Οι «ασπιρίνες» που έγιναν Βαυαροί

Η Μπάγερν αγωνίζεται στην έδρα της Λεβερκούζεν και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμάται τους ποδοσφαιριστές που έκαναν το αντίθετο δρομολόγιο, πηγαίνοντας από την Μπάι Αρίνα στο Μόναχο.

Χέλμουτ Βινκλχόφερ
Η Μπάγερν ήταν η πρώτη ομάδα στην καριέρα του, όμως η παρθενική του σεζόν στο Μόναχο δεν ήταν επιτυχημένη. Έτσι, το 1982 ο Γερμανός αμυντικός πήρε μεταγραφή στη Λεβερκούζεν. Με τις «ασπιρίνες» είχε τρεις γεμάτες χρονιές, με αποτέλεσμα το 1985 οι Βαυαροί να τον κάνουν ξανά δικό τους. Ο Βινκλχόφερ αγωνίστηκε για πέντε χρόνια στην Μπάγερν (κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα), όμως το 1990 αποχώρησε από την ενεργό δράση, σε ηλικία 29 ετών, λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού.

Αλόις Ράινχαρτ
Η Νυρεμβέργη ήταν η πρώτη ομάδα, που έκανε «όνομα» ο Γερμανός αμυντικός, όμως η Μπάγερ Λεβερκούζεν ήταν εκείνη που το σημάδεψε και έκανε σπουδαία καριέρα. Ο Ράινχαρτ αγωνίστηκε για μία επταετία στη Μπάι Αρίνα (1984-1991) και ήταν από τους βασικούς συντελεστές στην κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1988. Η παρουσία του στη Λεβερκούζεν τον έχρισε διεθνή με τη Δυτική Γερμανία, ενώ το 1992, σε ηλικία 31 ετών, πήρε μεταγραφή για την Μπάγερν. Στο Μόναχο αγωνίστηκε μόλις για μία σεζόν, η οποία ήταν και η τελευταία στην καριέρα του.

Ζορζίνιο
Οι μοναδικοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι που αγωνίστηκε στην καριέρα του ήταν η Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Μπάγερν Μονάχου. Το 1989 έφυγε από την πατρίδα του και πέρασε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, προκειμένου να αγωνιστεί στις «ασπιρίνες». Ο Βραζιλιάνος δεξιός μπακ-χαφ είχε τρεις εκπληκτικές χρονιές με την ομάδα και στη συνέχεια υπέγραψε στην Μπάγερν Μονάχου. Στους Βαυαρούς αγωνίστηκε για τρία χρόνια, επίσης, όμως ο έντονος ανταγωνισμός στη θέση του δεξιού μπακ τον έφερε πολλές φορές εκτός αρχικής ενδεκάδας. Ο Ζορζίνιο, πάντως, ήταν βασικός με την εθνική Βραζιλίας στο Μουντιάλ του 1994 και στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου.

Μάρκους Μινχ
Ένας «δικός μας» έκανε αρκετές φορές το δρομολόγιο Λεβερκούζεν-Μόναχο. Πριν αγωνιστεί στον Παναθηναϊκό, τη διετία 2003-2005, ο Γερμανός αριστερός μπακ είχε δύο θητείες στους Βαυαρούς και μία στις «ασπιρίνες». Μόλις στα 18 του, το 1990, φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν, μένοντας στην ομάδα για τέσσερα χρόνια. Το 1994 αποφάσισε να αλλάξει ποδοσφαιρική στέγη, επιλέγοντας τη Λεβερκούζεν. Οι δύο γεμάτες σεζόν του στη Μπάι Αρίνα οδήγησαν την Μπάγερν στην επιλογή να τον πάρει πίσω στο Μόναχο. Έμεινε ξανά στην ομάδα για ενάμιση χρόνο, πριν αποχωρήσει οριστικά και συνεχίσει την καριέρα του σε... άλλες πολιτείες.

Ρόμπερτ Κόβατς
Αμφότερα τα αδέλφια Κόβατς αγωνίστηκαν και στους δύο συλλόγους, όμως ο Νίκο είχε ενδιάμεσο σταθμό το Αμβούργο. Ο Ρόμπερτ Κόβατς πήγε στη Λεβερκούζεν το 1996 και για πέντε χρόνια ήταν στυλοβάτης στην άμυνά της. Το 2001 έκανε το «άλμα» για το Μόναχο, με τον Κροάτη στόπερ να κερδίζει θέση βασικού και στην Μπάγερν. Με τους Βαυαρούς αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια και κατέκτησε δύο νταμπλ. Τη σεζόν 2018-19 επέστρεψε στο Μόναχο, ως βοηθός προπονητή, στο πλευρό του αδερφού του, Νίκο Κόβατς.

Μίκαελ Μπάλακ
Στα τρία χρόνια παρουσίας του στην Μπάι Αρίνα (1999-2002) ο ίδιος «μεγάλωσε» ποδοσφαιρικά και έγινε ένας από τους πιο ολοκληρωμένους χαφ της εποχής του. Ωστόσο, με τη φανέλα της Λεβερκούζεν δεν κατάφερε ποτέ του να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο, αν και έφτασε πολύ κοντά το 2001 και – κυρίως - το 2002. Εκείνο το καλοκαίρι ήταν ο πρωταγωνιστής της εθνικής Γερμανίας στην πορεία μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ και παρά το γεγονός πως βρέθηκε κοντά στη Ρεάλ Μαδρίτης, τελικά κατέληξε στην Μπάγερν Μονάχου. Με τους Βαυαρούς πήρε άτυπη ρεβάνς για την απώλεια τόσων τίτλων και σε τέσσερα χρόνια κατέκτησε τρία νταμπλ. Τη διετία 2010-2012 επέστρεψε στη Λεβερκούζεν για να κλείσει την καριέρα του.

Ζε Ρομπέρτο
«Πακέτο» πήγαν με τον Μίκαελ Μπάλακ στην Μπάγερν το καλοκαίρι του 2002. Μετά από ένα μικρό πέρασμα από τη Ρεάλ Μαδρίτης, η ομάδα στην οποία καθιερώθηκε στην Ευρώπη ήταν η Λεβερκούζεν. Το 1998 έγινε κάτοικος της Μπάι Αρίνα και στα τέσσερα χρόνια παραμονής του έφτιαξε «όνομα». Ο Βραζιλιάνος μέσος καθιερώθηκε στις «ασπιρίνες» και το 2002 μετακόμισε στο Μόναχο. Η Μπάγερν εξελίχθηκε στη μεγάλη του αγάπη, με τον Ζε Ρομπέρτο να αγωνίζεται στους Βαυαρούς μέχρι το 2009, με εξαίρεση τη σεζόν 2006-07 που είχε επιστρέψει προσωρινά στην πατρίδα του.

Λούσιο
Ένας ακόμη Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, μετά τον Ζορζίνιο, που είχε για πρώτο ευρωπαϊκό σταθμό στην καριέρα του τη Λεβερκούζεν. Ο Λούσιο αφίχθη στη Γερμανία τον Ιανουάριο του 2001 και αμέσως έγινε ο ηγέτης στην άμυνα της ομάδας. Παρά την πρόταση της Ρόμα το καλοκαίρι του 2003, εκείνος έμεινε στις «ασπιρίνες» για μία ακόμη σεζόν. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά είπε το «ναι» στην Μπάγερν, υπογράφοντας εξαετές συμβόλαιο συνεργασίας. Τελικά, έμεινε πέντε χρόνια στο Μόναχο (το 2009 πήρε μεταγραφή για την Ίντερ), κατακτώντας με τους Βαυαρούς τρία νταμπλ.

Υ.Γ. Η περίπτωση του Τόνι Κροος είναι διαφορετική, καθώς στη Λεβερκούζεν αγωνίστηκε ως δανεικός από την Μπάγερν και μετά από μία εξαιρετική σεζόν με τις «ασπιρίνες», επέστρεψε στην Αλιάνζ Αρίνα.