Νάπολι, ένα 90λεπτο πριν το... 000

Νάπολι, ένα 90λεπτο πριν το... 000

bet365

Οι Παρτενοπέι απογοήτευσαν στον πρώτο προημιτελικό του Europa League με την Αρσεναλ και ο Παναγιώτης Παλλαντζάς γράφει για μια σεζόν που δείχνει ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες.

«Ο πρόεδρος μας είχε πει ότι θα πρέπει να κάνουμε κάτι που θα προκαλέσει θόρυβο και θα σοκάρει, με την καλή έννοια, τον κόσμο μας. Σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο, τον Νέντβεντ και τον Μαρότα, τους είπα ότι έχουμε δύο επιλογές: Ή παίρνουμε τον Ικάρντι και κάνουμε άνω-κάτω την Ιταλία ή θα με αφήσετε να σας πω αυτό που θέλω και δεν θα με σταματήσετε μόλις ακούσετε το όνομα»... Τα παραπάνω είναι λόγια του Φάμπιο Παράτιτσι, αναφερόμενος στο πώς δόθηκε τελικά η εντολή ή το ΟΚ του Αντρέα Ανιέλι για την επιχείρηση Κριστιάνο Ρονάλντο. Δεν περιμένει κανείς από τον Κάρλο Αντσελότι να πει στον Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις να απαντήσει με τον Λιονέλ Μέσι, αλλά η συζήτηση που θα κάνουν στη Νάπολι στο τέλος της σεζόν, ή και νωρίτερα αν τελικά δεν πετύχουν την ανατροπή με την Αρσεναλ σε έξι μέρες, σε ένα τέτοιο πνεύμα θα πρέπει να είναι. Η Νάπολι έχει ανάγκη από μια αλλαγή στην πολιτική της, χρειάζεται ένα καλοκαίρι που θα σοκάρει, με την καλή έννοια, τον κόσμο της. Ενα καλοκαίρι, στο οποίο ο πρόεδρος θα πρέπει να αφήσει τα λόγια και να προχωρήσει επιτέλους σε πράξεις. Οπως και ο προπονητής...

Ο Ντε Λαουρέντις πέρασε ήρεμα τον Ιανουάριο χάρη στη σχεδόν νεκρή μεταγραφική περίοδο για την Ιταλία, άρα κανείς δεν του ζήτησε κάτι όπως τα προηγούμενα χρόνια, για να φτάσουμε αρχές Φεβρουαρίου και να κάνει τις καθιερωμένες δηλώσεις του: «Αν είχα τα λεφτά της Γιουβέντους θα έπαιρνα κι εγώ επτά σερί πρωταθλήματα» και «φυσικά και θα μου άρεσε να παίξουμε στον τελικό του Europa League με τον Σάρι, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι ακόμη προπονητής της Τσέλσι όταν έρθει η ώρα του τελικού». Στο να δικαιολογεί τα πρωταθλήματα της Γιούβε, δηλαδή το γεγονός ότι δεν μπορεί να τη νικήσει, ή στο να ειρωνεύεται, να ρίχνει καρφιά, ο ADL είναι πολύ δυνατός. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν αρκεί όμως, πλέον. Ή τουλάχιστον δεν θα πρέπει να αρκεί στη Νάπολι, η οποία βλέπει έναν κύκλο να κλείνει. Και αν το βράδυ της Πέμπτης που έρχεται, το San Paolo δεν πανηγυρίζει, αυτός ο κύκλος θα κλείσει με άσχημο τρόπο, με άσχημη τελευταία εικόνα.

Με δεδομένο ότι το 3-0 της Γιουβέντους επί της Ατλέτικο είναι πρόσφατο, οι Ιταλοί προσπαθούν να μπουν σε ένα ανάλογο mood για τη Νάπολι, να φτιάξουν ένα κλίμα πίστης ή αισιοδοξίας, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι η Αρσεναλ εκτός έδρας δέχεται πάντα γκολ. Θα μπορούσαν, φυσικά, να προβληματίζονται περισσότερο για την εικόνα των Παρτενοπέι το τελευταίο διάστημα (ειδικά), αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Η Νάπολι έχει έναν "τελικό" μπροστά της σε έξι μέρες, οπότε μέχρι τότε θα πάει με κλίμα... πανστρατιάς και βλέπουμε... Ακόμη κι αν συμβεί η ανατροπή όμως και η ομάδα βρεθεί στους "4" του Europa League, έχοντας πάρει την κατάλληλη ώθηση ακόμη και για να το κατακτήσει, το καλοκαίρι θα υπάρξουν αλλαγές. Και δεν θα είναι εύκολες.

Τα ρεπορτάζ λένε ότι ο Μέρτενς είναι προς πώληση και ο Ντε Λαουρέντις ελπίζει σε μια καλή πρόταση από Αγγλία. Εχει προηγηθεί, από τον Ιανουάριο, η αποχώρηση του Χάμσικ που προτίμησε να πάει στην Κίνα παίρνοντας το σούπερ συμβόλαιο που του προσφέρθηκε, ενώ ο Ινσίνιε άνοιξε θέμα μεταγραφής με όσα είπε πριν λίγες μέρες. «Είναι πολύ κουραστικό και απογοητευτικό να πλησιάζεις στο να νικήσεις και να μην το κάνεις», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας αυτό που φαίνεται από καιρό: Αν ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις συνεχίσει με την ίδια λογική, η Νάπολι μόνο χειρότερα θα πάει σε βάθος χρόνου. Κι ας μην έχει οικονομικά ανοίγματα, δάνεια κλπ. Το γεγονός ότι οι Ναπολιτάνοι έχουν κουραστεί από τη 2η θέση, θα μπορούσε να μοιάζει με κοπλιμέντο για τη δουλειά που έχει κάνει ο πρόεδρος όλα αυτά τα χρόνια, αλλά πλέον μάλλον με καρφί για αυτή την πολιτική μοιάζει.

Η βαθμολογία λέει ότι η Νάπολι είναι στο -20 από τη Γιουβέντους. Αν κάποιος μείνει σε αυτό, θα κράξει τη Νάπολι. Αν κάποιος δει τη βαθμολογία, θα συνειδητοποιήσει ότι οι Μπιανκονέρι έχουν χάσει μόνο 9 βαθμούς σε 30 ματς, οπότε μάλλον δεν φταίνε οι Ναπολιτάνοι. Δεν μπορεί, επομένως, κάποιος να χρεώσει στον Ντε Λαουρέντις ότι δεν παίρνει το πρωτάθλημα επειδή δεν έβαλε λεφτά τον Ιανουάριο ή επειδή ο Αντσελότι δεν το έχει και ιδιαίτερα ούτως ή άλλως, όπως δείχνει το βιογραφικό του, με τα πρωταθλήματα. Και οι δύο, όμως, θα πρέπει να βλέπουν ότι η νυν κατάσταση, με το νυν ρόστερ, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι Παρτενοπέι με αυτούς τους παίκτες έπιασαν ταβάνι και το καλοκαίρι θα πρέπει να γίνει καλή αναβάθμιση στην ποιότητα. Αρα, για τον Χάμσικ που χάθηκε και τους Ινσίνιε/Μέρτενς/Αλαν που μπορεί να χαθούν, θα πρέπει να έρθουν καλύτεροι. Με τα λεφτά που προσφέρει ο Ντε Λαουρέντις μέχρι τώρα, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Σίγουρα, δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει ένα «καλοκαίρι 100% του Αντσελότι», όπως είπε πριν ένα μήνα ότι θέλει να είναι το προσεχές. Ενα καλοκαίρι, δηλαδή, στο οποίο η ομάδα θα χτιστεί με βάση τις επιλογές 100% του προπονητή της.

Κρίνοντας από όλη την πορεία του Καρλέτο, είναι λογικό να περιμένει κανείς ότι αυτό που θα ζητήσει, θα είναι έτοιμοι παίκτες. Μεγάλοι παίκτες. Ακριβοπληρωμένοι παίκτες. Σε διαφορετική περίπτωση, η Νάπολι θα πρέπει να ζητήσει από τον Αντσελότι να κάνει στα 59 του αυτό που δεν έκανε ποτέ ως τώρα στην καριέρα του: Να μπει στη διαδικασία να χτίσει ομάδα είτε με νεότερους παίκτες είτε με λιγότερο ποιοτικούς. Κι όσο κι αν λατρεύει -όπως λέει- τον ήλιο της Νάπολη και αυτή τη διαφορετική εικόνα που βλέπει καθημερινά, έχοντας συνηθίσει αλλιώς ως άνθρωπος του βορρά, δεν τον βλέπουμε τον Αντσελότι ιδιαίτερα διατεθειμένο ή και κατάλληλο για κάτι τέτοιο. Εδώ, εκτός κι αν έρθουν όλα τούμπα την προσεχή Πέμπτη, τον βλέπουμε να δυσκολεύεται να αλλάξει λίγο ακόμη και τη νοοτροπία της Νάπολι...

 

Τελευταία Νέα