Οι 50 καλύτεροι προπονητές του 2017 (20-16)

Gazzetta team
Το FourFourTwo παρουσιάζει τους 50 καλύτερους προπονητές στον κόσμο το 2017. Δείτε την 7η πεντάδα.

20. Μαρσελίνο
Επειτα από τρία πολύ εξαιρετικά επιτυχημένα χρόνια στη Βιγιαρεάλ, η σχέση του Μαρσελίνιο Γκαρσία Τοράλ με το κλαμπ έφτασε σε πικρό τέλος τον Αύγουστο του 2016. Διαφορές ανάμεσα στον προπονητή και την διοίκηση, συν αρκετούς από τους παίκτες του, έριξαν την αυλαία σε μια υπέροχη εποχή. Τα επιτεύγματα του Μαρσελίνιο με το κλαμπ συνοψίστηκαν ίσως καλύτερα τον Μάιο του 2016, καθώς η Βιγιαρεάλ εξασφάλισε την επιστροφή της στο Champions League μέσω της 4ης θέσης στη La Liga. Αυτή η επιτυχία ήρθε μόλις τρία χρόνια μετά την άφιξη του Μαρσελίνο στο κλαμπ, το οποίο ήταν στην 7η θέση της 2ης κατηγορίας. Το ποδόσφαιρο του Μαρσελίνιο δεν είναι ποτέ βαρετό: Υψηλός ρυθμός, αντεπιθέσεις κερδίζοντας γρήγορα την μπάλα, ένα 4-4-2 με το οποίο η Βιγιαρεάλ ξεχώρισε όπως και στις μέρες του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Μετά το εκρηκτικό διαζύγιο του με την Βιγιαρεάλ, πάντως, και την απώλεια των ελπίδων του για να αναλάβει την εθνική Ισπανίας, ο Μαρσελίνο θα επιστρέψει για το 2017-18 και δεν θα είναι μακριά από την πρώην ομάδα του. Ο 51χρονος τεχνικός ανέλαβε μία από τις πιο δύσκολες δουλειές στο ποδόσφαιρο: Προπονητής της Βαλένθια. Το Mestalla περιμένει μια επιστροφή στις glory days και υπάρχει βάσιμη ελπίδα ότι ο Μαρσελίνο μπορεί να δώσει αυτή την οργάνωση και το παιχνίδι αντεπιθέσεων που η δική του Βιγιαρεάλ είχε σε αφθονία.

19. Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι
Το Τζιαν Πιέρο Γκασπερίνι μπορεί να είναι ένα όνομα γνωστό για λάθος λόγους, έχοντας απολυθεί από την Ιντερ έπειτα από μόλις πέντε ματς το 2011, μετά από μια επιτυχημένη σεζόν το 2008-09 με την Τζένοα, την οποία οδήγησε στην Ευρώπη. Οσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψεις τώρα, ο 59χρονος θα μπορούσε να πάθει το ίδιο πράγμα πέρυσι αν δεν υπήρχε η υπομονή της ιεραρχίας της Αταλάντα. Το κλαμπ του Μπέργκαμο έχασε τέσσερα από τα πρώτα πέντε παιχνίδια αυξάνοντας την πίεση στον νεοπροσληφθέντα προπονητή, αλλά μια νίκη επί της Κροτόνε έδωσε το έναυσμα για μια αξιοζήλευτη αναγέννηση καθώς η La Dea έκανε ένα σερί εννιά νικών σε δέκα ματς, παίρνοντας τα σκαλπ των Νάπολι, Ιντερ και Ρόμα. Το 3-4-3 του Γκασπερίνι προκάλεσε προβλήματα σε πολλές από τις μεγάλες ομάδες της Ιταλίας και η Αταλάντα έχασε μόνο άλλα τέσσερα ματς στη σεζόν, εξασφαλίζοντας μια αξιοσημείωτη 4η θέση που σήμανε την επιστροφή στην Ευρώπη έπειτα από 26 χρόνια. Η ακαδημία της Αταλαντα είναι μία από τις κορυφαίες της Ιταλίας διαχρονικά και οι νέοι παίκτες έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην επιτυχία του Γκασπερίνι, με τους Ματία Καλντάρα, Αντρέα Κόντι και Φρανκ Κεσί να λάμπουν στη σεζόν. Η σπουδαιότερη πρόκληση είναι τώρα για τον προπονητή, ο οποίος έχασε τον Ρομπέρτο Γκαλιαρντίνι τον Ιανουάριο, τον Κεσί τώρα και είναι στο έλεος της Γιουβέντους, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της το δίδυμο-κλειδί των Σπινατσόλα και Καλντάρα. Ηδη, πάντως, ο Γκασπερίνι έχει κερδίσει ένα στάτους... θρύλου στα μάτια των οπαδών της Αταλάντα για τα επιτεύγματα του στην πρώτη του σεζόν.

18. Μαρσέλο Γκαγιάρδο
Αν μπορούσατε να δείτε το status στο WhatsApp του Μαρσέλο Γκαγιάρδο πρόσφατα, θα διαβάζατε: "Que la noticia no tape la historia", δηλαδή "μην αφήνεις τα νέα να σκεπάσουν την ιστορία". Ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Ρίβερ Πλέιτ όλων των εποχών είχε αυτή τη φράση ενόψει των τελικών του Copa Argentina εναντίον της Ροζάριο Σεντράλ, μετά την ήττα από την Μπόκα Τζούνιορς στο εντός έδρας Superclasico τον Δεκέμβριο του 2016. Οι γίγαντες της Αργεντινής έπρεπε να νικήσουν την Ροζάριο για να εξασφαλίσουν μια θέση στο Copa Libertadores της επόμενης σεζόν, σε διαφορετική περίπτωση τα αποδυτήρια τους θα κινδύνευαν σοβαρά. Και το έκαναν, καθώς ο Λούκας Αλάριο πέτυχε χατ-τρικ στη νίκη με 4-3 και σφράγισε τον 6ο τίτλο της Ρίβερ Πλέιτ στις τρεις σεζόν του Γκαγιάρδο. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι οι οπαδοί τον αποκαλούν "Napoleon Gallardo» πλέον. Ο 41χρονος ξεκίνησε με το Copa Sudamericana του 2014, βάζοντας τέλος σε μια αναμονή 17 χρόνων από τον τελευταίο διεθνή τίτλο τους, για να ακολουθήσουν το Recopa, το Libertadores και το Suruga Cup το 2015, όπως και το Recopa-Copa Argentina το 2016. Ακόμη ένας ήρωας του Μαρσέλο Μπιέλσα, ο Γκαγιάρδο οφείλει μεγάλο μέρος της προπονητικής φιλοσοφίας του στον άνθρωπο που επηρέασε τόσους πολλούς στο παιχνίδι και τώρα επέστρεψε στην προπονητική αναλαμβάνοντας την Λιλ. Ο Γκαγιάρδο εξέλιξε την Ρίβερ Πλέιτ και ήταν ο πρώτος προπονητής που προσέλβε γυναίκα βοηθό ως μέλος του προπονητικού του τιμ. Επίσης, λιγοι κατάλαβαν την απόφαση του να προσλάβει νευροεπιστήμονα τον Ιούνιο του 2014 αλλά τώρα αρκετοί είναι διατεθειμένοι να κάνουν το ίδιο στις ομάδες τους. «Δίνει κάτι σε πνεματικό επίπεδο. Οι παίκτες που σκέφτονται καλύτερα, πιο γρήγορα, είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Μου αρέσει να λέω ότι μπαίνουμε στο γήπεδο για να υπερασπιστούμε έναν σκοπό», λέει ο ίδιος.

17. Γιούλιαν Νάγκελσμαν
Η ανέλιξη του Γιούλιαν Νάγκελσμαν είναι απλά εκπληκτική. Η Χόφενχαϊμ, υπό τις δηγίες του προπονητή της που μέχρι τις 23 Ιουλίου παραμένει κάτω των 30 ετών, εξελίχθηκε από μια ομάδα που έδινε μάχη στις τελευταίες θέσεις, σε μια από τις ελίτ ομάδες του γερμανικού ποδοσφαίρου μέρα σε 20 μήνες. Οταν ο Νάγκελσμαν ανέλαβε ως πρώτος προπονητής τον Οκτώβριο του 2015, η Χόφενχαϊμ ήταν στη 17η θέση. Στο τέλος της σεζόν 2016-17 η ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση σε μια άκρως ανταγωνιστική Bundesliga, κάνοντας και αήττητο σερί 17 αγώνων. Παρά την πολύ νεαρή ηλικία του και όντας το... παιδί του πόστερ για τη νέα γενιά των Γερμανών προπονητών, ο Νάγκελσμαν μπορεί ακόμη να χαρακτηριστεί ένας παλαιάς κοπής προπονητής. Ξέρει ότι στο coaching υπάρχουν πολλά περισσότερα από τα Χ και τα Ο στον πίνακα τακτικής. «Αν θες μια βραχυπρόθεσμη επιτυχία, τότε η τακτική γνώση είναι ΟΚ», έχει πει. «Αλλά για μακροπρόθεσμη επιτυχία πρέπει να έχεις μια ιδέα για το πώς θα χειρίζεσαι ανθρώπους, πώς θα τους κάνεις να δουλέψουνμαζί, πώς θα χειριστείς τα προσωπικά ζητήματα των παικτών, να καθαρίσεις το μυαλό τους, το να είσαι ευαισθητοποιημένος είναι πολύ σημαντικό». Η πιο διάσημη ατάκα του Νάγκελσμαν ως τώρα, ότι «το 30% της προπονητικής είναι η τακτική, το 70% κοινωνική αρμοδιότητα», αποκαλύπτει πολύ από την συγκέντρωση του στο man-management, αλλά επίσης... κρύβει και το πόσο ταλαντούχος tactician είναι. Αξιοποίησε στο μάξιμουμ το ταλέντο του γκρουπ νεαρών παικτών στη διάθεση του, η Χόφενχαϊμ παίζει κυρίως με 5-3-2, με έμφαση στην κάθετη κίνηση στην επίθεση και με ένα ασφυκτικό πρέσινγκ όταν δεν έχει την μπάλα στην κατοχή της. Οι επιθετικοί Αντρέι Κράμαριτς και Σάντρο Βάγκνερ, οι Playmakers Ναντιέμ Αμίρι και Κέρεμ Ντεμιρμπάι, απόλαυσαν την καλύτερη σεζόν της καριέρας τους φέτος. Φαίνεται ότι είναι οι πρώτοι από πολλούς παίκτες που θα σαρώσουν υπό την καθοδήγηση του Νάγκελσμαν. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

16. Ρόναλντ Κούμαν
Ως ένας cult ήρωας της Μπαρτσελόνα για την οποία έπαιξε και έχοντας προπονήσει Αγιαξ, PSV και Φέγενορντ, ο Ρόναλντ Κούμαν είναι μεγάλο όνομα στο ποδόσφαιρο. Το θρυλικό στάτους του ως παίκτης, του πρόσφερε κάποια... ατιμωρησία ως προπονητής, αν και η εμπειρία του αντικειμενικά δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε πραγματικά απίστευτο ποδόσφαιρο αποτελεσμάτων. Ο Κούμαν έφερε την Εβερτον στην υψηλότερη θέση που ρεαλιστικά θα μπορούσε να καταλάβει την τελευταία σεζόν, ακριβώς πίσω από τους πρώτους έξι, βελτιώνοντας την 11η θέση και την ανησυχητική πτώση υπό τον Ρομπέρτο Μαρτίνες το 2015-16. Κι όμως, το να είναι απλά ο «best of the rest» όταν έχουν υπάρξει λογικές επενδύσεις στην ομάδα, δεν είναι κάτι που θα τον ικανοποιεί πλήρως, ειδικά από την στιγμή που το ποδόσφαιρο του δεν ήταν πάντα εκθαμβωτικό. Η δική του Σαουθάμπτον είχε μια εντυπωσιακή ισορροπία, μια σοβαρή άμυνα, με ένα καλά ισορροπημένο δίδυμο στο κέντρο και την ικανότητα να προκαλεί ενθουσιασμό στην επίθεση. Εκεί ξεπέρασε τις προσδοκίες, οδηγώντας την ομάδα στην 7η και 6η θέση στην Premier League. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Εβερτον έχει τις δυνατότητες να κάνει κάτι καλό επιθετικά, ταυτόχρονα με την ξεκάθαρη επιθυμία του Κούμαν να βάλει στην ομάδα και να βοηθήσει να αναπτυχθούν οι νεαροί ταλαντούχοι. Εχοντας ανεβάσει τους Μέισον Χόλγκεϊτ, Τομ Ντέιβις και Ντομινίκ Κάλβερτ-Λιούιν στην πρώτη ομάδα την τελευταία σεζόν, ο Κούμαν ενθάρρυνε περαιτέρω επενδύσεις με τους Τζόρνταν Πίκφορντ και Ντάβι Κλάασεν, με τον πρώην στράικερ της Μπαρτσελόνα Σάντρο Ραμίρεζ να ακολουθεί. Ακόμη και χωρίς τον Ρομελού Λουκάκου, ο οποίος αναμένεται να πάει στην Τσέλσι, η Εβερτον μπορεί να παίξει πιο ανοιχτό, γρήγορο ποδόσφαιρο τη νέα σεζόν. Ο Κούμαν είναι ικανός να κάνει έξυπνες τακτικές αλλαγές, όπως έδειξε με Φέγενορντ και Σαουθάμπτον, και είναι ένας προπονητής με τρεις ολλανδικούς τίτλους στην κατοχή του. Ισως για να βρει την επιτυχία που ψάχνει με την Εβερτον, ο Κούμαν πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα στις επιθετικές μέρες του Ρομπέρτο Μαρτίνες και την πιο προσεκτική εποχή του Ντέιβιντ Μόγιες. Τα σημάδια της τελευταίας σεζόν δείχνουν ότι είναι στο σωστό δρόμο για να κάνει ακριβώς αυτό.