Χαλινάρι στην τρέλα

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Χαλινάρι στην τρέλα

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την κίνηση των ομάδων της Premier League που δείχνει να πατά ξανά σε ποδοσφαιρική λογική.

Ζούμε στην εποχή που μεταγραφικά deals των 30, 40 και 50 εκατομμυρίων λιρών δεν προκαλούν και τόση αίσθηση στο πιο φανταχτερό πρωτάθλημα του κόσμου. Η Premier League άνοιξε την αυλαία της στις 12 Αυγούστου με πολλά μέτωπα να μένουν ανοιχτά όσον αφορά τα ρόστερ των μονομάχων. Οι ομάδες καλούνταν να μπουν σε ρυθμούς πρωταθλήματος σωματικά και κυρίως πνευματικά, με ένα σωρό φήμες να αιωρούνται τριγύρω τους. Θα φύγει ο Κουτίνιο από τη Λίβερπουλ κι αν ναι θα προλάβει να αντικατασταθεί; Τι θα γίνει με τον Μπάρκλεϊ στην Έβερτον; Θα σμίξει ο Αρσέν Βενγκέρ με τον Λεμάρ; Η Τσέλσι θα ενισχύσει τη μεσαία γραμμή της με τον Ντρίνκγουότερ;

Κάθε ομάδα είχε τα ερωτηματικά της για το πήγαινε-έλα και κυρίως για τον τρόπο που θα διαμορφωθεί τελικά το ρόστερ της την πρώτη μέρα του Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, οι αγωνιστικές υποχρεώσεις έτρεχαν κανονικά και ο Άλεξ Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν για παράδειγμα, μπορούσε να παίξει στην ήττα με 4-0 της Άρσεναλ από τη Λίβερπουλ και μετά από λίγες μέρες να πάρει μεταγραφή στους Reds. Ένας «ενδεκαδάτος», για παράδειγμα, δεν είναι δύσκολο να διαταραχθεί η συγκέντρωσή του όταν ζει με την αγωνία του αν θα αποκτηθεί στη θέση του ο παίκτης που γράφουν οι εφημερίδες.

Είναι ένα ζήτημα που προφανώς δεν απασχολεί μόνο τους οπαδούς των ομάδων που περιμένουν με το δάχτυλο πάνω από το F5 για να δουν αν ο αγαπημένος τους σύλλογος πήρε τον παικταρά που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Η καθυστερημένη κατάληξη στη διαδικασία της διαμόρφωσης του ρόστερ επηρεάζει την αγωνιστική ισορροπία, την χημεία και φυσικά την συγκέντρωση και το κλίμα στα ενδότερα. Ο Αρσέν Βενγκέρ εδώ και χρόνια διαμαρτυρόταν για την κατάσταση, βλέποντας ανοιχτά μέτωπα σε καιρούς που η ομάδα του έπρεπε να είχε αφήσει πίσω το καλοκαίρι και να δούλευε συγκεντρωμένη σε ρυθμούς σεζόν.

«Είναι σημαντικό να έχουν κλείσει όλα πριν ξεκινήσει η σεζόν. Οι παίκτες δεν έχουν καθαρό μυαλό. Θα είναι στην ομάδα; Θα είναι εκτός; Θα τους προσεγγίσει μια άλλη ομάδα χωρίς να το ξέρουμε το απόγευμα ενός αγώνα; Αυτός δεν είναι τρόπος για να δουλεύεις», είπε χαρακτηριστικά ο Αλσατός. Ανάλογη όμως ήταν και η τοποθέτηση ενός legend των αγγλικών πάγκων, του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος ουσιαστικά συμπαραστάθηκε στον άσπονδο εχθρό. «Αν η μεταγραφική περίοδος έκλεινε τον Ιούλιο, ο Κουτίνιο θα συνέχιζε να παίζει και όλα θα είχαν τελειώσει. Το θέμα θα είχε λήξει», είπε για το σίριαλ με τον Βραζιλιάνο της Λίβερπουλ. Και στους παίκτες όμως η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ανάλογη και εκφράστηκε από τον Χάρι Κέιν. «Για μένα όταν η σεζόν ξεκινάει θα ήταν καλό απλά να μένουν όλοι εκεί που είναι. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάντα παίκτες που πηγαίνουν εδώ και εκεί και πολλή συζήτηση για κάποιους, οι οποίοι απλά θα έπρεπε να είναι συγκεντρωμένοι στη χρονιά».

Το βήμα ήταν αρκετά μετέωρο, αλλά οι ομάδες της Premier League αποφάσισαν κατά πλειοψηφία η θερινή μεταγραφική περίοδος να λήγει την Πέμπτη, στις 17.00, πριν το ξεκίνημα της σεζόν. Δηλαδή στις 9 Αυγούστου για το 2018/19. Οι πέντε που ψήφισαν κατά δεν το έκαναν επειδή δεν συμμερίζονταν την άποψη των υπολοίπων ότι θα είναι καλύτερο για τις ομάδες, αλλά λόγω της ανησυχίας τους ότι μόλις παύσουν οι ίδιοι να αγοράζουν παίκτες, θα πέσουν σαν τα κοράκια από τα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα αφήνοντάς τους χωρίς την δυνατότητα να αναπληρώσουν τις πιθανές απώλειες. Αυτό με μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει ως κίνδυνος, κυρίως όταν αφορά παίκτες που θα πολιορκούνται από ομάδες μεγαλύτερου βεληνεκούς εκτός των συνόρων. «Αν το εφαρμόσουμε στην Premier League, αλλά όχι στην υπόλοιπη Ευρώπη, τότε θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα», τόνισε ο Ρόναλντ Κούμαν, προσθέτοντας: «Το καλύτερο είναι πριν ξεκινήσουν όλες οι διοργανώσεις να σταματούν όλες οι μεταγραφές».

Η Γιουνάιτεντ ήταν στις ομάδες που ψήφισε αρνητικά, όμως ο προπονητής της δεν δείχνει να έχει την ίδια γνώμη. «Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου και όχι της αγοράς, ως κάποιος δηλαδή που θέλει να δουλεύει με την ομάδα, να δουλεύει με τους παίκτες, προτιμώ η μεταγραφική περίοδος να κλείνει όσο το δυνατόν νωρίτερα», είχε δηλώσει στα μέσα Αυγούστου, προσθέτοντας σχετικά με τον κίνδυνο που ανάφερε και ο Κούμαν: «Το ρίσκο είναι ελάχιστο και ακόμα και αυτά τα ισχυρά κλαμπ πρέπει να ξέρουν ότι αν δεν μπορούμε να αγοράζουμε παίκτες, τότε δεν θα πουλάμε». Αρνητικά ψήφισε και η Σίτι, με τον Γκουαρδιόλα επίσης να έχει διαφορετική άποψη.

Η απόφαση της Premier έχει ανοίξει ένα πολύ ενδιαφέρον debate. Οι Άγγλοι γενικώς πορεύονται χωρίς να τους ενδιαφέρει και πολύ η γνώμη των υπολοίπων, όμως ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σεφέριν, ήταν από εκείνους που τέθηκαν εξ' αρχής υπέρ, αποκαλύπτοντας στο γερμανικό ARD ότι υπάρχουν συζητήσεις προκειμένου να μειωθεί γενικότερα η μεταγραφική περίοδος. Ανάλογη άποψη έχουν και δύο δυνατοί παίκτες από την Ιταλία, ο Μπέμπε Μαρότα της Γιουβέντους και ο Μόντσι της Ρόμα. Σχετική συζήτηση έχει γίνει και στη Γερμανία και ο εκτελεστικός πρόεδρος του αγγλικού πρωταθλήματος, Ρίτσαρντ Σκάνταμορ προέβλεψε ότι κι άλλες χώρες θα ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμά τους.

Η αλήθεια είναι πως, κρίνοντας και από τις μέχρι στιγμής τοποθετήσεις, είναι δύσκολο άνθρωποι που ζουν τις ομάδες και την καθημερινότητά τους να μην συμφωνούν. Υπάρχουν πάντα τα ερωτηματικά, με πρώτο και κυριότερο το ότι τα κλαμπς της Premier θα μπορούν να χάσουν παίκτες χωρίς τη δυνατότητα να τους αντικαταστήσουν. Όμως η απόφαση έχει ποδοσφαιρική λογική και είναι από τις λίγες τα τελευταία χρόνια που στη ζυγαριά βάζουν πρώτα τη μπάλα και μετά το μάρκετινγκ. Το μεγαλύτερο ρίσκο στις μεταγραφές συνεπάγεται μεγαλύτερες απαιτήσεις από το σκάουτινγκ και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Βάζει επίσης στο πανηγύρι των τρελών μεταγραφών κάποια όρια, τα οποία φαίνεται πως δεν καταφέρνει να θέσει επί της ουσίας το Financial Fair Play.

Όπως άλλωστε τόνισε και ο Μουρίνιο, η οικονομική φούσκα της Premier League μπορεί να δώσει στις ομάδες την επιλογή να αρνούνται προτάσεις από τη στιγμή που θα κλείσει η δική τους περίοδος, όποια πίεση κι αν υπάρχει. Αν δε η απόφαση αυτή κάποια στιγμή εφαρμοστεί σε όλα τα πρωταθλήματα, τότε το ποδόσφαιρο θα έχει πετύχει μια μικρή αλλά σημαντική νίκη...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.