Πελέ: Ο θρύλος που έγινε μεγαλύτερος μετά το Μουντιάλ

Gazzetta team
Πελέ: Ο θρύλος που έγινε μεγαλύτερος μετά το Μουντιάλ

bet365

Ο Μαουρίτσιο Σαβαρέσε γράφει για την έξαρση της δημοτικότητας του Πελέ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

«Χίλια, γκολ, χίλια γκολ, χίλια γκολ, μόνο ο Πελέ, ο Μαραντόνα είναι κοκαϊνομανής! Αν είσαι Αργεντίνος πες μου πως αισθάνεσαι να έχεις μόνο δύο Μουντιάλ, ένα λιγότερο από τον Πελέ».

Πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, πολλοί Βραζιλιάνοι δυσανασχετούσαν όταν ο Πελέ εμφανιζόταν στην τηλεόραση. Κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει γι΄ αυτό. Οι περισσότεροι από τα 200 εκατομμύρια που ζουν στη χώρα δεν τον έχουν δει να παίζει.

Πέρυσι, ο βασιλιάς είπε στους διαδηλωτές να πάνε σπίτι τους, επειδή το να υποστηρίζουν τη Σελεσάο ήταν πιο σημαντικό. Πέρασε δεκαετίες στο επίκεντρο της κριτικής για την υποστήριξή του στη FIFA, τις περίεργες συμφωνίες, την απόρριψη μιας κόρης του και τις παράξενες προβλέψεις. Αλλά κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ στη γενέτειρά του όλα ξεχάστηκαν. Ήταν και πάλι είδωλο.

Το όνομα του Πελέ έγινε τραγούδι σε όλα τα γήπεδα, στα περισσότερα ματς. Συμπεριλαμβανομένου του τελικού και του 7-1 της Βραζιλίας επί της Γερμανίας. Στον τελικό, όταν οι Αργεντίνοι τραγούδησαν «Ο Μαραντόνα είναι μεγαλύτερος από τον Πελέ», ο ίδιος γέλασε στις θέσεις των VIP.

Όταν τον πήραν χαμπάρι οι οπαδοί (εκτός από αυτούς της Αργεντινής), του χάρισαν ένα standing ovation και σηκώθηκε για να τους επιστρέψει το χειροκρότημα, παριστάνοντας ότι τους αγκαλιάζει όλους, σε μια κλασική κίνηση Πελέ. Δύσκολο να πει κανείς αν εντυπωσιάστηκε, αλλά έδειξε πολύ καλύτερος από ότι τελευταία.

«Το ποδόσφαιρο είναι επίσης διασκέδαση και είναι σπουδαίο που οι Βραζιλιάνοι και οι Αργεντίνοι το διασκεδάζουν», είπε πριν αναφερθεί στον αντίπαλό του: «Αν ο Λέο Μέσι νικήσει, θα είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Μαραντόνα».

Τα πράγματα δεν έγιναν έτσι. Αλλά λίγο καιρό μετά τον τελικό το όνομα του Πελέ ακούγεται ακόμα από τους Βραζιλιάνους και τους ξένους που έμαθαν κάποια πορτογαλικά ή μέθυσαν αρκετά για να προσπαθήσουν. Αρκετός κόσμος μιλάει για τον βασιλιά, που ήταν σχεδόν ανεπιθύμητος όταν το τουρνουά ξεκίνησε. Σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις και συνεντεύξεις, μέχρι πριν από μερικές βδομάδες.

Από τη στιγμή που η Γερμανία ήταν μια ομάδα χωρίς αστέρι και ο Μέσι δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες του τελικού, είναι δίκαιο να πούμε ότι ο Πελέ ήταν στην πραγματικότητα ένα από τα αστέρια του τελικού του Μουντιάλ. Τα συνθήματα με το όνομά του ακούστηκαν τουλάχιστον 15 φορές. Οι Αργεντίνοι είπαν το σύνθημα για τον Μαραντόνα επτά φορές (φυσικά είχαν πιο σημαντικά πράγματα να σκεφτούν κατά τη διάρκεια του ματς). Όταν η πραγματικότητα απογοήτευσε τους Βραζιλιάνους, η ιστορία ήταν η καλύτερη επιλογή. Και τίποτα δεν θα ήταν καλύτερο από έναν τρεις φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή, που έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος της ιστορίας.

Αλλά δεν ήταν μόνο στα παιχνίδια του Μουντιάλ που έδωσε το παρών. Χιλιάδες κόσμου πλήρωσαν 30 δολάρια για να βρεθούν στο ίδιο γήπεδο με τον Πελέ. Για ένα μήνα, το Μορουμπί στο Σάο Πάολο έγινε Casa Pele de Futebol, γεμάτο από δακρυσμένους φίλαθλους σε απόγνωση για να βγάλουν φωτογραφία με τον θρύλο των θρύλων.

«Δεν θα είχε νόημα να πούμε ότι ο Πελέ είναι μεγαλύτερος από τον Μαραντόνα ή τον Μέσι», τονίζει ο χρηματιστής Λουίζ Ραμάλιο, τραγουδώντας ένα από τα τραγούδια για τον Βραζιλιάνο στον τερματικό σταθμό λεωφορείων στο Ρίο. «Είναι σαν να λες ότι οι Beatles είναι μεγαλύτεροι από τους Coldplay. Όχι ότι ο Μαραντόνα είναι οι Coldplay, αλλά η απόσταση ανάμεσα στον Πελέ και τον ίδιο είναι η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στους Beatles και τους Coldplay. Για αυτό και κάνουμε το αστείο με τον κοκαϊνομανή. Ο Πελέ είναι μια μεγαλύτερη ηθική αναφορά».

Ο επιχειρηματίας Άντριου Ναντέο, ένας από τους πιο ενθουσιώδεις Βραζιλιάνους που το FFT συνάντησε στο Ρίο, πέρασε το βράδυ πριν τον τελικό τραγουδώντας τα συνθήματα για τον Πελέ σε όλο τον κόσμο, για ώρες. «Αξίζουν να το ακούσουν. Έχουμε τον καλύτερο παίκτη στην ιστορία και μας ενοχλούν με τα συνθήματα με το Μαραντόνα για πολύ καιρό. Ξεχάσαμε τον Πελέ για υπερβολικά μεγάλο διάστημα». Και ξεκινάει: «Μόνο ο Πελέ, μόνο ο Πελέ, ο Μαραντόνα είναι κοκαϊνομανής».

Ναι, οι οπαδοί είναι ζωηροί. Όχι όμως και η κληρονομιά του Πελέ.

 

Τελευταία Νέα