Στόουκ σημαίνει... Champions League

Γιώργος Κοντογεώργης
Η Στόουκ απέκτησε τον Σέρνταν Σακίρι και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τις ομάδες της Premier League με τους περισσότερους κατόχους του Champions League.

Stokelona είναι το προσωνύμιο που συνοδεύει την Στόουκ από φέτος αφού η ομάδα του Μαρκ Χιούζ έκανε δικό της έναν ακόμα πρώην παίκτη της Μπαρτσελόνα, τον Ιμπραΐμ Αφελάι. Οι Potters είχαν ήδη Μπόγιαν Κρκιτς και Μαρκ Μουνιέσα και έτσι προέκυψε η... σύνδεση ανάμεσα στις δύο ομάδες. Οι λόγοι για να βρίσκεται το κλαμπ στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας δεν σταματούν στο Μπλαουγκράνα παρελθόν, αφού απέκτησε τον Σέρνταν Σακίρι και βρέθηκε ψηλά σε μία λίστα που αποδεικνύει ότι χτίζει ένα σύνολο από... winners. Μετά τη μεταγραφή του Ελβετού εξτρέμ, η Στόουκ είναι μαζί με τις Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ η ομάδα που έχει στο ρόστερ τους περισσότερους κατόχους του Champions League από κάθε άλλη στην Premier League. Για την ακρίβεια, δύο σύλλογοι έχουν από δύο και τέσσερις μόλις έναν παίκτη που λογίζεται ως κάτοχος της κορυφαίας διοργάνωσης. Πάμε να τους δούμε...

5 | Στόουκ
Ο Σακίρι όχι μόνο ήταν στο ρόστερ της Μπάγερν Μονάχου το 2013 όταν νίκησε στον τελικό του CL την Μπορούσια Ντόρτμουντ αλλά είχε και 7 συμμετοχές και είχε πετύχει ένα γκολ. Στην ίδια κατηγορία μαζί του στην Στόουκ είναι οι τρεις παίκτες της Μπαρτσελόνα. Ο Μπόγιαν Κρκιτς έχει τον τίτλο από το 2009 και το 2011, ο Μαρκ Μουνιέσα το 2009 και ο Ιμπραΐμ Αφελάι το 2011 (6 ματς, 0 γκολ). Την champions πεντάδα των Potters συμπληρώνει ένας τύπος, που δύσκολα θα μπορούσε κανείς να συνδυάσει το όνομά του με την κατάκτηση του τεράστιο τίτλου. Αυτός είναι ο Αυστριακός επιθετικός, Μάρκο Αρναούτοβιτς, ο οποίος το σεζόν 2009-10 βρέθηκε στην Ιντερ του Ζοσέ Μουρίνιο και πρόσθεσε στη συλλογή του ένα τρεμπλ στο οποίο είχε την ίδια συμμετοχή που είχαμε εγώ κι εσύ...

5 | Τσέλσι
Με την Τσέλσι βγάζει περισσότερο νόημα η παρουσία πέντε παικτών κατόχων της κούπας με τα μεγάλα αυτιά και το διαφορετικό με την Στόουκ αλλά και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ακολουθεί, είναι ότι και οι πέντε το έχουν κατακτήσει με την ομάδα στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή. Οι κεντρικοί αμυντικοί Τζον Τέρι και Γκάρι Κέιχιλ, ο δεξιός μπακ, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς, και οι μέσοι Τζον Ομπι Μίκελ και Ραμίρες, όλοι πανηγύρισαν τον τίτλο το 2012 όταν η Τσέλσι του Ρομπέρτο Ντι Ματέο κόντρα στα προγνωστικά κατέκτησε τον τίτλο στα πέναλτι μέσα στο Μόναχο (κ.α. 1-1).

5 | Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Μπορεί να μην είναι σαν την Τσέλσι που έχει 5x5 αλλά τουλάχιστον η Γιουνάιτεντ έχει στο ρόστερ δύο παίκτες που έχουν κατακτήσει με τη φανέλα της το Champions League. Γουέιν Ρούνεϊ και Μάικλ Κάρικ ήταν παρόντες το 2008 στην Μόσχα στον αγγλικό εμφύλιο κόντρα στην Τσέλσι που κρίθηκε στη ρώσικη ρουλέτα (κ.α. 1-1). Οι Μπλε... κολλάνε και σε άλλο ένα κομμάτι του θέματος με τους Κόκκινους Διαβόλους αφού ο Χουάν Μάτα, που είναι ο επόμενος κάτοχος του τίτλου, το έχει κάνει με την Τσέλσι το 2012. Αυτοί που συμπληρώνουν την πεντάδα για το κλαμπ του Μάντσεστερ είναι ο Βίκτορ Βαλδές που έχει 3 κούπες με την Μπαρτσελόνα (2006, 2009, 2011) και ο νέος, Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, που έκανε τρεμπλ με την Μπάγερν το 2013.

2 | Λίβερπουλ, Σάντερλαντ
Δύο είναι οι ομάδες που έχουν δύο champions στο ρόστερ τους, με τους τέσσερις να το έχουν κάνει στο... παρελθόν. Η Λίβερπουλ έχει ακόμα τον Μάριο Μπαλοτέλι -έχει σήμερα γενέθλια- ο οποίος το 2010 βρέθηκε υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο στην Ιντερ και κατέκτησε το τρεμπλ (8 ματς, 1 γκολ στο CL). Ο άλλος παίκτης των Reds που έχει τον τίτλο είναι ο Ντάνιελ Στάριτζ, που το 2012 ήταν στην Τσέλσι, έπαιξε σε 7 αγώνες στην κορυφαία διοργάνωση και πρόσθεσε την κούπα στο βιογραφικό του. Οσον αφορά την Σάντερλαντ, βρίσκεται σε αυτό εδώ το θέμα χάρη σε δύο παίκτες που σήκωσαν το Champions League το 2008 με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον Γουες Μπράουν και τον Τζον Ο' Σέι.

1 | Αρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι, Σαουθάμπτον, Γουέστ Μπρομ
Αυτά είναι τα κλαμπ που έχουν έναν παίκτη που έχει πανηγυρίσει το μεγάλο τίτλο και όπως και στο προηγούμενο κομμάτι κανένας δεν το έχει κάνει με την ομάδα που παίζει τώρα. Η Αρσεναλ μόλις απέκτησε τον πρωταθλητή Ευρώπης με την Τσέλσι (2012), Πετρ Τσεχ, ενώ με τους Μπλε την ίδια χρονια έχει τον τίτλο και ο αριστερός μπακ, Ράιαν Μπερτράντ, που σήμερα είναι στην Σαουθάμπτον. Μάλιστα ο Αγγλος ήταν μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία που κάνει ντεμπούτο στο CL παίζοντας στον τελικό της διοργάνωσης. Η Μάντσεστερ Σίτι έχει τον Γιάγια Τουρέ που το 2009 πανηγύρισε το τρεμπλ ως παίκτης της Μπαρτσελόνα (στόπερ στον τελικό του CL) και η Γουέστ Μπρομ είναι και αυτή στη λίστα χάρη σε έναν ακόμα πρώην παίκτη της Γιουνάιτεντ, τον Ντάρεν Φλέτσερ.

Follow me: George_Kontogeorgis