Νάγκελσμαν vs Μουρίνιο: Μάχη δύο εποχών!

Νάγκελσμαν vs Μουρίνιο: Μάχη δύο εποχών!

bet365

Νάγκελσμαν vs Μουρίνιο στο δεύτερό τους ραντεβού και ο Special One θέλει να αποδείξει πως ο... μικρός θέλει ακόμα αρκετά μαθήματα!

Στα 32 του χρόνια ο τεχνικός της Λειψίας είναι 25 χρόνια πιο νέος από τον συνάδελφό του στην Τότεναμ. Η αναμέτρηση του Champions League είναι σαν μάχη δύο εποχών. Η Τότεναμ θα κάνει τα πάντα για την ανατροπή το βράδυ της Τρίτης στη Λειψία και ο Μουρίνιο θα δει κάτι που μπορεί να του φανεί γνώριμο. Τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν, τον νεαρό τεχνικό της Λειψίας. Θα δει έναν άνθρωπο με τρομερό κίνητρο που ήθελε πολύ να γίνει επαγγελματίας παίκτης, αλλά η καριέρα του τερματίστηκε πρόωρα. Που άφησε την δουλειά του στο Πανεπιστήμιο για να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Που σε τόσο μικρή ηλικία είναι από τους κορυφαίους τεχνικούς της γενιάς του.

Ο Μουρίνιο με άλλα λόγια μπορεί να δει την εκδοχή του σε πιο νέα ηλικία. Τον ίδιο πιο νέο. Ο Τιμ Βίζε, άλλοτε γκολκίπερ, έχει δώσει στον Νάγκελσμαν το προσωνύμιο «Ο μικρός Μουρίνιο». Του το είχε δώσει όταν ήταν βοηθός προπονητή στην Χόφενχαϊμ. Και ίσως αυτό να παίζει ρόλο στην πνευματική προετοιμασία του Μουρίνιο.

Το ποδόσφαιρο αυτήν την στιγμή στο πιο υψηλό του επίπεδο έχει το γερμανικό στοιχείο και την γερμανική σχολή να κυριαρχούν. Τη σχολή με το σκληρό και έντονο πρέσινγκ και τις γρήγορες εναλλαγές σε θέσεις αλλά και στην μεταφορά μπάλας. Η Λίβερπουλ του Κλοπ είναι το απόλυτο παράδειγμα. Ένας από τους πρωτοπόρους ήταν ο Ραλφ Ράνγκνικ, που μετά από θητείες σε Στουτγκάρδη, Σάλκε, Χόφενχαϊμ και δύο φορές στην Λειψία, είναι τώρα επικεφαλής του τμήματος ποδοσφαίρου και όχι μόνο στην Ζάλτσμπουργκ.

Image result for νάγκελσμαν gazzetta

Σε συνέντευξή του στην «Blizzard» ο ίδιος έβαλε κάτω και ξεκαθάρισε τις Αρχές που διέπουν τον τρόπο παιχνιδιού του: «Το βασικό είναι να προσδώσεις στην ομάδα το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της. Η ομάδα πρέπει να δρα και όχι να αντιδρά. Πρέπει να καθορίζεις εσύ τον ρυθμό και το που θα πάει η μπάλα. Μέσα από την ομάδα και την συνεργασία. Ο στόχος είναι να έχεις υπεραριθμία στον αντίπαλο και να ελέγχεις τον ρυθμό και την κυκλοφορία της μπάλας χωρίς να κάνεις φάουλ ή τουλάχιστον περιττά φάουλ.

Καλό είναι για το τρανσίζιον και την σωστή μεταφορά της μπάλας να έχεις τρεις παίκτες. Θα πρέπει όταν χάνεις την μπάλα να την ανακτάς ακόμα και σε δευτερόλεπτα. Να έχεις επιθετικό και έντονο πρέσινγκ. Όταν ξαναπαίρνεις την μπάλα να παίξεις γρήγορα μπροστά. Να παίξεις κάθετα και προς το τέρμα. Να εκπλήξεις και να αποδιοργανώσεις τον αντίπαλό σου. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα πρέπει να βγάλεις επίθεση».

«Στην Χόφενχαϊμ κάναμε σχετικά έρευνα για το πως θα έπρεπε να παίζουμε. Με σχέδιο να μπορείς να σκοράρεις οκτώ δεύτερα μετά την επανάκτηση της μπάλας. Αφότου έχεις ξαναπάρει κατοχή δηλαδή. Στην προπόνηση είχαμε ρολόι για την σχετική καταμέτρηση. Ο στόχος ήταν να σκοράρουν σε 10 δεύτερα. Ο Κλοπ είχε πει ότι ο κορυφαίος πλέιμεικερ είναι αυτός που είναι ο ιδανικός στην ολοκληρωμένη κόντρα επίθεση. Έτσι η ομάδα μαθαίνει να τρέχει πιο καλά, να σπριντάρει, να ανακτά γρήγορα την μπάλα και να βάζει γκολ», συμπληρώνει.

Πριν την πρόσληψη του Νάγκελσμαν ο Ράνγκνικ τον είχε χαρακτηρίσει το «κορυφαίο προπονητικό ταλέντο στην Γερμανία». Ανοιχτόμυαλος, με σωστές σκέψεις και που δουλεύει μεθοδικά και σκληρά. Οι Γερμανοί μπήκαν σε διαδικασία να αλλάξουν την αντίληψή τους γύρω από το ποδόσφαιρο και να προοδεύσουν.

Ο Νάγκελσμαν υπό αυτήν την έννοια είχε άλλη αφετηρία από τον Μουρίνιο. Ο τεχνικός της Λειψίας ξεκίνησε την προπονητική του διαδρομή με άλλα δεδομένα σε σχέση με τον Μουρίνιο που αρχικά είχε πιο επιθετικό στιλ επηρεασμένος από την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ για να προσαρμοστεί διαφορετικά στην συνέχεια.

Στο ευρωπαϊκό της ξεκίνημα η Χόφενχαϊμ του Νάγκελσμαν έδειχνε πιο "αγαθή" και πιο αφελής, κερδίζοντας μόνο ένα από τα 14 της παιχνίδια. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί πως έκανε πολλές αλλαγές στην ομάδα στην μετάβασή της από το πρωτάθλημα στην Ευρώπη. Επίσης ότι ήταν πολύ επιθετική και δεν είχε σωστή ισορροπία. Ο Νάγκελσμαν έχοντας στο μυαλό του και το μοντέλο του Κλοπ στην Λίβερπουλ ήθελε την ομάδα του να είναι λιγότερο διστακτική και περισσότερο ουσιαστική και καλή στις αντεπιθέσεις.

Image result for μουρίνιο gazzetta


Όμως σε όλο αυτό το πλάνο είχε και τις δικές του "πινελιές". Όπως τόνιζε ο εξτρέμ Λουκμαν ότι κάνει ο 32χρονος δεν είναι τυχαίο. Όλα γίνονται με συγκεκριμένο σκοπό. Ο Έμιλ Φόσμπεργκ εξηγεί πως «πάντα σκέφτεται όλα όσα χρειάζονται. Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη. Τα σκέφτεται όλα στο παιχνίδι της ομάδας. Από το τι θα κάνεις με την μπάλα μέχρι και το τι πρέπει να κάνεις χωρίς αυτήν. Σκέφτεται την κίνηση χωρίς την μπάλα, το πως να ανοίγουμε χώρους και γενικότερα τα πάντα. Πάντα έχει σχέδιο για ότι συμβεί».

Ο Μουρίνιο από την άλλη θεωρεί τις κινήσεις με προγραμματισμό και το πλάνο αναξιόπιστα. Δεν θεωρεί ότι έχει αξία και σημασία να προγραμματίζεις κάθε κίνηση. Τα παλιά τρικ του Μουρίνιο και το να βασίζεται και στο τυχαίο και όχι στο οργανωμένο παιχνίδι ίσως τον βοηθούν έως ένα σημείο. Όμως ο προπονητής της Λειψίας έχει άλλα αυτού και το στιβαρό αγωνιστικό του σχέδιο είναι ένα από αυτά. Μία μάχη λοιπόν δύο εποχών και δύο σχολών με μεγάλο ενδιαφέρον. Η πρώτη μάχη είχε άρωμα… γερμανικό, η αποψινή;

 

Τελευταία Νέα