Ο μαθητής Νάγκελσμαν απειλεί τον δάσκαλο Τούχελ

Gazzetta team
Ο μαθητής Νάγκελσμαν απειλεί τον δάσκαλο Τούχελ

bet365

Ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν θέλει να πληγώσει τον μέντορα του, Τόμας Τούχελ, και να βρεθεί στον τελικό του Champions League. Ο Αλέξανδρος Λοθάνο θυμάται τα μαθητικά τα χρόνια των προπονητών Λειψίας και Παρί Σεν Ζερμέν.

Πριν από δώδεκα χρόνια, η Λειψία που απόψε (18/08, 22:00) θα διεκδικήσει την παρθενική πρόκρισή της σε τελικό Champions League, δεν υπήρχε καν ως σύλλογος, αφού επρόκειτο να ιδρυθεί έναν χρόνο αργότερα.

Πριν από δώδεκα χρόνια, η Παρί Σεν Ζερμέν που επίσης θέλει την πρώτη της παρουσία στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, βρισκόταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και έβλεπε τους τίτλους με το κιάλι. Τα πετροδόλαρα από το Κατάρ θα έκαναν την εμφάνισή τους στο προσκήνιο τρία χρόνια αργότερα.

Πριν από δώδεκα χρόνια, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν έβλεπε τα όνειρα του να κάνει καριέρα ποδοσφαιριστή να γίνονται θρύψαλα, όπως το γόνατο του. Ένας σοβαρός τραυματισμός έβαζε πρόωρο τέλος στην προσπάθεια του 21χρονου ξανθομάλλη Βαυαρού κεντρικού μέσου, ο οποίος έδειχνε καλά στοιχεία με την φανέλα της δεύτερης ομάδας της Άουγκσμπουργκ.

«Μετά τον τραυματισμό μου δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με το άθλημα» θυμάται για τα συναισθήματά του το 33χρονο παιδί – θαύμα της προπονητικής, ο νεαρότερος τεχνικός που έχει φτάσει ποτέ σε ημιτελικό Champions League.

«Ήθελα να μείνω μακριά για λίγο, γιατί είχα επενδύσει τόσο πολύ χρόνο σε αυτό. Από την μια ημέρα στην άλλη, η καριέρα μου είχε τελειώσει, γρηγορότερα απ' όσο θα μπορούσα να είχα φανταστεί ποτέ» συμπληρώνει ο Νάγκελσμαν, ο οποίος θεωρεί πως, αν δεν προέκυπτε ο τραυματισμός, θα έκανε μια αξιοπρεπή καριέρα ως ποδοσφαιριστής, χωρίς πάντως να φτάσει πολύ ψηλά.

«ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΣ» ΝΑΓΚΕΛΣΜΑΝ

Η μοίρα, όμως, είχε άλλα σχέδια για τον Γιούλιαν. Και, σε αυτά, έπαιξε κομβικό ρόλο ο τότε προπονητής του στην δεύτερη ομάδα της Άουγκσμπουργκ, Τόμας Τούχελ. «Είχα ακόμα συμβόλαιο με την Άουγκσμπουργκ και γι' αυτό ο Τόμας με πλησίασε και, παρ' ότι δεν είπε: «Θα γίνεις προπονητής», ήταν μια πιο ρεαλιστική απόφαση» εξηγεί ο Νάγκελσμαν για την συζήτηση που έκανε με τον Τούχελ και, στην οποία, του πρότεινε να γίνει ο «κατάσκοπος» του, αναλύοντας τους αντιπάλους της Άουγκσμπουργκ.

Κάπως έτσι ξεκίνησε μια καριέρα που υπόσχεται πάρα πολλά. Μια καριέρα, το αποκορύφωμα της οποίας (μέχρι το επόμενο) φέρνει τον μαθητή Νάγκελσμαν απέναντι στον δάσκαλο Τούχελ να διεκδικεί την παρουσία του σε τελικό Champions League.

«Του είμαι ευγνώμον γιατί μου έβαλε την ιδέα να γίνω προπονητής. Θεωρούσε πως ήμουν ταλαντούχος. Χάρη σε εκείνον, είχα την ευκαιρία να γίνω βοηθός του πρώην προπονητή μου στους Νέους Αλεξάντερ Σμιντ στην ομάδα Κ17 της Μόναχο 1860» συμπληρώνει ο Νάγκελσμαν για την επιρροή του Τούχελ στην καριέρα του, η οποία έκανε άλματα έκτοτε, μέχρι να φτάσει στον προθάλαμο του απόλυτου αγώνα, σε συλλογικό επίπεδο.

ΤΟΥΧΕΛ ΚΑΙ ΓΚΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

Ο νυν προπονητής της Παρί Σεν Ζερμέν, μόλις 13 χρόνια μεγαλύτερος από τον Νάγκελσμαν, είχε επιρροή στον τεχνικό της Λειψίας και στο κομμάτι της ποδοσφαιρικής φιλοσοφίας, αν και ο ξανθομάλλης κόουτς φροντίζει να παίρνει ό, τι του αρέσει από κάθε συνάδελφο και να διαμορφώνει το δικό του στιλ, εξελίσσοντας το συνεχώς.

«Ο Τούχελ είχε μεγάλη επιρροή στην καριέρα μου, όπως και ο Πεπ Γκουαρδιόλα» εξηγεί για την φιλοσοφία του ο Νάγκελσμαν, ο οποίος έχει αντιμετωπίσει τρεις φορές τον μέντορά του και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει καταφέρει να τον νικήσει.

Όλα τα μεταξύ τους παιχνίδια, πάντως, κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Δύο νίκες του Τούχελ ως προπονητής της Μπορούσια Ντόρτμουντ κόντρα στον Νάγκελσμαν της Χόφενχαϊμ (2-1 και 3-1 εντός) και μια ισοπαλία (2-2), από τον Φεβρουάριο του 2016 έως τον Μάιο του 2017.

«Οι αγώνες εναντίον του είναι πάντα ενδιαφέροντες, γιατί έχει μια καλή ποδοσφαιρική ιδέα» λέει για τις αναμετρήσεις του με τον Τούχελ ο Νάγκελσμαν, ο οποίος απέκλεισε Ζοσέ Μουρίνιο (Τότεναμ) και Ντιέγο Σιμεόνε (Ατλέτικο Μαδρίτης) στον δρόμο προς τα ημιτελικά.

Το ίδιο φιλοδοξεί να κάνει με τον Τούχελ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι «δεν μπορούσα να φανταστώ ότι δώδεκα χρόνια αφότου τον προπόνησα, θα τον αντιμετώπιζα στα ημιτελικά του Champions League. Δεν είχαμε επαρκές προπονητικό προσωπικό, ήταν τραυματίας και του ζήτησα να κάνει σκάουτινγκ».

Ο 46χρονος τεχνικός της Παρί Σεν Ζερμέν θεωρεί «δώρο» το γεγονός ότι θα δώσει ημιτελικό Champions League κόντρα στον μαθητή του αλλά, αν μπορέσει, δεν πρόκειται να τον λυπηθεί. Το ίδιο, όμως, σκέφτεται και ο Νάγκελσμαν. «Η προπονητική είναι πλέον το παιχνίδι μου» προειδοποιεί ο νεαρός, ο οποίος το 2017 απέρριψε την πρόταση της Μπορούσια Ντόρτμουντ να διαδεχθεί τον... Τούχελ.

Κοιτάει, άλλωστε, πιο ψηλά. Οι πόρτες της Μπάγερν Μονάχου, της Λίβερπουλ και της Ρεάλ Μαδρίτης, μεταξύ άλλων, θα ανοίξουν διάπλατα όταν αποφασίσει πως το «αγροτικό» του στην Λειψία ολοκληρώθηκε...

 

Τελευταία Νέα