Χουλέν Λοπετέγκι: Ο προπονητής των μικρών... «μεγάλωσε»

Χουλέν Λοπετέγκι: Ο προπονητής των μικρών... «μεγάλωσε»

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τον τεχνικό της Πόρτο, ο οποίος βρίσκεται για πρώτη φορά στο τιμόνι ομάδας επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Πόρτο είναι - μακράν της δεύτερης – η ομάδα με τα πιο εμπορικά deals στην ευρωπαϊκή αγορά και όχι μόνο. Τα «λαγωνικά» των Πορτογάλων ανακαλύπτουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη ποδοσφαιρικά... λαβράκια, στη συνέχεια τα εξελίσσουν ποδοσφαιρικά και στη συνέχεια τα μοσχοπουλάνε. Περιττό να αναφερθούμε φυσικά σε ονόματα ποδοσφαιριστών, που η πρώτη τους ευρωπαϊκή στάση ήταν στο Οπόρτο και σήμερα αγωνίζονται στα κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ.

Η Πόρτο δίνει ευκαιρίες (προς όφελός της και με το αζημίωτο φυσικά) όχι μόνο σε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, αλλά και σε ελπιδοφόρους προπονητές. 39 ετών ήταν ο Ζοζέ Μουρίνιο όταν πέρασε για πρώτη φορά τις πύλες του Ντας Άντας (ακόμη εκεί αγωνιζόταν το 2002 η Πόρτο), ενώ ο Αντρέ Βίλας Μπόας ήταν μόλις 33 όταν έγινε αφεντικό στο Ντραγκάο.

Ο σημερινός προπονητής της Πόρτο μπορεί να μη διανύει την τρίτη δεκαετία της ζωής του, αλλά την τέταρτη (48 ετών), όμως αυτό δε σημαίνει πως είναι κανένας «μπαρουτοκαπνισμένος» των πάγκων. Μόνο τη σεζόν 2003-04 βρέθηκε στον πάγκο της Ράγιο Βαγεκάνο, η οποία τότε αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας και με τον Λοπετέγκι υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο πρώην τερματοφύλακας των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα (σε καμία δε στέριωσε) σταμάτησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο... εκ των έσω, αφού έκανε καριέρα τηλεσχολιαστή στην ισπανική τηλεόραση. Κάτι που δεν του βγήκε σε κακό, αφού το όνομά του παρέμεινε στο χώρο, ώσπου το 2010 ανέλαβε πόστο στις μικρές εθνικές ομάδες της Ισπανίας.

Ο Χουλέν Λοπετέγκι δούλεψε πολύ με τη νέα γενιά των Ισπανών ποδοσφαιριστών και οι κόποι του απέδωσαν καρπούς. Το 2012 κατέκτησε το EURO U-19, νικώντας στο τελικό την Ελλάδα με 1-0, ενώ την επόμενη σεζόν έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης και με την Ισπανία U-21, επικρατώντας της Ιταλίας με 4-2. Ποιοι ποδοσφαιριστές βρίσκονταν σε εκείνες της ομάδες, υπό τις οδηγίες του Λοπετέγκι; Πάκο Αλκάθερ, Νταβίντ Ντε Χέα, Μαρκ Μπαρτρά, Αλμπέρτο Μορένο, Ασιέρ Ιγιαραμέντι, Τιάγκο Αλκάνταρα, Κόκε, Ίσκο και Άλβαρο Μοράτα είναι μόνο μερικοί από τους παίκτες που «μεγάλωσαν» στα χέρια του Ισπανού προπονητή.

Αυτές οι επιτυχίες του με τις μικρές εθνικές της Ισπανίας δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους ανθρώπους της Πόρτο, οι οποίοι φέτος το καλοκαίρι του έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψει για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο. Με τον 48χρονο τεχνικό να εμπιστεύεται στα πρώτα του βήματα στην Πορτογαλία, τους ποδοσφαιριστές που τον ανέδειξαν. Και τους ανέδειξε κι εκείνος φυσικά.

Επτά Ισπανούς ποδοσφαιριστές (Αντριάν Λόπεθ, Ιβάν Μαρκάνο, Κριστιάν Τέγιο, Αντρές Φερνάντεθ, Όλιβερ Τόρες, Χοσέ Άνχελ, Χοσέ Καμπάνια) απέκτησε φέτος το καλοκαίρι η Πόρτο και τους τρεις εξ’αυτών ο Λοπετέγκι τους είχε και στις μικρές εθνικές της Ισπανίας. Ο Χοσέ Καμπάνια ήταν ο αρχηγός του στην Ισπανία U-19, όπου αγωνιζόταν και ο Όλιβερ Τόρες, ενώ μέλος της U-21 ήταν ο Κριστιάν Τέγιο.

Σε γνωστά μονοπάτια βαδίζει στο ξεκίνημά του στους «δράκους» ο Λοπετέγκι και όποιος είδε την Πόρτο στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ (σε βραδιά με Παρί-Μπαρτσελόνα και Σίτι-Ρόμα μόνο για στοιχηματικούς λόγους μπορεί να το κάνει κανείς) μπορεί να καταλάβει ότι χτίζει μια ομάδα που παίζει ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Ο προπονητής των «μικρών» μεγάλωσε και μαζί του η Πόρτο μπορεί να γίνει ξανά φόβητρο.

 

Τελευταία Νέα