Κύκλος βίας και ρατσισμού στην Αγγλία!

Κύκλος βίας και ρατσισμού στην Αγγλία!

bet365

Οι επιθέσεις του Λονδίνου δείχνουν ότι το πρόβλημα του ρατσισμού και στο αγγλικό ποδόσφαιρο δεν πρέπει να αγνοηθεί... Ο κύκλος της βίας πρέπει να κλείσει.

Πριν μια 20ετία περισσότεροι από 1.000 Άγγλοι οπαδοί είχαν συλληφθεί και... εκδιωχθεί για την ανάρμοστη συμπεριφορά τους στο Euro 2000. Είχαν επιτεθεί σε Γάλλους, Τούρκους στις Βρυξέλλες προτού υπάρξει νέος κύκλος έντασης με Βέλγους και Γερμανούς. Οι εικόνες ήταν άσχημες και οι Άγγλοι αναζητούσαν τις αιτίες. Η καταδίκη ήταν το πρώτο βήμα, αλλά μόνο

Στην συνέχεια ήρθε η καταδίκη των γεγονότων από τους πολιτικούς, όμως μόνο ο Ρόι Χάτερσλεϊ, άνθρωπος που δραστηριοποιείται στα κοινά και την πολιτική είπε την ωμή αλήθεια. «Όσοι έχουν την δύναμη έχουν και την ευθύνη. Ακόμα και μέρος των ΜΜΕ. Το ποδόσφαιρο παρέχει τη δυνατότητα σε στενόμυαλους σοβινιστές να δείχνουν τη βίαιη αποστροφή τους για ξένους. Μία συμπεριφορά που συχνά ενθαρρύνεται από πολιτικούς και δημοσιογράφους», έγραψε σχετικά. "Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία, την παιδεία και τον πολιτισμό και εάν χρειαστεί να αλλάξουμε και τον Νόμο. Τα όσα έχουν γίνει ακόμα και σε αγγλικό έδαφος μας το δείχνουν αυτό».

Πριν λίγες ημέρες το Λονδίνο έζησε σκηνές βίας. Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, η αστυνομία διαχώρισε δύο ομάδες περίπου 100 ανθρώπων η κάθε μια, με τη μία να φωνάζει "Black Lives Matter" (Οι ζωές των μαύρων μετράνε) και αυτή των ακροδεξιών ρατσιστικά συνθήματα. Συμπλοκές, φωτιές, μπουκάλια και εικόνες ντροπιαστικές… Στο επίκεντρο της βίας βρέθηκαν και άνθρωποι που είναι οπαδοί του ποδοσφαίρου, όπως αποκαλύπτει ο Guardian και ο Σον Ινγκλ.

«Ήταν κάτι που έγινε εμφανές από τα συνθήματα και τα τραγούδια τους. Συνθήματα ακόμα και κατά των Γερμανών. Στην Αγγλία η ρητορική που αναπτύσσεται κατά των μεταναστών, της Ευρώπης και των ξένων δεν βοηθάει την κατάσταση. Όπως επίσης οι χειρισμοί ορισμένων πολιτικών αλλά και ΜΜΕ πάνω σε αυτό το θέμα. Δείχνουν να ανεβάζουν τους τόνους και να ωθούν με τον τρόπο τους καταστάσεις βίας» τονίζει ο Guardian.

Ο χουλιγκανισμός στο ποδόσφαιρο

Υπό κάποια έννοια τα πράγματα έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο χουλιγκανισμός στην Αγγλία είναι σε πτωτική πορεία με 1.381 συλλήψεις σε χούλιγκανς πέρυσι, που είναι 55% κάτω σε σχέση με το 2010-2011.

Υπάρχει όμως αυξημένος δείκτης για κρούσματα βίας λόγω φυλετικών διαφορών και για ρατσιστική έξαρση σε ποδοσφαιρικά ματς ή σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με αυτά. Πέρυσι αυτό το νούμερο αυξήθηκε στο 47% και από 131 σε 193 παιχνίδια. Στο 79% είναι περιστατικά που έχουν να κάνουν καθαρά με την διαφορετικότητα της φυλής και του χρώματος.

Όσοι παρακολουθούν τα γεγονότα από κοντά αλλά και πιο ειδικοί θεωρούν πως το "κλειδί για όλες τις φασιστικές και ρατσιστικές ενέργειες στον δρόμο και όχι μόνο είναι να ελέγχονται και να περιορίζονται. Σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλώνουν, διογκώνονται και εξελίσσονται σε ένα τεράστιο θέμα".

Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, Κρις Αλέν, σημειώνει πως "η βάση των ρατσιστικών δράσεων πολλές φορές γίνεται πιο δυνατή επειδή έχει πάντα συγκεκριμένο στόχο και αφοσίωση πάνω σε αυτό που θέλει να πετύχει". Στην Αγγλία μάλιστα υπάρχουν συγκεκριμένα κινήματα ακόμα και εντός των τάξεων των ποδοσφαιρικών οπαδών που είναι κατά των Μουσουλμάνων.

Η ειρωνεία βέβαια είναι πως σε μία χώρα με ρατσιστική έξαρση, υπάρχουν διεθνείς στην Αγγλία που κάνουν την διαφορά, όπως ο Μάρκους Ράσφορντ που προσέφερε 3 εκατ. γεύματα σε ανθρώπους που παλεύουν με τον κορονοϊό. Ο Ραχίμ Στέρλινγκ μίλησε με πολύ ωραία λόγια για την απουσία μαύρων ανθρώπων στην υψηλή ιεραρχία του ποδοσφαίρου. Ο Σάουθγκεϊτ ως τεχνικός της Εθνικής Αγγλίας στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να πάψουν να υφίστανται οι διαχωρισμοί σε κάθε επίπεδο και ότι είναι η πιο μεγάλη πρόκληση. Σημείωσε πως αυτό πρέπει να γίνει και σε κοινωνικό επίπεδο. Ένα σημάδι αισιοδοξίας είναι πως όσοι ενεπλάκησαν πρόσφατα σε σοβαρά περιστατικά βίας δεν θα γλιτώσουν, εάν δεν έχουν συλληφθεί ήδη.

Δικηγόρος που τονίζει ότι γνωρίζει τα γεγονότα επισήμανε πως οι τακτικές της αστυνομίας εκείνη την ημέρα ήταν αμυντικές και ότι δεν επεδίωξε να επιτεθεί. Επίσης πως οι υπαίτιοι των επεισοδίων μπορεί να φυλακιστούν από 12 έως 24 μήνες. Όμως δεν αποδίδονται πάντα κατηγορίες και υπάρχουν περιπτώσεις που αφήνονται ελεύθεροι.

Ο νέος κύκλος της οικονομικής κρίσης δυστυχώς ενισχύει ξανά φαινόμενα βίας και ρατσισμού. Υπάρχουν και περιστατικά εκτός Αγγλίας όπως ο πιτσιρικάς (8 ή 9 ετών) που είδε τον πατέρα του να δέχεται επίθεση από Γερμανούς οπαδούς στο Nations League στην Πορτογαλία.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Αγγλία; Αυτή που πηγαίνει μπροστά κι έχει σωστή λογική και μία που είναι αυτοκαταστροφική με ρατσιστικά κρούσματα αλλά κι επιθέσεις στον δρόμο αλλά και μέσω social media. Είναι κύκλος που πρέπει να κλείσει.

 

Τελευταία Νέα