Μετά τον Λεβ, ποιος;

Ο Γιόακιμ Λεβ δε θα συνεχίσει στο «τιμόνι» της εθνικής Γερμανίας μετά το Euro και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει πέντε υποψήφιους αντικαταστάτες του, στην τεχνική ηγεσία των «πάντσερ».

Γιούργκεν Κλοπ
Αποτελεί το διακαή πόθο των ανθρώπων της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, ενώ τα γερμανικά μέσα υποστηρίζουν πως ο ίδιος σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «πάντσερ». Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει φτάσει στο... ταβάνι του με τη Λίβερπουλ και στο παρελθόν είχε δηλώσει πως αναζητά μια νέα πρόκληση στην καριέρα του. Αν στο μυαλό του είναι να βρεθεί στο «τιμόνι» κάποιας εθνικής ομάδας, τότε η Γερμανία είναι η ιδανική περίπτωση. Ωστόσο, ο ίδιος είναι μόλις 53 ετών και σε αυτή την ηλικία οι προπονητές προτιμούν την καθημερινότητα και τον ανταγωνισμό ενός συλλόγου, παρά τους πιο αργούς ρυθμούς ενός αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Ωστόσο, όταν σε θέλει η εθνική ομάδα της χώρας σου, πολλά αλλάζουν.

Γιούλιαν Νάγκελσμαν
Πρόκειται για το “next big thing” της γερμανικής προπονητικής, αφού μόλις στα 33 του έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο στη Λειψία. Το όνομά του ακούγεται για κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ και στο ξεκίνημα της καριέρας του, δύσκολα θα άφηνε την προοπτική εξέλιξης σε συλλογικό επίπεδο. Ωστόσο, η «νασιοναλμανσάφτ» αποτελεί κάτι... ιερό για τους προπονητές της χώρας και το δέλεαρ είναι τεράστιο. Άλλωστε και ο Λεβ εντάχθηκε μόλις στα 44 του στο τεχνικό τιμ των «πάντσερ», αφήνοντας οριστικά πίσω τους συλλόγους, ενώ δύο χρόνια μετά έγινε πρώτος προπονητής της εθνικής Γερμανίας. Και μόνο χαμένος δεν πήγε στα επόμενα 15 χρόνια.

Χάνσι Φλικ
Μετά τον Γιούργκεν Κλοπ, αποτελεί το Νο2 στόχο των διοικούντων τη γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Ο τεχνικός της Μπάγερν, που έχει σπάσει όλα τα κοντέρ στον 1,5 χρόνο παραμονής του στον πάγκο των Βαυαρών, έχει όλα τα απαραίτητα προσόντα για να αποτελέσει το διάδοχο του ομοσπονδιακού τεχνικού. Άλλωστε, εκτός από τις προπονητικές ικανότητές του, ήταν για οκτώ χρόνια βοηθός του Γιόακιμ Λεβ στα «πάντσερ», κατακτώντας μαζί το Μουντιάλ του 2014. Στη συνέχεια έγινε και τεχνικός διευθυντής της εθνικής Γερμανίας. Είναι από τους λίγους που ξέρουν τόσο καλά τι σημαίνει «νασιοναλμανσάφτ» και θα αποτελέσει τη συνέχεια του Λεβ στον πάγκο, αφού – ως συνεργάτες τόσα χρόνια - έχουν την ίδια φιλοσοφία.

Στέφαν Κουντζ
Μπορεί προπονητικά να είναι ο πιο... άγνωστος στο ευρύ κοινό, όμως ο ίδιος είναι άριστος γνώστης της «νασιοναλμανσάφτ». Κι αυτό γιατί εδώ και πέντε χρόνια είναι προπονητής της εθνικής U21, έχοντας επιδείξει πολύ σπουδαίο έργο. Υπό την καθοδήγηση του Κουντζ, η Γερμανία κατέκτησε το Euro U21, με παίκτες όπως ο Γκνάμπρι της Μπάγερν και ο Κέρερ της Παρί (στην αποστολή ήταν και ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος). Όπως είχε γίνει και στην περίπτωση του Λεβ, το 2006, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας δε διστάζει να δώσει τα ηνία σε... μικρό όνομα της προπονητικής, αρκεί ο «εκλεκτός» να έχει τα προσόντα και να είναι γνώστης της φιλοσοφίας των «πάντσερ». Και ο Κουντζ τα έχει αυτά.

Αρσέν Βενγκέρ
Είναι ο μοναδικός μη Γερμανός, που βρίσκεται μεταξύ των υποψηφίων. Στο τιμόνι της «νασιοναλμανσάφτ» δεν έχει βρεθεί πότε ξένος προπονητής, όμως όταν πρόκειται για ένα όνομα, όπως αυτό του Αρσέν Βενγκέρ, τότε τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν. Από το 2018, όταν και αποχώρησε από την Άρσεναλ, ο Γάλλος τεχνικός δεν έχει προπονήσει κάποια άλλη ομάδα. Στα 71 του, πλέον, η προοπτική μιας εθνικής ομάδας, που δε θα έχει καθημερινές υποχρεώσεις, είναι αυτό που θα μπορούσε να αναζητήσει ο ίδιος, εφόσον επιθυμεί να επιστρέψει στους πάγκους. Η φιλοσοφία του, με επιθετικό παιχνίδι κυριαρχίας, είναι ακριβώς ίδια με εκείνη της Γερμανίας, οπότε αν η ομοσπονδία στραφεί εκτός συνόρων, τότε ο Βενγκέρ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.