Οι προσδοκίες που έγιναν απογοήτευση

Γιώργος Κοντογεώργης
Ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Νεμάνια Βίντιτς που πήγε στην Ιταλία φέρνοντας προσδοκίες στην Ιντερ και έφυγε έχοντας ένα απογοητευτικό πέρασμα από την Serie A.

Μάρτιος του 2014. Το συμβόλαιο του Σέρβου κεντρικού αμυντικού είναι γνωστό ότι δεν θα ανανεωθεί από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και οι Νερατζούρι τα βρίσκουν μαζί του για δύο χρόνια. Ο πρόεδρος, Ερικ Τοχίρ δηλώνει ότι «ο Νεμάνια Μάτιτς θα είναι καθοριστικός για την Ιντερ» όμως το μέλλον μόνο έτσι δεν ήταν για τον έμπειρο άσο. Υστερα από μια 8ετία γεμάτη επιτυχίες και τίτλους ο Βίντιτς συμφώνησε να μετακομίσει στην Serie A με το αζημίωτο καθώς οι απολαβές του έκλεισαν στα 3.2 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό με το οποίο αμοίβονταν ο Μάουρο Ικάρντι και ο Ροδρίγο Παλάσιο. Οι παραστάσεις και η παρουσία του στο υψηλότερο επίπεδο τον καθιστούσαν εξαιρετική προσθήκη στην ηλικία των 32 ετών, όμως 1.5 χρόνο μετά, η κακή φυσική κατάσταση, οι τραυματισμοί και οι παίκτες που αποκτήθηκαν για τη θέση του έκαναν τους Μιλανέζους να τον αφήσουν ελεύθερο 6 μήνες πριν το τέλος του συμβολαίου του.

Ο Σέρβος βοήθησε την Γιουνάιτεντ να κατακτήσει 5 τίτλους στην Premier League όπως και το Champions League το 2008 και έφτασε σε σημείο να θεωρείται ένας από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στην Ευρώπη. Τα χρόνια όμως άφηναν πάνω του σημάδια και τα προβλήματα στο γόνατο τον έκαναν να έχει σαφή πτώση. Στην τελευταία του σεζόν με τους Κόκκινους Διαβόλους ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς για να αποχωρήσει τελικά από το Old Trafford με 300 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις. Η υπογραφή του στην Ιντερ θεωρήθηκε μεγάλη επιτυχία και δημιούργησε ελπίδα για το ότι μαζί του οι Νερατζούρι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις επιτυχίες, όμως από την αρχή τα σημάδια ήταν αρνητικά.

Η πρώτη ήταν ουσιαστικά η μοναδική χρονιά στην οποία ο Βίντιτς ήταν στην Ιντερ, βάζοντας στο βιογραφικό του 28 εμφανίσεις, όμως δυστυχώς για εκείνον και για τους Νερατζούρι, δεν ήταν όπως τις είχαν φανταστεί οι δύο πλευρές. Ο Σέρβος έκανε ντεμπούτο την τελευταία μέρα του Αυγούστου του 2014 σε εκτός έδρας αγώνα με την Τορίνο και χρειάστηκε να περάσουν 20 λεπτά για να παραχωρήσει πέναλτι. Η Ιντερ δεν δέχθηκε γκολ χάρη στον Σαμίρ Χαντάνοβιτς, όμως ο Βίντιτς τράβηξε ξανά πάνω του τα βλέμματα αφού στις καθυστερήσεις χειροκρότησε ειρωνικά τον Ντοβέρι και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη.

Το επόμενο διάστημα δεν ήταν αρνητικό για τον πρώην άσο της Σπαρτάκ Μόσχας, όμως είναι φορές που μια στιγμή μπορεί να γκρεμίσει μια μεγάλη προσπάθεια. Νωρίς στον αγώνα με την Παλέρμο στο Renzo Barbera, έκανε τραγικό λάθος σαν τελευταίος παίκτης μπροστά στον Φράνκο Βάσκες, ο οποίος του πήρε την μπάλα και άνοιξε το σκορ. Ούτε σε εκείνο το ματς η Ιντερ έχασε, όμως στην Ιταλία τέτοια λάθη θεωρούνται εγκλήματα, πόσω μάλλον από τον παίκτη που έχεις πάρει ως σταρ για την άμυνα.

Ο Βάλτερ Ματσάρι στήριξε τον Βίντιτς και ήθελε πολύ οι δυο τους να έχουν καλά αποτελέσματα, όμως τον Νοέμβριο του 2014 μαζί με τον Ιταλό τεχνικό ο Σέρβος είδε να φεύγει κάθε σημάδι εμπιστοσύνης προς το πρόσωπό του. Η αλλαγή προπονητή όχι μόνο δεν βοήθησε τον πρώην σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά έφερε και μια διαμάχη. Ο Μαντσίνι βρέθηκε να απολογείται για το γεγονός ότι δεν έβαλε τον Σέρβο, του οποίου ο μάνατζερ τον Μάρτιο κατηγόρησε τον προπονητή των Νερατζούρι για το ότι τα πράγματα δεν προχωράνε όπως είχαν συμφωνηθεί.

Το καλοκαίρι, το μέλλον του Βίντιτς στην Ιντερ, άρχισε να σβήνει. Εχοντας ήδη βρεθεί πίσω στον ανταγωνισμό από τους Ζουάν Ζεσούς και Αντρέα Ρανόκια, οι Ζοάο Μιράντα και Τζέισον Μουρίγιο εκτός από συμβόλαιο με τους Νερατζούρι, υπέγραψαν και το φινάλε του 34χρονου στόπερ. Το κλαμπ του Μιλάνο έριξε σχεδόν 30 εκατ. ευρώ για να φτιάξει κεντρικό αμυντικό δίδυμο και ο Σέρβος ουσιαστικά τελείωσε όταν αναγκάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση στη μέση και τέθηκε εκτός για 4 μήνες.

Η επιστροφή του δεν ήταν πουθενά στα πλάνα της Ιντερ, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς να τον υποπολογίζει καν για την άμυνα. Από την αρχή της σεζόν, η ομάδα του Μαντσίνι έχει παίξει 20 αγώνες στην Serie A και 2 στο Coppa Italia, όμως ο Βίντιτς δεν υπάρχει σε καμία στατιστική κατηγορία. Οι τραυματισμοί έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε μια καριέρα του προσπάθησε να κάνει στην Ιταλία ο Βίντιτς, ο οποίος αποχωρεί από το Giuseppe Meazza ύστερα από 1.5 χρόνο στον οποίο μέσα στον οποίο οι προσδοκίες έγιναν απογοήτευση...

Follow me: George_Kontogeorgis