Σαχτάρ, η... Σελεσάο της Ουκρανίας!

Gazzetta team
Σαχτάρ, η... Σελεσάο της Ουκρανίας!

bet365

Η Σαχτάρ μπαίνει στο Champions League, θέλει να... σοκάρει τη Σίτι και σύμμαχος οι Βραζιλιάνοι της, που την έχουν μετατρέψει στην κορυφαία ομάδα της Ουκρανίας.

Eκτοπίστηκε από την έδρα της την τελευταία πενταετία και η φρίκη του πολέμου ήταν η αιτία! Από το 2014 κι έπειτα η Σαχτάρ δημιούργησε νέα έδρα, ευελπιστώντας πως το Χάρκοβο θα είναι το ιδανικό «σπίτι». Μπορεί να έχασε το απίθανο Ντόνμπας Αρίνα, ωστόσο παραμένει η κορυφαία ομάδα της Ουκρανίας στον νέο αιώνα! Παράλληλα, η Σαχτάρ εξακολουθεί να είναι ο παράδεισος για τους ταλαντούχους Βραζιλιάνους. Ετσι, ο κόουτς, Λουίς Κάστρο έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δέκα (!). Αρχή από τον πρώην φορ της Σάντος, τον Ζούνιορ Μοράες, ο οποίος πήρε τον Μάρτιο την Ουκρανική υπηκοότητα. Ακολουθεί ο πρώην παίκτης της Σάντος, Μάρλος, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην Ουκρανία τον Οκτώβριο του 2017.

O αρχηγός της U20 της Βραζιλίας, Βιτάο, επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μπραντάο, ο οποίος άνοιξε το μονοπάτι για την Ουκρανία το 2002. Οι Βραζιλιάνοι δεν έγιναν της... μόδας τα τελευταία χρόνια στη Σαχτάρ, αφού τη στρατηγική για τις μεταγραφές από τη Ν. Αμερική υιοθέτησε ο Μιρτσέα Λουτσέσκου το 2004. Ηταν πρόθυμος να δημιουργήσει μια πιο τεχνική ομάδα και η οικονομική υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου προέδρου, Ρινάτ Αχμέτοβ στάθηκε σύμμαχος για την εκτόξευση. Αλλωστε, το να παίξεις στην Ουκρανία ποτέ δεν ήταν κάτι εύκολο, οπότε το οικονομικό κίνητρο ήταν ικανό για σημαντικές μεταγραφές. Χωρίς αυτή τη στρατηγική η Σαχτάρ δεν θα είχε καταφέρει να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του Αχμέτοφ για έναν ευρωπαϊκό τίτολο. Οι πέντε Βραζιλιάνοι ήταν μπροστάρηδες στην κούπα του 2009. Λουίζ Αντριάνο και Τζάντσον ήταν οι σκόρερ κόντρα στη Βέρντερ Βρέμης. Ο Φερναντίνιο ήταν ο ογκόλιθος στα χαφ, ο Γουίλιαν έκανε άνω - κάτω την αριστερή πλευρά. Η Σαχτάρ έχει παραχωρήσει σε μεγαλύτερα club παίκτες όπως ο Ελάνο, ο Ντάγκλας Κόστα, ο Μπερνάρντ και ο Φρεντ.

Μπορεί ο Λουτσέσκου να αποχώρησε το 2016, ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει, με την ομάδα να χρησιμοποιεί την ίδια συνταγή, ακόμα κι αν πολλές φορές τα υλικά δεν είναι τα ποιοτικότερα. Ο 19χρονος Τετέ είναι ένα μεγάλο ταλέντο, μπορεί να μην είχε παίξει ούτε ματς με τη Γκρέμιο, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τη Σαχτάρ να δαπανήσει 15 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Μόλις στην 5η του παρουσία χάρισε το ουκρανικό κύπελλο στη Σαχτάρ, αλλά και με το γκολ του κόντρα στη Ντιναμό σφράγισε τον τίτλο! Εντυπωσιακός αριστεροπόδαρος, ο «τυφώνας» αποτελεί μια σοβαρή απειλή από τα δεξιά!

«Πιστεύουμε ότι είναι το μέλλον μας, ότι ο Τέτε θα εξελιχθεί σε ένα μεγάλο αστέρι», δήλωσε ο CEO της Σαχτάρ, Σεργκέι Πάλκιν, ο οποίος τον βλέπει ως την σπονδυλική στήλη της Σαχτάρ για τα επόμενα χρόνια. Ενα από τα... μυστικά των Ουκρανών; Η υπομονή! Για να αποκτήσει πάντως μια ομάδα τον Τετέ απαιτούνται 150 εκατ. ευρώ! Ο Τάισον ήταν στην πόρτα της εξόδου, είχε φτάσει η στιγμή για μια μεγάλη μεταγραφή, αλλά η Σαχτάρ αρνήθηκε να τον παραχωρήσει στη Μίλαν με λιγότερα από 30 εκατ. ευρώ «Συγχαρητήρια για το τέλος του ονείρου» έγραψε ο 31χρονος. Ωστόσο, δεν τον πήρε από κάτω και η απογοήτευσή του μετατράπηκε ξανά σε δίψα για επιτυχία. Ηταν μέλος της Εθνικής Βραζιλίας στο Μουντιάλ, αλλά σίγουρα δεν είναι η μοναδική ανταμοιβή.

Μπορεί να μην τράβηξε την προσοχή όσο ο Τέτε, μιας και ήρθε από την Εστορίλ, ωστόσο ο Μάρκος Αντόνιο ξέρει πως θέλει να πετύχει. Ο 19χρονος Βραζιλιάνος είναι πολύ γρήγορος, ξέρει να τρυπά τις άμυνες και η αίσθηση που υπάρχει είναι πως μπορεί να δώσει περισσότερα από τον 22χρονο Μαϊκόν. Κάποιοι τον συγκρίνουν με τον Φρεντ, αλλά ο ίδιος έχει ως πρότυπο τον Καζεμίρο, αλλά και τον Κουτίνιο. Ντεντίνιο (30, επιθετικός), Πάτρικ (28, χαφ), Μαϊκόν (22, χαφ), Σιπριάνο (20, φορ), Ισμαϊλι (29, αρ. μπακ), Βιτάο (19 στόπερ), Ντόντο (20, δεξιός μπακ), Μάρλος (31, φορ), Μοράες (32, φορ) αποτελούν τη... Σελεσάο της Ουκρανίας.

 

Τελευταία Νέα