Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που... έχασε ξανά στις μεταγραφές!

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που... έχασε ξανά στις μεταγραφές!

bet365

Το κάκιστο ξεκίνημα, το λανθασμένο μεταγραφικό πλάνο και η αδυναμία του Σόλσκιερ να καταλάβει το μέγεθος της Μάντσεστερ σκιάζουν το γεγονός πως οικονομικά η ομάδα δεν έχει καταρρεύσει.

Είναι όντως σκοτεινές αυτές οι εποχές για την ποδοσφαιρική βιομηχανία. Σκοτεινές και δύσκολες. Δεν είναι μόνο ότι συνήθισε το μάτι στην εικόνα των γηπέδων χωρίς κόσμο. Είναι η σοβαρή οικονομική κρίση. Είναι και η έλλειψη προοπτικής επιστροφής του κόσμου στα γήπεδα. Στη Βρετανία περιμένοντας το 2ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να εφαρμόσουν ένα τέτοιο πλάνο.

Για ένα διάστημα έξι μηνών ομάδες κάθε επιπέδου και κατηγορίας εξέφραζαν τις έντονες ανησυχίες και τους φόβους τους για αυτό που αντιμετωπίζουν. Αυτήν την απειλή η οποία επηρεάζει οικονομικά όλους τους συλλόγους.

Ο Αντρέα Ανιέλι, πρόεδρος της Γιουβέντους, ενημέρωσε επισταμενα πως τα έσοδα των ευρωπαϊκών ομάδων μπορεί να φτάσουν σε πτώση ακόμα και 4 δις μέσα σε μία περίοδο 2 ετών. Η Premier League με δήλωση της Διοργανώτριας Αρχής έκανε γνωστό πως το αγγλικό ποδόσφαιρο χάνει πάνω από 100 εκατομμύρια τον μήνα. Οι πιο μεγάλες και δυνατές ομάδες πλήττονται σε ανησυχητικό βαθμό αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στην ποδοσφαιρική ελίτ.

Μπροστά σε μία πολύ δύσκολη περίοδο και στην παγερή... ησυχία των κερκίδων με την απουσία του κόσμου υπάρχουν δύο βασικά ερωτήματα που σηκώνουν μεγάλη συζήτηση αλλά και αντιπαραθέσεις και διαφωνίες. Ένα πρώτο θέμα είναι πως η Τσέλσι για παράδειγμα δαπανά 200 εκατ. όταν άλλες ομάδες παλεύουν για την επιβίωσή τους ή πως η Τότεναμ μπορεί να δίνει 240 χιλιάδες την εβδομάδα για να πάρει δανεικό τον Γκάρεθ Μπέιλ και αφότου πήρε δάνειο 175 εκατομμυρίων από την αγγλική τράπεζα ή πως η Άρσεναλ πανηγυρίζει για το νέο συμβόλαιο του Ομπαμεγιάνγκ με 250 χιλιάδες ανά εβδομάδα, ενώ μείωσε το προσωπικό της απομακρύνοντας 55 άτομα.

Στον αντίποδα υπάρχουν ομάδες όμως η Γιουνάιτεντ που ξεκίνησε τη σεζόν με μόνο μία προσθήκη, τον Φαν Ντε Μπεεκ και με τον Εντ Γούντγουορντ, εκτελεστικό αντιπρόεδρό της, να υπογραμμίζει πως οι ομάδες πρέπει να είναι υπεύθυνες στο πως αξιοποιούν τους πόρους τους σε μία εποχή - πρόκληση για όλους και ίσως στην πιο μεγάλη πρόκληση που μπορούν να βιώσουν οι ομάδες. Είναι μία σοβαρή διαπίστωση αυτή του Γούντγουορντ. Εάν οι ομάδες πρέπει να είναι 'σφιχτές' οικονομικά τώρα είναι η εποχή. Και από ηθικής αλλά και από οικονομικής και επιχειρηματικής πλευράς οι σύλλογοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στα οικονομικά τους.

Στην Premier League οι πιο μεγάλες ομάδες έδειξαν τη διάθεση να βοηθήσουν τις μικρότερες. Αυτή η διάθεση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για το μέλλον αλλά και για το πρωτάθλημα το ίδιο. Όμως στην πράξη αρκετές από αυτές δεν έδειξαν κάτι τέτοιο.

Πολ Πογκμπά


Ο ίδιος ο Γούντγουορντ απευθυνόμενος και προς τους φιλάθλους έδωσε και μία σημαντική πτυχή: "Είμαστε τυχεροί διότι είμαστε σε πιο καλή κατάσταση από άλλες ομάδες, όμως και εμείς έχουμε επηρεαστεί. Δεν είμαστε άτρωτοι". Ίσως η λέξη τυχεροί να μην 'κολλάει' για μία ομάδα με το μέγεθος και το brand name της Mάντσεστερ. Μέσα σε ένα διάστημα 15 ετών η Γιουνάιτεντ έχει δώσει 1.5 δις σε πληρωμές, ομόλογα, προμήθειες για μάνατζερ και ότι άλλο κόστος μπορεί να υπήρξε. Η Γιουνάιτεντ έχει δοκιμαστεί σε ένα οικονομικό επίπεδο που λίγοι σύλλογοι θα άντεχαν. Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι όμως πως την εποχή των Γκλέιζερς έχουν δαπανήσει 1 δις στην μεταγραφική αγορά. Σε πολλές περιπτώσεις πάντως η Γιουνάιτεντ τα έχει φέρει πίσω αυτά τα χρήματα στα ταμεία της με την εμπορική της αξία αλλά και τα έσοδά της.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει ανησυχία για τις ομάδες που ξοδεύουν και ξοδεύουν σαν να μην υπάρχει αύριο. Χρήματα που δεδομένα θα έχουν πρόβλημα να καλύψουν ειδικά δε εάν δεν επιτραπούν σύντομα να γυρίσουν φίλαθλοι στα γήπεδα. Οι φίλαθλοι της Γιουνάιτεντ πάντως από την πλευρά τους ανησυχούν για τα μεταγραφικά της ομάδας τους.

Από το restart της σεζόν τον Ιούνιο η Μάντσεστερ έχει παίξει έξι εντός έδρας ματς και είχε και τα ευρωπαϊκά ματς με Κοπεγχάγη και Σεβίλλη. Η απώλεια εσόδων από οκτώ εντός έδρας αναμετρήσεις στο σύνολο φτάνει τα 35 εκατομμύρια. Είναι ένα σημαντικό ποσό στο πλάνο μίας ομάδας και οι ιδιοκτήτες βλέπουν πως κάθε χρόνο τα έσοδά τους μειώνονται.

Από την άλλη όμως δεν εγκατέλειψε το μεταγραφικό της πλάνο. Πλην του Φαν Ντε Μπέεκ είχε στόχο να ενισχυθεί και άλλο. Όμως η πανδημία την επηρέασε και στην υπόθεση της διεκδίκησης του Τζέιντον Σάντσο. Ωστόσο, δεν συμφωνεί με την αξιολόγηση των 120 εκατομμυρίων για τον Σάντσο. Η γερμανική ομάδα όμως δεν δείχνει διατεθειμένη να κάνει πίσω. Έτσι η Μάντσεστερ ή θα πρέπει να δώσει το ποσό ή να περιμένει μέχρι τον Γενάρη για το εναλλακτικό πλάνο με Πέρισιτς, Ντάγκλας Κόστα ή Σαρ.

Η Γιουνάιτεντ έκανε deal 40 εκατομμυρίων για να κλείσει τον Φαν Ντε Μπέεκ από τον Άγιαξ. Όμως οι Τσέλσι, Σίτι, Λίβερπουλ και ακόμα και οι Έβερτον και Τότεναμ δείχνουν να έχουν πιο μεγάλη δυναμική από τους «Κόκκινους» στην αγορά. Η ομάδα του Σόλσκιερ ξεκίνησε τη σεζόν στην Premier με μία ήττα εντός έδρας με 3-1 από την Κρίσταλ Πάλας, ωστόσο υπάρχει η σιγουριά πως μεταγραφικά θα ενισχυθεί και άλλο έως τις 5 Οκτωβρίου, που εκπνέει η μεταγραφική περίοδος. Στη Μάντσεστερ ελπίζουν να κλείσουν έναν αριστερό μπακ ακόμα και έναν επιθετικό όμως ανεξάρτητα από αυτό νιώθουν πως και οι φίλαθλοι και τα ΜΜΕ θα πρέπει να αντιληφθούν πιο καλά και τις συνθήκες και τις δυσκολίες της εποχής.

Ο Γούντγουορντ κάνει... κακό στη Γιουνάιτεντ! | PlanetFootball & Man. United | gazzetta.gr

Οι χειρισμοί του Γούντγουορντ προκαλούν ανησυχία
Οι χειρισμοί της Μάντσεστερ τα τελευταία χρόνια βέβαια έχουν δώσει... πάτημα στους φιλάθλους της για να ανησυχούν. Η διοίκηση και η ομάδα θεωρεί πως τώρα είναι σε μία πιο καλή και δυνατή θέση και με τον Σόλσκιερ στον πάγκο έχουν βελτιώσει πολλά πράγματα και σε σχέση με την περίοδο με τον Μουρίνιο. Από την άλλη αυτή η ομάδα δαπάνησε 80 εκατομμύρια για τον Χάρι Μαγκουάιρ, που μπορεί να ήταν σταθερός αλλά δεν... μεταμόρφωσε την αμυντική της γραμμή. Ο Φαν Ντε Μπέεκ είναι ένας ταλαντούχος παίκτης και θα βοηθήσει στο κέντρο μαζί με Πογκμπά και Φερνάντες. Ήταν όντως όμως η προτεραιότητα ένας ακόμα καλός μέσος; Ο χρόνος θα δείξει.

Υπάρχει και μία κουβέντα γύρω από τη διαχείριση της ομάδας. Επίσης θα πρέπει να δοθεί εξήγηση γιατί δεν αποκτήθηκε ένας ακόμα μπακ. Αντίθετα Τζόουνς, Σμόλινγκ και Ρόχο υπέγραψαν πολυετή συμβόλαια στο διάστημα από τον Μάρτιο του 2018 έως τον Φλεβάρη του 2019. Ο Τζόουνς έπαιξε 135 λεπτά πέρυσι στην Premier. Πως γίνεται αυτή η ομάδα να έχει τρεις τοπ τερματοφύλακες - Ντε Χέα, Ρομέρο και Χέντερσον - αλλά όχι βάθος σε άλλες καίριες θέσεις;

Δεν είναι εύκολο να διώξεις τον Τζόουνς, τον Σμόλιγνκ, τον Ρόχο, τον Νταλότ ή τον Λίνγκαρντ, όταν έχουν τόσο μεγάλα συμβόλαια που δεν θα τα βρουν αλλού. Ανεξάρτητα από την έλλειψη σωστής κρίσης για να κλείσουν τέτοια συμβόλαια εδώ αμφισβητείται και ο τρόπος που κινείται η Γιουνάιτεντ στην αγορά.

Image result for γουντγουορντ planet gazzetta"

Οι άλλες ομάδες προνοούν, έχουν αποφασιστικότητα και προσαρμόζονται στα μεταγραφικά δεδομένα. Η Μάντστεστερ δεν το κάνει σε αυτόν το βαθμό. Επίσης μπορούν να... ξεφορτώνονται σωστά παίκτες που δεν τους κάνουν. Ακόμα και τα πολλά λεφτά που δόθηκαν στον Αλέξις Σάντσες είναι θέμα. Η συζήτηση αυτή λοιπόν επανέρχεται στη σωστή βάση με την διαπίστωση πως η Μάντσεστερ χρειάζεται ένα επιτελικό στέλεχος για τις μεταγραφές, έναν διευθυντή ποδοσφαιρικού τμήματος, ικανό να σηκώσει τέτοιο βάρος. Επίσης να φτιάξει μία νέα και σωστή αλλά και μακροχρόνια φιλοσοφία γύρω από το ρόστερ της και τις μεταγραφές της. Ξαναγυρίζουμε δηλαδή στα όσα ίσχυαν...

Δεδομένα η ομάδα έχει ένα όραμα κι ένα καλύτερο πλάνο τώρα σε σχέση με το παρελθόν. Η ομάδα χρειάζεται πολύ καλό σκάουτινγκ, σωστή κρίση για καλές συμφωνίες, εντοπισμός των καλών ταλέντων και των ευκαιριών και όχι μόνο η προσπάθεια του Σόλσκιερ. Προφανώς και όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν με την ήττα από την Πάλας. Ούτε με την όποια σύγκριση με τη νίκη της Σίτι με τη Γουλβς.

Η Γιουνάιτεντ εκτός από μεταγραφές θέλει και ικανό προσωπικό που να ξέρει την αγορά και να τη βοηθήσει. Η αδυναμία των Λίντελοφ, Σο και Μαγκουάιρ στο ένας εναντίον εντός είναι εμφανής και θα της στοιχίσει. Ακόμα η εικόνα του Τζέιμς ή η έλλειψη σταθερότητας του Πογκμπά, που είναι από τους πιο ακριβούς παίκτες στον κόσμο και περιμένει περισσότερα από εκείνον.

Ακόμα και χωρίς νέα αποκτήματα η Γιουνάιτεντ θα έπρεπε να είχε πιο καλή εικόνα με την Πάλας. Σε αυτήν την περίπτωση και ο Σόλσκιερ και οι παίκτες του δεν στάθηκαν στο ύψος τους. Όλοι τους πρέπει να αποδείξουν πολλά φέτος. Η Πάλας πήρε τη νίκη γιατί είχε πιο καλό επίπεδο ετοιμότητας, ήταν πιο οργανωμένη και ως σύνολο είχε πιο καλή εικόνα.

Η αγορά παικτών δεν μπορεί να είναι το μόνο plan B της Μάντσεστερ. Γενικά οι ομάδες σε αυτές τις δύσκολες εποχές θα πρέπει να μάθουν να βελτιώνονται και να εξελίσσονται με το διαθέσιμο ρόστερ τους και με τα... όπλα που έχουν. Για αυτό και το πρόζεκτ μίας ομάδας και η εξειδίκευση των στελεχών της είναι τόσο σημαντικά. Όποιον και να έχεις στον πάγκο σου, τον Γκουαρδιόλα ή τον Κλοπ, πάντα ο χρόνος δείχνει το τι έκανες σωστά και τι όχι. Παίζει πάντα ρόλο για τον προπονητή και τον ποιον έχει δίπλα του.

Το συναισθηματικό ξέσπασμα του Εβρά στο Instagram για την ομάδα προκάλεσε αναμφίβολα αντιδράσεις. Ο Γάλλος στάθηκε στην τωρινή περίοδο και το πως... χαλάει την δυναστεία του Φέργκιουσον και όλων των θετικών για την Μάντσεστερ. "Κάποιοι άνθρωποι θέλουν να καταστρέψουν αυτήν την παράδοση και τη δυναστεία της ομάδας. Αυτήν την κληρονομιά. Γιατί; Για τα λεφτά; Είμαστε καλύτεροι από αυτό", σχολίασε.

Πρωταθλήτρια μόνο στο... lockdown

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που η Μάντσεστερ άκουσε καλά σχόλια για τις ενέργειές της την περίοδο του κορονοϊού. Για την ενέργεια του Ράσφορντ με δωρεάν γεύματα στα σχολεία, αλλά και την καμπάνια του να μειωθεί η παιδική φτώχεια. Ή με την ενέργεια της ομάδας να καλύψει το κόστος του ταξιδιού των φιλάθλων στην Αυστρία. Επίσης η στήριξη του προσωπικού και η διασφάλιση των συνθηκών της δουλειάς του και των πληρωμών του.

Επίσης ότι προέτρεπε τους υπαλλήλους της να βοηθούν εθελοντικά την κατάσταση σε αντίθεση με πολλές άλλες ομάδες. Επίσης και το ίδρυμα της ομάδας βοήθησε πολλές κοινότητες. Η Γιουνάιτεντ αναφερόταν ως η πρωταθλήτρια του lockdown με την προσφορά της. Εάν όλη αυτή η προσπάθεια είχε συνδυαστεί και με ένα πολύ καλό πλάνο για την ομάδα όλα θα ήταν αρμονικά. Όμως όχι. Η Μάνστεστερ κινδυνεύει να χάσει τις όποιες πιθανότητες για τους παίκτες που θέλει στην αγορά. Κι αυτή η εξέλιξη είναι ένας συνδυασμός: θέμα πλάνου και χειρισμών αλλά και της εποχής του κορονοϊού που επηρέασε τον σύλλογο.

 

Τελευταία Νέα