Έβερτον: Πειθαρχία στον πάγκο, ωραία πράγματα στο χορτάρι...

Κώστας Ζάλιαρης
Ο Κάρλο Αντσελότι βάζει τη σφραγίδα του, κάνει την Έβερτον ομάδα ικανή να... χτυπήσει την εξάδα της Premier League και τα μέχρι στιγμής στοιχεία των «ζαχαρωτών» είναι τέτοια που κεντρίζουν το ενδιαφέρον. Η διαφορά που κάνει η μεσαία γραμμή, ο... παλιός, καλός Χάμες, το δημιουργικό κομμάτι και το σερί νικών που ξυπνάει μνήμες... δόξας! Γράφει ο Κώστας Ζάλιαρης

Βγάζει στο γήπεδο φρεσκάδα. Κάτι... σύγχρονο. Πάνω απ' όλα, βγάζει ενότητα. Παίκτες που στους πανηγυρισμούς τους θα είναι όλοι μαζί. Είτε είναι στην ομάδα από τις προηγούμενες σεζόν, είτε αποκτήθηκαν φέτος στο πολύ ιδιαίτερο καλοκαίρι λόγω του κορονοϊού, αλλά βρήκαν ένα κλίμα που βοηθάει το ρόστερ να γίνει παρέα.

Στην άκρη του πάγκου, έντας τρομερός ποδοσφαιράνθρωπος που ξέρει πολύ καλά ότι πρέπει να διατηρήσει τους χαμηλούς τόνους, την ψυχραιμία και την πειθαρχία. Ξέρει ν' απονείμει τα εύσημα στους παίκτες γι' αυτό που έχουν καταφέρει και δεν το περίμεναν ούτε εκείνοι, αλλά με το ύφος και τη σοβαρότητά του δίνει το σύνθημα για την συνέχιση της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει.

Η φετινή Έβερτον προσφέρει απλόχερα λόγους προς ανάλυση της κατάστασης στο αγωνιστικό κομμάτι και το μοναδικό που την χωρίζει από την κορυφή της βαθμολογίας έπειτα από τρεις αγωνιστικές (μέχρι και την ώρα έναρξης του ντέρμπι της Λίβερπουλ με την Άρσεναλ), είναι η υπεροχή της Λέστερ στη διαφορά των τερμάτων μετά και την «πεντάρα» των «αλεπούδων» κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι.

Το Planet Football του gazzetta.gr αναλύει...

  • Έδεσε τους χαφ πιο γρήγορα... απ' ότι θα περίμενε

Παίρνοντας τους Άλαν και Ντουκουρέ για τη μεσαία γραμμή, ο Κάρλο Αντσελότι ναι μεν θα είχε πράγματα στο μυαλό του, αλλά σίγουρα δεν θα περίμενε να τους δει τόσο άμεσα ν' αποδίδουν όπως ακριβώς το σκεφτόταν και να προσαρμόζονται τόσο γρήγορα οι δύο ποδοσφαιριστές.

Κι αν για τον Ντουκουρέ τα πράγματα ήταν λίγο – πολύ γνωστά από το αγγλικό ποδόσφαιρο και την Premier League λόγω της παρουσίας του στην Γουότφορντ τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει από τον Άλαν να έχει τόσο άμεσο αντίκτυπο μετά τη μεταγραφή του από τη Νάπολι.

Οι δυο τους, μαζί με τον Αντρέ Γκόμες που την περασμένη σεζόν αντιμετώπισε έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στον αστράγαλο, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια εξαιρετική τριπλέτα για το χώρο του κέντρου, να έχουν άριστη συνεργασία και φυσικά να συμπεριλαμβάνονται σ' εκείνους για τους οποίους ο Αντσελότι είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα με την Κρίσταλ Πάλας πως κατάφεραν πολύ γρήγορα να... μπουν στο ψητό.

Μάλιστα, ο Άλαν, τη στιγμή της ολοκλήρωσης του αγώνα με τους «αετούς» το απόγευμα του Σαββάτου, ήταν 3ος στα τάκλιν στο πρωτάθλημα! Κι αυτό, έπειτα από τις πρώτες του συμμετοχές.

  • Ο Χάμες... ξανασυναντά τον καλό του εαυτό

Με τον Κάρλο Αντσελότι στον πάγκο, ο Χάμες Ροντρίγκες καταφέρνει να δείξει τον εξαιρετικό εαυτό του σε αυτά τα πρώτα παιχνίδια του με τη φανέλα του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ. Ο Κολομβιανός έχει σκοράρει μια φορά, την περασμένη εβδομάδα απέναντι στη Γουέστ Μπρομ με χαμηλό διαγώνιο αριστερό σουτ, ενώ, απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας κατάφερε να έχει συμμετοχή και στις δύο φάσεις των γκολ για την Έβερτον. Τόσο με την τρομερή κάθετη πάσα στον Κόλεμαν προτού ο Κάλβερτ Λιούιν σκοράρει, όσο και με την αλλαγή παιχνιδιού προς τον Ντιν που κέρδισε πέναλτι.

Ο Χάμες χαμογελάει, πανηγυρίζει έντονα μαζί με τους συμπαίκτες του με τους οποίους είναι ελάχιστο καιρό μαζί αλλά δείχνει να έχει προσαρμοστεί πλήρως και να του αρέσει που παίζει στο πλευρό τους, δεν κάνει περιττά πράγματα και αχρείαστες ενέργειες, έχει ακρίβεια στις επιλογές του στον αγωνιστικό χώρο, είναι απλός και πάνω απ' όλα είναι αποτελεσματικός. Είναι ο παίκτης εκείνος που ο Αντσελότι ξέρει πολύ καλά και ο Ιταλός τεχνικός δικαιώνεται που κάθε φορά θέλει να τον έχει στο ρόστερ της ομάδας του...

Δείτε εδώ: Ο Χάμες άρχισε τα γκολ από την πρώτη προπόνηση (vids)

  • Βελτιωμένοι αριθμοί που λένε... κάτι παραπάνω από τη μισή αλήθεια

Εξετάζοντας το μεσοεπιθετικό κομμάτι της Έβερτον, αν και τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα όπου κι εκεί παρατηρούνται καλύτερα ποσοστά περισσότερων και πιο επιτυχημένων μεταβιβάσεων, η ομάδα έχει βελτιώσει τους αριθμούς της σε κομμάτια του παιχνιδιού που ασφαλώς μπορούν ν' αποδειχθούν καθοριστικά.

Με τους Άλαν και Ντουκουρέ στα χαφ, το ποσοστό σωστών μεταβιβάσεων όλης της ομάδας έχει ανέβει από το 78% στο 86,8%, κάτι που καθιστά τους δυο νεοαποκτηθέντες μέσους των «ζαχαρωτών» δυο από τους καλύτερους χειριστές της μπάλας στην Premier League μέχρι και αυτή τη στιγμή!

Πιο μπροστά, στη γραμμή κρούσης, υπήρξε μεγαλύτερη τιμή από τη διπλάσια της περσινής στα γκολ ανά αγώνα για την ομάδα, φτάνοντας από το 1,2 ανά ματς σε 2,7. Οι τελικές προσπάθειες δεν είχαν ιδιαίτερη βελτίωση με το 12,3 να γίνεται 14, το κομμάτι της μετατροπής μεγάλων ευκαιριών σε γκολ έχει πάει από το 9,4 στο 19,1!

Κι σε αυτό έπαιξε ρόλο φυσικά και η προσθήκη του Χάμες Ροντρίγκες στο ρόστερ αλλά και ο φετινός εκπληκτικός Ντόμινικ Κάλβερτ Λιούιν που έχει σκοράρει πέντε φορές σε τρεις αγωνιστικές. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της αλλαγής της Έβερτον, η παρουσία δυο παικτών του συλλόγου στο Top-5 των καλύτερων επιθετικών της φετινής Λίγκας βάσει των στατιστικών και του rating της ιστοσελίδας WhoScored, με τους Κάλβερτ Λιούιν και Ριτσάρλισον να είναι στη 2η και την 3η θέση.

Πέρυσι, για να βρεις ποδοσφαιριστή της Έβερτον σε αυτή τη λίστα, έφτανε στον αριθμό 25 όπου κατετάγη ο Ριτσάρλισον με τα 13 γκολ, τις 3 ασίστ και τις 2,5 τελικές ανά ματς...

  • Το ιστορικό ξεκίνημα και τα δύο πρωταθλήματα

Ο Αντσελότι τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν περίμενε αυτούς τους εννέα βαθμούς από την Έβερτον έπειτα από τις πρώτες τρεις αγωνιστικές, ανέφερε ότι το ξεκίνημα της ομάδας του στην ποδοσφαιρική χρονιά είναι εκπληκτικό, αλλά φρόντισε να δείξει ότι θέλει ταπεινότητα και προσγειωμένους ποδοσφαιριστές.

Είναι πολύ εύκολο ν' αρχίσουν οι διθύραμβοι από νωρίς γι' αυτό που κάνει ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ και να χαθούν τα πάντα στη συνέχεια σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα όπως είναι αυτό της Premier League. Μαζί και με τα δυο ματς του Carabao Cup, τα «ζαχαρωτά» έχουν κάνει το 5x5 για φέτος σε όλες τις διοργανώσεις.

Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα κερδίζει και τα πέντε πρώτα παιχνίδια της αγωνιστικής περιόδου έπειτα από το μακρινό 1938-1939, όταν τότε το κλαμπ είχε κατακτήσει τον τίτλο, ενώ, με τέσσερα ματς πρωταθλήματος και ένα του League Cup τη σεζόν 1969-1970 είχε σημειωθεί ξανά το 5x5, πάλι με φινάλε που είχε στέψη.

Τρεις διαδοχικές νίκες σε επίπεδο πρωταθλήματος στις πρώτες ισάριθμες αγωνιστικές είχαν επιτευχθεί ξανά την ποδοσφαιρική χρονιά 1993-1994...