ σε 448 συμμετοχές και 45 γκολ με την εθνική Κροατίας σε 69 ματς, επίδοση που παραμένει ακατάριπτη ακόμη και σήμερα.

Ο «θρυλικός» Κροάτης φορ από την εποχή που αγωνιζόταν στην Ρεάλ Μαδρίτης αποτέλεσε τον μεγάλο καημό των φίλων του Παναθηναϊκού. Τα γκολ του κόντρα στον Ολυμπιακό εκτόξευσαν την δημοφιλία του στις τάξεις των «πρασίνων» που ζητούσαν επιτακτικά την απόκτηση του. Ο Σούκερ άφησε χαραμάδες αισιοδοξίας, αλλά το «κόλπο γκρόσο» δεν έμελλε να τελεσφορήσει.

Ο πρόεδρος της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας στο περιθώριο της αναμέτρησης της Ελλάδας με την Κροατία στο «Γ. Καραϊσκάκης» παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα παραχώρησε συνέντευξη στο gazzetta.gr, όπου αναφέρθηκε στα χάιλαϊτς της καριέρας του, στο σίριαλ με τον Παναθηναϊκό, τους οπαδούς των «πρασίνων» αλλά και στα γκολ που πέτυχε κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Νταβόρ Σούκερ, ο οποίος δεν κρύβει την συμπάθεια του για την Ελλάδα αποκάλυψε το επιτυχημένο πλάνο του για την εθνική Κροατίας, το οποίο αφορά όλες τις εθνικές ομάδες της χώρας.

«Αυτή η επιτυχία δείχνει πως η κροατική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δουλεύει πολύ σκληρά και μεθοδικά. Δεν είναι εύκολο να εκπονήσουμε αυτό το πλάνο. Χρειάζονται περίπου 200 ματς κάθε χρόνο, αλλά και να δαπανήσουμε πολλά χρήματα στις μικρότερες εθνικές ομάδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τις ομάδες U-15, U-17, U-19, U-21. Αυτό είναι το μέλλον της Κροατίας. Εάν δεν δουλέψεις από σήμερα δεν θα έχεις καλή ομάδα ομάδα το 2024 ή το 2026. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Γι' αυτό έχουμε πάρει σοβαρά την δουλειά μας και εργαζόμαστε πολύ σκληρά.

Η ομοσπονδία ξοδεύει πολλά λεφτά κάθε χρόνο. Για όλες τις εθνικές ομάδες το κόστος είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ. Είναι ένα τεράστιο ποσό και ο κόσμος βλέπει το τελικό προϊόν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή στο Euro. Για παράδειγμα το 95% των παικτών της Κροατίας που αγωνίστηκαν στο Euro 2012 που διεξήχθη σε Ουκρανία και Πολωνία είχαν ξεκινήσει από την εθνική U-15 και έφτασαν στην U-21. Ακολούθησαν κοινή πορεία. Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Είναι πολύ δύσκολο να καταγράψεις πρόοδο μέσα σε μια χρονιά. Είναι πολύ σημαντικό να ξεκινάς από τις μικρές εθνικές ομάδες και να υπάρχει η κατάλληλη υποδομή.

Για αυτό και όσο μείνω στην ομοσπονδία θα επενδύουμε με αυτό τον τρόπο. Θα μπορούσαμε να κάνουμε περικοπές, να κόψουμε 5 εκατ. ευρώ αλλά δες μια μικρή χώρα όπως η Κροατία με πληθυσμό τέσσερα εκατομμύρια πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις κάθε χρόνο. Αυτή είναι η συνταγή της επιτυχίας».

Ο άλλοτε φορ της Ρεάλ Μαδρίτης αποφεύγει μετά βδελυγμίας να μιλάει για φαβορί και αουτσάιντερ σημειώνοντας πως η επιτυχία έρχεται βήμα-βήμα δίχως τυμπανοκρουσίες. Ως εκ τούτου αποφεύγει να οριοθετεί στόχους.

«Στα έξι χρόνια που βρίσκομαι στην προεδρία της ομοσπονδίας έχω ήδη πανηγυρίσει τρεις προκρίσεις σε μεγάλη διοργάνωση. Είναι τεράστια επιτυχία όταν ξέρεις τι πρέπει να περιμένεις. Ξέρω ότι ο όλος κόσμος έχει μεγάλες απαιτήσεις, όμως εγώ πάντα πατάω στη γη και κοιτάζω μπροστά βαδίζοντας βήμα-βήμα. Δεν φτάνω μέχρι τα ημιτελικά του Μουντιάλ. Απαγορεύεται να σκεφτόμαστε έτσι στην ομοσπονδία. Κάποιος μπορεί να πει πως μπορούμε να κατακτήσουμε το Μουντιάλ, δεν είναι όμως αυτό που θέλουμε να λέμε πριν από μια μεγάλη διοργάνωση».

Εξέχων στέλεχος της χρυσής γενιάς του κροατικού ποδοσφαίρου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ της Γαλλίας πετυχαίνοντας έξι γκολ σε εφτά ματς. Η τρίτη θέση της «Χρβάτσκα» παραμένει ως η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική επιτυχία της χώρας. Η τωρινή φουρνιά της ομάδας αναπόδραστα έχει ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχη των φιλοδοξιών. Μπορεί να γίνει όμως σύγκρισης της παρέας των Μόντριτς, Ράκιτιτς, Μάντζουκιτς με τους Σούκερ, Μπόμπαν, Προσινέτσκι και Ασάνοβιτς;

«Σήμερα θα μπορούσα να πω ναι, αλλά θα μπορούσα να απαντήσω και αρνητικά. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Ισχύει αυτό που είπα πριν θα ήθελα να πάμε βήμα-βήμα και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Πρώτα από όλα θα παίξει ρόλο για την Κροατία στη φάση των ομίλων με ποιον θα κληρωθεί, σε ποιο γκρουπ θα βρίσκεται, ποιος θα είναι στο δεύτερο και ποιος στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Δεν είναι εύκολο. Γιατί κάποιες μεγάλες ποδοσφαιρικά χώρες δεν μιλούν ποτέ για αυτό; Γιατί εμείς που είμαστε μικρή χώρα να μιλάμε για αυτό; Η Ελλάδα για παράδειγμα κατέκτησε το Euro 2004.

Το περίμενε κανείς; Είμαι βέβαιος πως όχι. Περίμενε κανείς πως εμείς το 1998 θα βγούμε τρίτοι στον κόσμο; Όχι! Για ποιο λόγο να λέμε για φαβορί; Μερικές φορές εκνευρίζομαι με τα media και τις εφημερίδες. Είναι πολύ εύκολο να λες οτιδήποτε, αλλά σε αυτή τη φάση χρειάζεται δουλειά και τίποτα περισσότερο».

Την σεζόν 1995/96 ως παίκτης της Σεβίλλης ήταν εκείνος ο οποίος γκρέμισε τα όνειρα του Ολυμπιακού στη φάση των «32» του Κυπέλλου UEFA σκοράροντας 10 λεπτά πριν από την λήξη της παράτασης (2-1). Δύο χρόνια αργότερα πέτυχε ακόμη δύο τέρματα εις βάρος των «ερυθρολεύκων» (με πέναλτι) αυτή τη φορά με τη φανέλα της Ρεάλ (5-1). Χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει εξελίχθηκε σε αγαπημένο παιδί των οπαδών του «τριφυλλιού». Όταν η αποστολή των «μερένγκες» προσγειώθηκε στην Αθήνα για την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, ο «Σούκερμαν» αποθεώθηκε από τουλάχιστον 200 οπαδούς του Παναθηναϊκού που ζητωκραύγαζαν το όνομα του!

«Ήταν απίστευτο! Αυτό είναι η ομορφιά του ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει άλλη ομάδα που να μην έχω παίξει ούτε ένα λεπτό και να έχω τόσους οπαδούς. Έχω μεγάλη συμπάθεια στους οπαδούς του Παναθηναϊκού, όπως νιώθω συμπάθεια και για όλους τους οπαδούς του κόσμου.

Είμαι οπαδός όλων των πρώην ομάδων μου από την Όσιγεκ μέχρι και την Μόναχο 1860. Είναι μέρος του ποδοσφαίρου όλο αυτό. Μια λεπτομέρεια μπορεί να κρίνει το παιχνίδι. Έκανα καλή δουλειά με το γκολ που πέτυχα στα τελευταία λεπτά στο ματς με την Σεβίλλη κόντρα στον Ολυμπιακό στο Κύπελλο UEFA».

Η επιθυμία των φίλων του Παναθηναϊκού να δουν τον «killer» του αιώνιου αντιπάλου τους να ντυθεί στα πράσινα ήταν τέτοια που η διοίκηση του συλλόγου ξεκίνησε διαπραγματεύσεις μαζί του, μολονότι η τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο είχε φτάσεις τα 4 δισ. δραχμές!

«Θέλω να στείλω τους χαιρετισμούς μου, στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και να τους ευχηθώ καλή τύχη στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι μεγάλη ιστορία αυτό που έγινε με τον Παναθηναϊκό. Είχα επαφές με τον σύλλογο και μάλιστα συναντήθηκα με τους ανθρώπους της ομάδας για να το συζητήσουμε. Σήμερα δεν είναι εύκολο να προχωράς σε μεταγραφή διεθνή ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται σε μεγάλη ομάδα. Τότε ήταν ακόμη πιο δύσκολο.

Μου έγιναν πολλές κρούσεις από τον Παναθηναϊκό, αλλά υπήρχαν πολλές δυσκολίες για να γίνει πραγματικότητα αυτή η μεταγραφή. Μου αρέσει η Αθήνα, το στιλ της πόλης και ο ελληνικός τρόπος ζωής. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με την Κροατία από τον τουρισμό μέχρι το φαγητό. Έχω πολύ καλές σχέσεις με πολλούς Έλληνες, άλλωστε κάποιοι εργάζονται στην UEFA και την FIFA. Ο κόσμος εδώ λατρεύει το ποδόσφαιρο, αλλά τελικά δεν έμελλε να υπογράψω στον Παναθηναϊκό»

O «ισχυρός άνδρας» του κροατικού ποδοσφαίρου δύο δεκαετίες μετά υπογραμμίζει το αυτονόητο για τα γκολ που σκόραρε κόντρα στον Ολυμπιακό αλλά και την Εθνική Ελλάδας.

«Όταν φοράς τη φανέλα με το Νο 9 η δουλειά σου είναι να πετυχαίνεις γκολ. Εάν δεν σκοράρεις οι οπαδοί θα εκνευριστούν ή μπορεί να γίνει και το αντίθετο και να σημειώσω γκολ εκνευρίζοντας τους οπαδούς που είναι εναντίον μας. Αυτά όμως είναι τα συστατικά του ποδοσφαίρου και μου αρέσει. Δεν μπορείς να πετύχεις όλα τα γκολ. Βλέπεις για παράδειγμα αυτή την εποχή ο Ρονάλντο δεν σκοράρει πολύ. Όταν φοράς όμως το Νο 9 απολαμβάνεις ανεξάρτητα με το που αγωνίζεσαι. Εγώ πάντα το απολαμβάνω είτε παίζω εδώ με τα παιδιά, είτε στο πάρκο, οπουδήποτε.

Για αυτό υπέφερα τόσο πολύ όταν είμαι παιδί. Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα στα νέα παιδιά. Να κάνετε όνειρα και να τα πιστεύετε. Το δικό μου όνειρο όταν έπαιζα στο δρόμο ήταν να αγωνιστώ σε μεγάλους συλλόγους στο πλευρό μεγάλο παικτών και τα κατάφερα. Ελπίζω πολλά παιδιά από την Ελλάδα, αλλά και απ’ όλο τον κόσμο να κάνουν το ίδιο».

Έχοντας κατακτήσει σχεδόν τα πάντα στο διάβα του ο Νταβόρ Σούκερ επιχειρεί να ξεχωρίσει κάποιους από τους τίτλους που σημάδεψαν την πλούσια καριέρα του.

«Ο μικρός τελικός στο Μουντιάλ του 1998, όπου κατακτήσαμε την τα τρίτη θέση με την Κροατία, αλλά και το χρυσό παπούτσι στη ίδια διοργάνωση. Σε συλλογικό επίπεδο θα έλεγα η κατάκτηση του Champions League με την Ρεάλ Μαδρίτης το 1998 όταν νικήσαμε στον τελικό την Γιουβέντους με το γκολ του Μιγιάτοβιτς, αλλά και το Διηπειρωτικό Κύπελλο απέναντι στη Βάσκο Ντα Γκάμα με το τέρμα του Ραούλ στο Τόκιο. Αυτά τα δύο τρόπαια είναι τα πιο σημαντικά. Βέβαια χωρίς το πρωτάθλημα δεν μπορείς να πάρεις μέρος σε αυτές τις διοργανώσεις».

Με δικό του γκολ η Κροατία κατέκτησε τη νίκη στον μικρό τελικό του Μουντιάλ στα γήπεδα της Γαλλίας το 1998.

«Ναι, είναι πολύ σημαντικό. Αλλά ξεχωρίζω και το πρώτο μου γκολ το οποίο σκόραρα με τη φανέλα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Είναι επίσης ένα ιστορικό γκολ για μένα. Το να είσαι 16-17 ετών και να σκοράρεις είναι τεράστια υπόθεση. Είναι υπέροχο να πετυχαίνεις γκολ στο Μουντιάλ και το Champions League. Ευχαριστώ τον Θεό γιατί πέτυχα πολλά γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις».

Στο κλασικό ποδοσφαιρικό δίλημμα Μέσι ή Ρονάλντο ο Σούκερ απαντάει διπλωματικά...

«Ήμουν παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Μου αρέσει ο Μέσι, μου αρέσει ο Ρονάλντο, αλλά είναι εντελώς διαφορετικοί παίκτες. Μπορείς να τους συγκρίνεις με βάση την στατιστική, αλλά και τον τρόπο παιχνιδιού τους. Κάποιος γουστάρει τον Μέσι επειδή αγωνίζεται στη Μπαρτσελόνα και κάποιος άλλος τον Ρονάλντο επειδή είναι παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Για μένα και οι δύο είναι galacticos, παγκόσμιας κλάσης ποδοσφαιριστές».

Ένα ακόμη γαλόνι στην ποδοσφαιρική στολή του πρώην παίκτη της Σεβίλλης αποτελεί η συνύπαρξη του με τον σπουδαίο Ντιέγκο Μαραντόνα στην Ανδαλουσία.

«Ο Μαραντόνα είναι ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Πέτυχα γκολ παίζοντας μαζί του. Το να ζήσω για έξι μήνες στη Σεβίλλη ως συμπαίκτης του ήταν μια από τις πιο αξιοσημείωτες ιστορίες της ζωής μου».

Τα «clasico» είχαν την δική τους μαγεία την δεκαετία του '90. O Μιγκέλ Ναδάλ της Μπαρτσελόνα, το «θηρίο» όπως τον αποκαλούσαν ήταν ο ποδοσφαιριστής που συνήθως έκανε δύσκολη την ζωή του Σούκερ.

«Δύσκολο να απαντήσω. Θα έλεγα τον Μιγκέλ Ναδάλ της Μπαρτσελόνα. Πολύ δυνατός ποδοσφαιριστής. Ήταν μέρος clasico μεταξύ της Ρεάλ και της Μπαρτσελόνα. Σκληρός τύπος».

Ο κορυφαίος φορ στην ιστορία του κροατικού ποδοσφαίρου παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα της Ρεάλ Μαδρίτης χρήζει την πρώην ομάδα του φαβορί για το... «threepeat» στο Champions League.

«Ελπίζω η Ρεάλ Μαδρίτης να κατακτήσει ξανά το Champions League. Δεν έχει σημασία που ξεκίνησε άσχημα στο πρωτάθλημα. Το Champions League είναι διαφορετική διοργάνωση. Στα δύο παιχνίδια των νοκ-άουτ η Ρεάλ Μαδρίτης διαθέτει τον χαρακτήρα και τη νοοτροπία που χρειάζεται για να νικάει. Επίσης Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Μπάγερν, Παρί Σεν Ζερμέν έχουν καλή ευκαιρία να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Θα τα δούμε όμως όλα όταν αυξηθεί η πίεση. Ακόμη βρίσκονται στο στάδιο της προθέρμανσης».

Ο Σούκερ μπορεί να συνεργάστηκε με τον Αρσέν Βενγκέρ για μόλις μια σεζόν, αλλά δεν κρύβει την εκτίμηση του για τον Αλσατό τεχνικό.

«Συνεργάστηκα με πολλούς αξιόλογους προπονητές. Θα έλεγα τον Φάμπιο Καπέλο στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Αρσέν Βενγκέρ στην Άρσεναλ Σπουδαίοι τεχνικοί».

Δείτε το γκολ του Νταβόρ Σούκερ με την Σεβίλλη κόντρα στον Ολυμπιακό στο 110' της παράτασης (2-1, 31/10/1995).

 

Τελευταία Νέα